view counter

Banklån

banklån

De allra flest människor ställs någon gång i livet inför valet att ta ett banklån, vare sig det handlar om ett bostadslån eller ett mindre lån till exempelvis en renovering eller en bil. Så länge du har möjlighet att spara ihop pengarna på egen hand är det givetvis bättre än att dra på sig lån, men i många fall är ju dock det omöjligt. Lån innefattar dock en extra kostnad som du alltid måste tänka in. Lånar du hos din egen bank brukar du kunna få en helt okej ränta, jämfört med när du tar snabba sms-lån som ofta har skyhöga räntor.

Hur går man till väga för att ta ett banklån?

För att ta ett banklån måste du först av allt lämna in en låneansökan till den bank du har valt att låna ifrån. I din låneansökan vill banken ha reda på en rad olika saker, som gör att de kan ta ställning till om du kan få ett banklån eller inte. Banken vill till exempel veta hur mycket du vill ta i banklån, vad pengarna ska användas till, vilken årsinkomst du har, om du har tidigare lån och så vidare. Du ska också uppge om det finns någon medlåntagare till banklånet, vilket ofta är fallet om du köper bostad tillsammans med din partner.

När banken har tagit emot din låneansökan om banklån kontrollerar de så att den stämmer. Bland annat gör de en så kallad kreditupplysning, som berättar om du har tidigare obetalda skulder eller rent av betalningsanmärkningar. Att du måste gå igenom en kreditupplysning när du ansöker om banklån är lika mycket för din egen skull som för banken. Banken vill ju veta att du är en pålitlig låntagare, men det handlar också om att du inte ska råka i ekonomiska svårigheter som du inte tar dig ur. Det handlar alltså lika mycket om din, som bankens, trygghet.

Vad kan jag göra om jag inte får ett banklån?

Om banken kommer fram till att du har för låg inkomst för att klara att betala tillbaka banklånet eller om de ser att du har betalningsanmärkningar sedan tidigare. Ifall du får nej till banklån från banken kan du börja med att försöka få någon att gå i borgen för dig, om du har en nära vän eller familjemedlem som kan tänka sig det. Borgenären blir skyldig banken om du som låntagare inte klarar av att betala tillbaka ditt banklån. Om ni är två i hushållet kan ni också försöka att ta lånet tillsammans, så att era båda inkomster räknas med.

Om det är en mindre summa pengar som du vill ta i banklån, men får nej från banken, finns det andra låneinstitut att låna ifrån. Räkna dock med att räntorna är mycket högre än bankens, vilket kan stå dig dyrt i slutänden. En del låneinstitut har riktat in sig på just personer som fått nej ifrån banken och väljer att titta på hela din ekonomiska situation, snarare än att titta på hur det har sett ut förr. Anledningen till att räntorna hos dessa låneinstitut är högre, är för att de tar en större risk än vanliga banker som ger ut banklån.

Omröstning
Hur blir din ekonomi 2017?:
Nyhetsbrev

Vill du få aktuella ekonominyheter och uppdateringar om vad som sker på Allt om Spara?

Registrera dig för vårt nyhetsbrev genom att fylla i din e-post i fältet nedan!

Lämna följande fält tomt

view counter
view counter
Låna pengar hos ICA Banken
view counter
view counter