view counter

Bolån med räntetak

Bolån med takDen som inte vill binda sig till en ränta men som ändå på något sätt vill försäkra sig om att den rörliga räntan inte skjuter i höjden kan då välja att ha ett räntetak på sitt bolån. Ett bolån med räntetak är helt enkelt som en vanligt rörliga bolån men med en extra försäkring om att räntan inte kommer att överstiga en viss nivå under en given period. 

Det är dock inte helt gratis att ha ett räntetak på sitt rörliga bolån. Som för alla försäkringar tillkommer en kostnad och i detta fall en premie som du betalar i samband med din nuvarande ränta. Hur mycket det rör sig om beror helt på vad banken anser är skäligt med tanke på ränteläget och hur lång avtalstiden är.

Kolla in de senaste boräntorna här >

Du betalar en premier

Premien för ett bolån med räntetak kan med förändras med tiden. Men har du avtalat om en premie   så kommer den alltid vara den samma under avtalstiden oavsett om banken sänker. Det som dock kommer att förändras är den rörliga räntan.

Om du behöver lösa ut ditt bolån

Skulle du, av någon anledning, vilja betala ut ditt nuvarande bolån som du har bundit ett räntetak till så kommer du i samband med utlösande av bolånet även behöva betala den återstående premien för räntetaket.

Skydda dig mot hög ränta med ta del av den låga räntan

Att binda ett räntetak gör du under en given period. Hur lång tid du kan binda räntetaket till bolånet är olika från bank till bank. Exempelvis så kan du välja en avtalstid på 2 till 5 år hos Nordea medan Swedbank har en fast avtalstid på 3 år. 

Fördelen med ett räntetak

De positiva bitarna med att ha ett räntetak är att du vet hur mycket maxkostnaden för bolånet kommer att bli samtidigt som du har möjligheten att ta del av en lägre ränta om den skulle sjunka. Till skillnad från ett vanligt bundet lån.

Nackdelen med ett räntetack

Nackdelen är givetvis att du får betala för detta med en premie. Det går också att själv hålla reda på hur ränteläget ser ut genom att själv följa utvecklingen och därigenom binda sin ränta när smärtgränsen är nådd. På så vis säkrar man också, till viss del, sin ränta och slipper denna premie. Men då gäller det att man har bra koll på marknaden och binder i rätt tid.

Omröstning
Hur blir din ekonomi 2017?:
Nyhetsbrev

Vill du få aktuella ekonominyheter och uppdateringar om vad som sker på Allt om Spara?

Registrera dig för vårt nyhetsbrev genom att fylla i din e-post i fältet nedan!

Lämna följande fält tomt

view counter
view counter
Låna pengar hos ICA Banken
view counter
view counter