Effektiv ränta

Räkna ut effektiv räntaDen kostnad som tillkommer när du lånar pengar kallas för ränta, och räknas som procent på din skuld. Olika lån kommer med olika stora räntekostnader, vilka är beroende av en rad olika faktorer. Bland annat tar man hänsyn till huruvida lånet har någon säkerhet, hur din tidigare kontakt med banken sett ut, vilken avkastning kreditinstitutet vill ha, och även en hel del annat.
Undersökningar har visat att två av tre svenskar inte har en aning om vad effektiv ränta egentligen innebär. Det har därför blivit lagstadgat att en effektiv ränta skrivs ut på lån där det inte sker en normal räntebetalning. I korta drag kan man sammanfatta den effektiva räntan som den totala kostnaden för en kredit – som uttrycks i procent istället för i kronor.

Vad är effektiv ränta?

När du lånar pengar av en lånegivare tillkommer det alltid en ränta på detta. Detta kan man se lite som prislappen på lånet, alltså hur mycket det kostar dig att få det beviljat. Den grundläggande räntan som ett lån kommer med kallas för nominell ränta, vilket är det som syns på ditt lånebesked När man istället talar om den effektiva räntan på ett lån, pratar man om de totala kostnaderna.
Utöver den nominella räntan tillkommer nämligen även olika avgifter, som aviserings- och uppläggningsavgifter. När alla dessa kostnader har räknats ihop har man fått fram totalkostnaden för lånet, den effektiva räntan. När man står som låntagare kan det många gånger vara svårt att veta huruvida lånet man kikar på är bra eller inte. Och det är där effektiv ränta kommer in i bilden. Den effektiva räntan tar hänsyn till alla lånets kostnadsbelagda delar, vilket kan ge dig en mer rättvis bild av den slutgiltiga prislappen.

Hela vitsen med effektiv ränta är att det ska finnas en tydlig siffra som visar hur dyra olika lån blir. Således är effektiv ränta lite av en jämförelseindikator, som gör att du kan jämföra helhetspriserna på olika lån. För dig som låntagare är den effektiva räntan ett bra verktyg att ta hjälp av när du ska välja lån. Genom att vara medveten om den effektiva räntan blir det lättare att välja ett bra lån, du vet vad den totala kostnaden blir – och du stirrar dig inte blind på räntekostnaden.

Beräkna effektiv ränta

Att beräkna effektiv ränta är inte alltid helt enkelt. Därför har vi tagit fram en kalkylator för att räkna ut denna åt dig! Genom att fylla i storleken på lånet, kostnaden för lånet, och återbetalningstiden i verktyget nedan kommer du få fram dels vad den vanliga årsräntan ligger på, och dels den effektiva räntan på lånet. En ränta anges normalt sett på årsbasis, och på mindre lån som ska betalas tillbaks på ett par dagar eller månader har ofta högre ränta än lån som betalas av under längre tid. Därför gäller det att vara uppmärksam på hur mycket man faktiskt måste betala för ett snabbt och litet lån.

Vår kalkylator är i första hand anpassad till dessa smålån - smslån och mindre privatlån. När de dyra blancolånen, alltså lån utan säkerhet, blev vanliga i Sverige blev vanligare i Sverige växte också kravet på att kreditinstituten skulle börja redovisa den effektiva räntan på lånen. Ibland kan det dock vara lite knepigt att urskilja den effektiva räntan för ett lån. Särskilt när man ska försöka jämföra två olika lån med varandra. Vi rekommenderar därför att du drar nytta av vårt verktyg för att beräkna effektiv ränta. På så sätt slipper du betala onödigt dyra pengar för ditt lån.

Räkna på din effektivränta

En årsränta visar på vad lånets kostnad är utifrån den procent som kunden får betala för att inneha lånet. En effektiv ränta tar hänsyn till alla övriga kostnader så som uppläggningsavgift och avikostnader, inklusive årsräntan. Använd vår kalkylator för effektiv ränta för att se vad din lån verkligen kostar.

Jämför räntor

Alla de aktörer på marknaden som erbjuder lån har en skyldighet att kunna uppge den effektiva räntan för sina olika erbjudanden. Det innebär alltså att du, som låntagare, kan begära siffror från olika institut. På så vis kan du hitta lånet som kommer med lägst totalkostnad. Så länge du jämför två lån som är likvärdiga, alltså som har samma summa och återbetalningstid, kommer den effektiva räntan ge dig ett bra mått på vilket lån som totalt sett blir billigast.

Alla kreditinstitut bestämmer själva vilken räntesats de vill ha, och hur den ska beräknas. Det finns alltså inga lagregler som styr, utan i Sverige är det fri räntesättning som gäller. Därför kan den effektiva räntan på olika lån på samma summa variera relativt mycket. Och det är därför du alltid bör begära offerter från många olika lånegivare. Att räkna ut effektiv ränta på de olika lånen som är aktuella gör att du kan spara in pengar. Detta genom att du slipper onödigt höga kostnader för ditt lån. Ibland är det också möjligt att förhandla om räntan på ett lån. Så tveka inte på att åtminstone göra ett försök! Ett sätt att förhandla ner räntorna är att samla alla lån hos en och samma långivare. Detta genererar ofta en lägre ränta som tack.