view counter

Hypotekslån

Hypotekslån - lån med säkerhetSjälva ordet hypotek kommer från grekiskan och innebär underlag eller pant. Ett hypotekslån blir alltså en form av ”pantlån”, det vill säga att man lämnar någonting som pant eller säkerhet för att få låna pengar. Ett hypotekslån brukar i vardagligt tal kallas för bottenlån och är den delen av ett bostadslån som har dels förmånligare ränta samt också skyddas av att bostaden som lånet skall vara till fungerar som säkerhet för den delen av lånet. Skulle någonting gå fel tar alltså banken ut säkerheten och kan därmed få tillbaka stora delar av det lån de en gång betalade ut. Ett hypotekslån fungerar bara i ekonomier som har väl utförda register på ägande i tillgångar, något som Sverige har god kontroll på, särkskilt när det gäller fastigheter.

Hypotekslån – Bottenlånet i en bostad

Den största delen i en fastighetsaffär brukar finansieras med ett så kallat bottenlån. Normalt täcker det här lånet någonstans mellan 75 – 80 procent av bostadens köpesumma. Räntan är nästan alltid lägre i ett bottenlån än i ett topplån eftersom bottenlånet skyddas av någon form av säkerhet eller pant. Ett bottenlån eller hypotekslån kan delas upp i flera delar vilket innebär att en viss summa av bottenlånet tecknas på en ränta medan den andra delen knyts till en annan ränta.

Möjlighet till fast ränta

Ett hypotekslån ges ofta möjligheten att bindas mot fasta räntor på olika tidsrymder. Det innebär att du garanterar att ha samma ränta under hela perioden som du binder den på, oavsett om ränteläget för den rörliga är bättre eller sämre. I ett topplån som är ett mer riskfyllt lån brukar inte fasta räntor tillåtas utan här gäller istället rörliga räntor. Det finns emellertid ingenting som hindrar ett hypotekslån att ha rörlig ränta också.

Hypotekslån – ett billigt alternativ

Ett hypotekslån är normalt sätt det absolut billigaste lånet du kan få på marknaden. Att låna till bostad brukar vara de lånen som anses mest förmånliga, jämfört med exempelvis blancolån och korttidslån. Ofta har detta att göra med att bankerna kan erbjuda låga räntor mot att istället ha en hög säkerhet på lånen. Att då ta ett bottenlån eller hypotekslån är alltså något som de flesta svenskar kan göra och klara av, förutsatt att inga rejäla toppar kommer i kristider eller annat.

Läs gärna mer om topplån och bottenlån på sidan om dessa för att fördjupa dina kunskaper i ämnet eller beräkna din lånekostnad direkt med vår kalkylator för lånekostnad.

Omröstning
Hur blir din ekonomi 2017?:
Nyhetsbrev

Vill du få aktuella ekonominyheter och uppdateringar om vad som sker på Allt om Spara?

Registrera dig för vårt nyhetsbrev genom att fylla i din e-post i fältet nedan!

Lämna följande fält tomt

Låna pengar hos ICA Banken
view counter
view counter
view counter
view counter