Minusränta: Vad innebär det för mig?

I februari 2015 fick Sverige för första gången en negativ reporänta när Riksbanken sänkte den till -0,10% för att boosta inflationen. Samtidigt ställde sig många bankkunder och konsumenter frågan: Vad betyder minusränta för mig?

Frågan är i allra högsta grad relevant eftersom vi inte har haft en liknande situation tidigare. I denna artikel tänkte vi försöka bena ut vad som är viktigt att tänka på.

Sparare bör se upp

Alla som har pengar insatta på ett sparkonto med rörlig sparränta bör vara uppmärksam på hur räntan påverkas av Riksbankens beslut. Flera banker har redan sänkt sina sparräntor och vissa har till och med sänkt den till 0,00%.

Förutom sämre eller obefintlig ränta så finns risken att bankerna inför minusränta på sparandet. Då får du betala för ditt sparande. Ett alternativ till detta kan vara att banker avgiftsbelägger sparandet med en fast avgift istället enligt Compricer. Av dessa två scenarier är en fast avgift bäst för den med mycket sparpengar. Den som har ett litet sparkapital tjänar däremot på att betala ränteavgiften.

Håll därför ögonen öppna på vad din bank gör med räntan och agera för att säkra så bra avkastning som möjligt på dina sparpengar. Du kan använda vårt jämförelseverktyg för att hitta de bästa räntorna just nu. Skulle du gå minus på ditt sparande under året kommer du inte kunna dra av förlusten i deklarationen.

Överväg andra sparformer

Det finns även andra sparformer du kan titta på som alternativ när sparräntorna är låga. I en intervju med SVT så tipsade privatekonomen Annika Creutzer om att det kan vara bättre att amortera av på bolånet istället för att spara pengarna när räntan är låg.

Självklart kan det också vara en bra idé att istället betala tillbaka på andra dyra lån för att minska sina räntekostnader.

Andra sparformer man kan fundera på är exempelvis olika typer av fonder och aktier.

Billigare bolån

Samtidigt som det har blivit sämre förutsättningar att spara på bankkonton så har det blivit bättre läge för de som har eller som ska ta bostadslån. Flera banker har nu sänkt bolåneräntorna. Du som låntagare eller blivande låntagare bör sondera terrängen och ge dig ut på jakt efter bästa möjliga ränta. Använd gärna vårt jämförelseverktyg för bolån för att snabbt få en överblick av ränteläget.

Det är också en bra idé att fundera över om du ska ha rörlig eller bunden ränta. Detta med tanke på att Riksbanken inte beräknar att höja reporäntan förrän tidigast 2016.

Sammanfattning: Var alert!

Nu när det händer mycket på finansmarknaden gäller det att vara alert och utnyttja möjligheter som låga bolån och att skademinimera för att inte förlora pengar på ditt sparande. Men ta heller inte för stora risker. Väljer du att spara hos en bank så se till att ditt sparande omfattas av den statliga insättningsgarantin.