view counter

Billigare att vara med i facket

jonas-sjostedt-vansterpartietSnart blir det billigare att var med i facket. Det är Vänstern, som tillsammans med regeringen, har kommit överens om att återinföra avdragsrätten för fackavgiften.

2007 försvann, efter beslut av alliansregeringen, rätten att göra avdrag på delar av fackföreningsavgiften. Nästa år kommer den att återinföras. V-ledaren Jonas Sjöstedt menar att de drivit frågan hårt i flera år och nu äntligen fått gehör. Från och med nästa år kommer den som är medlem i ett fackförbund att kunna dra av 25% av den sammanlagda avgiften.

Mer pengar i plånboken och ökad trygghet
Jonas Sjöstedt är mycket nöjd med reformen som innebär en skattesänkning för många medlemmar men poängterar också att det kan bidra till att fler låginkomsttagare tar sig råd att ansluta sig till facket. - Fler medlemmar i facket ger både ökad trygghet för den enskilde medlemmen och bygger en starkare fackföreningsrörelse, vilket är bra för hela samhället. Det här är en vänsterframgång som ger tre miljoner vanliga löntagare mer i plånboken. Vi gör Sverige mer jämlikt, säger Jonas Sjöstedt. Han poängterar också att det idag fungerar så att arbetsgivarna har möjlighet att göra avdrag för delar av arbetsgivarorganisationernas medlemsavgift, något han tycker skapar en skevhet på arbetsmarknaden.

Så mycket ger skattereduktionen
Enligt V:s beräkningar innebär avdragsrätten att en undersköterska som tjänar 27.000 kronor i månaden från tillbaka cirka 1300 kronor per år. Förutsättningen för att ta del av skattereduktionen är att medlemsavgiften uppgår till minst 400 kronor per år. I samband med att man inför skattereduktionen plockar man också bort en karensdag från a-kassan så att det blir sex, istället för nuvarande sju, dagar. Detta för att ytterligare öka inkomsttryggheten för en person som blivit av med sitt arbete.

Kostnad
Kostnaden för den nya reformen är beräknad till cirka 1,33 miljarder 2018 och därefter 2,67 miljarder per år. Utöver denna kostnad tillkommer 30 miljoner under 2018 och sedan 60 miljoner per år för bortskaffandet av en karensdag. Den nya reformen träder i kraft i juli 2018.

Källa: Vänsterpartiet

Foto. Denny Lorentzen

Omröstning
Hur blir din ekonomi 2017?:
Nyhetsbrev

Vill du få aktuella ekonominyheter och uppdateringar om vad som sker på Allt om Spara?

Registrera dig för vårt nyhetsbrev genom att fylla i din e-post i fältet nedan!

Lämna följande fält tomt

Låna pengar hos ICA Banken
view counter
view counter
view counter
view counter