Arkiv: Nyheter

Julbudgeten minskar i år igen

Idag är det Black Friday, den största shoppingdagen på året i USA. Som vi tidigare rapporterat har den stora REA-festen spritt sig även till Sverige och har spåtts bli större än mellandagsrean i år. Kanske är det på grund av de kraftigt rabatterade varorna som svenskarna, för andra året i rad, planerar att spendera mindre på julklappar?

Ingela Gabrielsson

I år räknar svenskarna med att lägga i snitt 3200 kronor per hushåll på julklappar enligt en undersökning gjord av Nordea. Det är en summa som är 3 procent lägre än förra året. Än mer anmärkningsvärt är att övriga utgifter kring julen beräknas landa på 1850 kronor per hushåll, en minskning med 17 procent. Den totala julbudgeten har minskat med 8 procent då den i år landar på i snitt 5050 kronor per hushåll kontra 5536 kronor i fjol.

Till de hushåll som gör av med mest pengar kring jul hör barnfamiljerna. Även dessa skär i år ned på julbudgeten och beräknas göra av med totalt 5730 kronor, en siffra som är hela 18 procent lägre än förra året.

– Det är klart uppseendeväckande att vi två år i rad skär ner på utgifterna till julen samtidigt som den svenska ekonomin går som tåget, säger Nordeas privatekonom Ingela Gabrielsson.

Orsaker bakom den minskade budgeten

Ingela Gabrielsson har en tanke om vad som ligger bakom de kraftiga nedskärningarna

Det finns många olika sätt att fira julen på som inte kretsar kring mängden av paket. Många barn har redan gott om prylar och leksaker. Nya trender påverkar också vad vi ställer fram på julbordet, vilket kan sänka kostnaderna. Många familjer prenumererar även på matkassar och det kan göra att vi inte behöver handla lika mycket annan mat, säger hon.

Black Friday

Trenden att vara ute i god tid med sina julklappar har ökat i och med Black Friday. Många sitter redo vid datorn den 24 november för att fynda sina julklappar till kraftigt rabatterade priser.

Framförallt, framgår det i undersökningen, är det barnfamiljerna som ser det smidiga i att handla hemifrån. Hela 81 procent inser fördelarna med att slippa trängas i butiker. I övrigt är det åldersgruppen 26 till 39 år som är den största gruppen online-shoppare under Black Friday.

45 procent av de tillfrågade har uppgett att de kommer att köpa julklappar under dagen, en ökning med 26 procent.

Ingela Gabrielsson varnar dock för hur förföriskt enkelt det är att klicka hem varor hemifrån soffan och uppmanar viss försiktighet.

Sätt redan nu ett tak för vad julen och allt som hör därtill får kosta dig maximalt, säger hon.

Källa: Nordea

LÄS ÄVEN: Shoppa säkert online i jul.

Årets julklapp – elcykel

Årets julklapp

Igår presenterades årets julklapp. Den här gången föll valet på Elcykeln. Förra året såldes inte mindre än 45.000 elcyklar vilket var en ökning med 50% och i år spås antalet uppgå i 50.000. Vem vet, kanske gör den ärofyllda titeln att det säljs ännu fler.

Inte nog med att Elcykeln ökar i populäritet. Det ligger helt rätt i tiden att köpa en i julklapp. Under 2018-2020 avsätter regeringen 350 miljoner kronor per år som ska användas till en premie för privatpersoners inköp av elcykel, elmoped eller elmotorcykel. Premien täcker en fjärdedel av priset upp till 10.000 kronor.

Retroaktiv ersättning

Vänta nu inte med att köpa en elcykel till efter nyår. Möjligheten att ta del av premien omfattar elfordon som köps från den 20 september i år. Så redan nu är det läge att slå till, se bara till att spara ditt kvitto .
Klas Elm, vd för paraplyorganisationen Svensk Cykling,  är nöjd med beslutet som bidrar till en bättre trafikmiljö och hälsa. Han anser att en premie är bästa sättet att få folk att övergå till ett mer aktivt transportslag.

Årets julklapp

Fördelar med elcykel

  • Värna om miljön
  • Hälsosamt
  • Billigare än bil
  • Slipp bilköer
  • Mindre problem med att hitta parkering

Med en elcykel tar du dig lätt fram samtidigt som du rör på kroppen. Det är en låg laddningskostnad i förhållande till den sträcka du tar dig. Vanliga elcyklar behöver, till skillnad mot mopeder, ingen trafikförsäkring. Servicen ligger på ungefär samma kostnad som en vanlig cykel och batteriet behöver bytas ca. var tredje år (det skiljer sig såklart mellan modeller, skötsel och användning).

Källa:
Aftonbladet
Svensk cykling
elcykelguide

Black Friday

Black Friday

Med endast några dagar kvar till årets största shoppinghändelse - Black Friday – kan det vara bra att förbereda sig lite. Vi har i den här artikeln sammanställt en del tips inför denna smått hysteriska shoppinghelg. Men varför säger vi helg om en enda dag? Var har Black Friday sitt ursprung. Läs vidare så ska vi förklara.

Det här är Black Friday

Black Friday härstammar från USA och infaller dagen efter Thanksgiving. Här går startskottet för julhandeln och erbjudandena haglar både online och i fysiska butiker. Det är årets största shoppingdag i USA och omsätter hundratals miljarder. Skolorna, och de flesta arbetsplatser, är stängda så att amerikanarna har fyra dagars sammanhängande ledighet där de bland annat kan ägna sig åt shopping.

Sveriges medverkan

I Sverige provade några butiker på att ha Black Friday-erbjudanden under 2013 och under 2014 hakade fler handlare på och sökningarna på ordet Black Friday på nätet hade ökat med över 100%.På bara ett par år har Black Friday på många håll utökats till ”Black Weekend”. Butikerna har alltså valt att förlänga sina erbjudanden så att de gäller hela helgen I år kan man även se företag annonsera om ”Black Week”. En del har nya erbjudanden varje dag fram till fredagen medan andra kör en procentsats på hela sortimentet.

Så maxar du din shopping på Black Friday

Förbered dig för Black Friday

Under en sådan här shoppinghelg är det lätt hänt att man skenar iväg och köper mer än vad man både behöver och har råd med. Här följer några råd

Budget
Många får lön denna dag och då är det lätt hänt att man känner att det finns utrymme för att shoppa lite extra. Risken finns att man sitter med ett tomt konto en vecka innan nästa lön alternativt att man nappat på något erbjudande om att ”köpa nu och betala i februari”.
Gå igenom din ekonomi och sätt en budget för hur mycket du får spendera under Black Friday

Inköpslista
Gå igenom önskelistor och de egna behoven och skriv en inköpslista. Med all rea på nätet blir det lätt många impulsköp som resulterar i att det kanske inte blir så billigt som du tänkt dig i slutänden.

Research
Kolla runt lite på nätet för att skaffa dig en bild av vad produkterna du önskar ligger i för prisklass. Använd dig gärna av jämförelsesajter som Pricerunner och Prisjakt. På många sidor kan man även sätta bevakning av olika produkter.
Anmäl dig till nyhetsbrev och följ dina favoritbutiker på sociala medier för att ta del av alla erbjudanden.

Var redo
En del butiker börjar sina reor redan vid midnatt. En del släpper ett eller flera nya erbjudanden varje timme. CDON.com är en sådan sida. De kommer dessutom att livesända på hemsidan under Blackhttps://www.alltomspara.se/nyheter/postnord-spar-stark-julhandel/ Friday. Passa på att se över din dator så att den är snabb inför shoppingen.

Black Friday

Kolla upp villkor
Glöm inte att kolla vad som gäller med returer och byten på dina varor. Se också till att surfa och handla på säkra sidor.

PostNord spår stark julhandel.

Shoppa säkert online till jul

Shoppa säkert online till julBlack Friday och julen närmar sig med stormsteg och handeln på nätet ökar som aldrig förr. Redan i somras låg volymerna av paket i nivå med en vanlig julhandel. På PostNord ser man inga tecken på att handeln kommer att minska. Carin Blom, detaljhandelsanalytiker på PostNord vågar nästintill lova att det kommer att bli vansinniga mängder paket som ska levereras i jul. Åtgärder för att hinna med har planerats sedan förra julen.

Enligt en undersökning gjord av Aftonbladet/Inizio uppger 6 av 10 svenskar att de kommer att köpa en del av sina julklappar online. En tredjedel av de tillfrågade kommer att köpa över hälften av klapparna på nätet. PostNord spår att svenskarna kommer att spendera 20 miljarder på julklappar i år. Av dessa kommer 6,4 miljarder att spenderas på näthandel.

Shoppa säkert online

Aftonbladet/Inizio har även undersökt huruvida folk känner sig trygga med att näthandla och även om 9 av 10 uppger att de känner sig säkra råkar många illa ut. Av de tillfrågade har 12% någon gång blivit lurade då de handlat online. Knappt hälften av de som blivit lurade har inte fått någon vara hemskickad efter att ha genomfört köpet.

Maria Wiezell, konsumentvägledare på Sveriges Konsumenter, är inte alls förvånad över den höga procenten, tvärtom. ”Väldigt många konsumenter beter sig helt annorlunda när de betalar på nätet än ”face-to-face”, säger hon. Hon tipsar även om en del saker man kan tänka på då man ska shoppa online.

Förvillande webbadress
Att webbshopen har en .se-domän behöver inte betyda att det är en svensk butik som ligger bakom adressen. Det kan lika väl vara exempelvis ett kinesiskt företag som jobbar efter andra lagar, vilket kan vara svårt att få upprättelse ifrån.

Abonnemangsfällor
Inte helt sällan luras du att tro att du ska få gratisprover och produkter hemskickade när du i själva verket binder upp dig på ett abonnemang. Ibland står det att läsa i det finstilta att man måste säga upp abonnemanget inom en kort period från det att man la beställningen. Men det är inte alltid säkert att det går att bryta abonnemanget och den där produkten kan bli en dyr historia.

Kontrollera företaget
Kontrollera alltid att det finns tydliga kontaktuppgifter på hemsidan och sök upp vad andra skrivit om företaget. Du hittar snabbt mycket information genom att googla på företagsnamnet.

Betala med kreditkort eller faktura

När det kommer till betalning bör man använda sig av de säkerhetslösningar som bankerna erbjuder. Kolla dessutom att du handlar från en sida som är https-krypterad. Det ska alltså inte bara stå http i adressfältet. Adressfältet ska också ha ett litet grönt hänglås i sig som styrker detta.

Maria påpekar också fördelarna med att betala via faktura, då du kan hålla på betalningen, samt kreditkort då man kan klaga hos såväl företaget som kreditinstitutet.

Källor: Aftonbladet/Inizio, Sveriges konsumenter, PostNord

Stor oro inför pensionen

Oro inför pensionen

Oro inför pensionenKänner du oro inför pensionen och hur din privatekonomi kommer bli när du inte längre jobbar? Då är du en av många – nästan hälften av alla svenskar uppger idag att de känner sig oroliga över pensionen. Hela 45 procent är det som känner en oro för hur deras privatekonomi kommer bli när de går i pension och har slutat arbeta. Denna siffra är bland de som nu arbetar – bland yngre och ensamstående är det hela 55 procent.

Siffrorna kommer från kreditföretaget Lindorff och undersökningsföretaget Demoskop, när de gjorde en undersökning. Det kan på många vis vara oroväckande att se dessa siffror, men troligtvis grundar det hela sig okunskap. Har man inte koll på hur pensionen funkar och vad som kommer ske, så är det lätt att bli orolig. Om du däremot läser på om hur din pension fungerar så kan du kanske bli lite lugnare. Vi har flera artiklar om just pension,

Börja pensionsspara nu

Om du inte redan har börjat pensionsspara kan du också göra det med hjälp av oss. Kanske kan du hitta ett bra sätt att spara dina pengar som du tjänar idag, så du har lite extra att leva på efter du slutat arbeta. Det finns många olika sätt att pensionsspara och spara pengar. Mer om detta och mycket mer hittar du hos oss på Alltomspara.se!

Antalet småhus med värmepump ökar

Sedan 2009 har andelen småhus med en eller flera värmepumpar ökat med nästan 50%. Ökningen beror på att det installeras värmepumpar i många nya småhus samt att många med äldre hus väljer att konvertera till eller komplettera med värmepump.

Dessa uppgifter framkommer ur Energimyndighetens statistik. Där kan man utläsa att 754 000 småhus hade värmepump installerad år 2009. Sju år senare, 2016, var motsvarande siffra 1 227 000 småhus.

Kyla påverkar energianvändning

Statistiken visar också på ett kallare 2016 är 2015. Den totala energianvändningen för småhus, flerbostadshus och lokaler ökade då med 4 Twh och hamnade på drygt 80TWh. Kylan var den främsta anledningen till ökningen.

Priserna sjunker

Hösten 2017 har såhär långt varit mild och medelspotpriset på el landade på 29,0 öre/kWh för hela landet i oktober. Det är en sänkning med 18% jämfört med samma månad förra året, enligt elskling.se.

Läs mer om el och energiförbrukning på Allt om spara

 

Källor. Energimyndigheten, Elskling.se

 

Robotspara

Kan du tänka dig överlåta din ekonomi till en robot? Nu kan det nämligen bli allt vanligare med så kallade spar- eller fondrobotar. Robotarna fungerar ungefär som en personlig rådgivare och kan hjälpa dig med ditt sparande. Den styrs av en algoritm som läser av och bestämmer vad som passar den som sparar. Algoritmen läser då in bland annat vilka risker den som sparar vill ta. Därefter vilka områden som önskas investera i och en del andra parametrar.

Med roboten kan privatsparande i fonder och aktier växa snabbt bland de privatpersoner som inte riktigt ha koll på sparandet, men som ändå vill testa. Det är betydligt billigare än att anlita en bankman som en personlig rådgivare, och det blir lättare att nå ut till småspararna.

I december kommer den första roboten på den svenska marknaden ut, när Nordea lanserar sin. De blir då först med en så kallad automatiserad rådgivning. Det ska bli spännande att se hur det tas emot av spararna. Robotarna är såklart väl testade innan de lanseras, och enkäterna som algoritmen bygger på är finjusterad. Dessutom lanseras precis Mifid II som ett EU-direktiv, för att ytterligare stärka investerarskyddet. Det är alltså en bra tid för de som vill spara pengar, och med roboten Nora från Nordea kan sparandet i Sverige blomstra!

Alltför få klarar en oväntad utgift

Sparande till buffert

Var sjätte svensk saknar buffert

Sparande till buffertTrots att så många som 9 av 10 svenska har någon form av sparande uppger var sjätte svensk att de inte klarar en oväntad utgift på över 5000 kronor. Skulle ett kylskåp eller en diskmaskin gå sönder är det avbetalning som gäller. Detta visar en undersökning som Sifo gjort på uppdrag av Swedbank.

Trots att många svenskar är duktiga på att spara saknar 7% av befolkningen helt ett sparande. Lika många uppger att de inte skulle klara en oväntad utgift på 1000 kronor. Var sjätte person skulle inte klara en utgift på 5000 kronor.

Om man inte klarar en plötslig utgift på 1 000 kronor så har man en mycket sårbar privatekonomi. Det innebär att man faktiskt inte har råd att gå till tandläkaren om man skulle behöva, säger Arturo Arques, privatekonom för Swedbank och Sparbankerna.

Låg inkomst ger sårbar privatekonomi

Bland de med lägre inkomst, däribland många yngre, är det hela 13% som inte klarar av en plötslig utgift på 1000 kronor. Till denna kategori har man räknat personer med upp till 24.000 kronor i månadsinkomst. Av dessa klarar inte 6 av 10 personer en plötslig utgift på 5000 kronor. Det är svårt att spara till en buffert med små marginaler. Men Swedbanks privatekonom uppmuntrar all form av sparande och tipsar om att ett par hundralappar kommer att göra skillnad i längden

Tydliga mål med sitt sparande

9 av 10 sparar pengar, av dessa sparar 7 av 10 regelbundet. De flesta sparar till en buffert, det uppger 6 av 10. Nästan lika många sparar långsiktigt.
Drygt en tredjedel har ökat sitt sparande det senaste året. Av dessa skulle hälften klara av att spara mer. Över hälften av dem som sparar idag har råd att spara 2000 kronor i månaden.
11% uppger att de kan spara max 500 kronor per månad.
Av dem som inte sparar alls är orsaken oftast att de inte har råd.

Buffert

En rekommendation är att ha 2-3 månadslöner, efter skatt, undansparat som buffert för oförutsedda utgifter. Det ger en trygghet.

Källa: Swedbank

Läs mer om sparande på Allt om spara. 

FI skjuter på skärpt amorteringskrav

FI vill höja amorteringskrav

Innan sommaren lämnade Finansinspektionen in en stabilitetsrapport där man föreslog skärpta amorteringskrav. Detta på grund av oron över de allt ökande skulderna i svenska hushåll och deras konsekvenser. Myndigheten har nu valt att skjuta på sitt krav – i två månader.
Från och med årsskiftet hade Finansinspektionen velat att amorteringskraven skulle skärpas. Nu väljer de att skjuta på datumet då bolåneföretagen anser sig behöva mer tid. Då förslaget har varit på remiss och det har framkommit att bankerna behöver tid på sig att utbilda sin personal, bygga upp system och ta fram nödvändig dokumentation.

Amorteringskraven – såhär ser det ut

Sedan juni 2016 måste alla hushåll med belåning på under 70% amortera minst två procent av det ursprungliga lånebeloppet varje år. De hushåll som ligger över 70 procent har krav på att betala ytterligare en procent av summan. Nu vill FI att alla som belånar mer än 4,5 gånger sin bruttoinkomst ska betala ytterligare en procent, utöver det vanliga amorteringskravet.
Nu återstår att se om regeringen godkänner förslaget.

.

Källa: Expressen/dina pengar

Kanelbullens dag

kanebullens prisutveckling

Idag är det kanelbullens dag och det bunkras upp ordentligt med de härliga vetebröden i såväl butiker som caféen. Hur mycket pengar spenderar vi egentligen på dessa bakverk? SCB har gjort en undersökning på kanelbullens prisutveckling.

SCB har samlat in prisuppgifter från butiker och konditorier och jämfört kostnaden med vad det kostar att själv baka sina bullar. De har, för att få fram dessa uppgifter, utgått från ett klassiskt kanelbullerecept och mätt prisutvecklingen på ingredienser.

Prisutveckling sedan 1990

De bullar som ökat mest i pris sedan 1990 är de som säljs på caféer och konditorier. Där ligger ökningen på hela 74%. Men handen på hjärtat. Storleken på bullarna har även de ökat markant sedan 90-talet. Bullar som säljs i butik har långt ifrån samma ökning med sina 21%. Även om det brukar vara ett bra mycket billigare alternativ att baka hemma så har kostnaden för hembakade bullar under samma period ökat med 54%.

SCBs prisexempel

SCB har gjort en liten jämförelse mellan priserna från 1990 och 2017. Man har gjort en ungefärlig uppskattning på priserna förr och räknat om hur de ligger i dagens läge med prisutvecklingen.

                                                                 1990                               2017

Kafé/konditori                                          12:-                                 21:-
Butik                                                             5:-                                   6:-
Hembakat                                                    0,75:-                              1:-

Priset för hembakat följer i hög grad prisutvecklingen på mjöl. Just denna ingrediens steg markant då världsmarknadspriserna steg 2007. I år ser vi även effekten av att smöret blivit dyrare.

Ökning av livsmedelspriser

Under den senaste 20-årsperioden finns det en grupp ingredienser som ökat mer i pris än KPI* totalt. Dessa ingredienser utgör mer än hälften av innehållet i en kanelbulle och har därför spelat stor roll för prisutvecklingen. Mjöl, mjölk, ägg och smör har under denna period stigit mellan 51 och 62 procent i pris. Sett över hela tidsperioden har priset på mjölk och ägg stigit med 88 respektive 62 procent.

Elförbrukning

Även elpriset bör vägas in då man talar om kostnaden för att baka. Det drar en del energi att värma upp en ugn och elpriset har ökat med närmre 190 procent sedan år 1990. Dock har inte elkostnaden så stor påverkan på priset då en plåt kanelbullar inte tar mer än tio minuter att grädda.

Tips! Låt ugnen stå öppen efter att ni plocket ut era bullar och nyttja värmen till att värma upp huset. För mer tips och information angående energianvändning. Gå in på vår sida om energi.