view counter

Nyproduktionslån

Nyproduktionslån är ett lån som du kan teckna för att finansiera byggandet av en bostadsrätt. Det innebär att du kan låna pengar hos banken för att betala diverse avgifter och handpenning som du måste betala innan själva bostadsrätten är klar och ett bolån kan bli aktuellt.Nyproduktionslån för bostadsrätter

Istället för att låna hela summan som du behöver för att betala avgifter och tillval som tillkommer med köp av boendet, så upprättar du lånen i olika etapper och efter behov. Det innebär att du endast behöver betala ränta för den summan som du har belånat och att du därmed får en mer effektiv användning av summan som du behöver låna. Istället för att du ska låna upp ett större kapital som kommer att bli liggandes till dessa att det behöver användas i ett senare skede.

Beloppen som du lånar gör som sagt i olika etapper först och främst för en bokningsavgift, sedan handpenning och sedan för diverse tillval som du addera till boendet. Eftersom du lånar beloppen i olika skeden så kommer också den räntebeloppen att vara lägre till en början. Men ju längre projektet lider och ju fler lån som du måste upprätta så ökar också räntebeloppet.

Bokningsavgift

Innan byggnationen av en bostadsrätt sker så ska man lämna in en anmälan om sitt intresse av en lägenhet. Detta sker innan byggnationen av bostäderna har påbörjats och när det är bekräftat att det finns ett boende som ni kan boka för byggnation så behöver du betala en avgift. Avgiften är en form att säkerhet för att garantera att man kommer att fullfölja, dock så har du full rätta att dra dig ur i detta läge och en del av summan kan fortfarande krävas tillbaka enligt det gällande bokningsavtalet.

Handpenning

När bostadsrättsföreningen har bildats kommer ett förhandsavtal att upprättas. I samband med detta så kommer din kreditvärdighet att prövas och därefter kommer du att behöva betala en handpenning på vanligtvis 10 procent. När allt detta är gjort och avtalet är undertecknat är du medlem i bostadsrättsföreningen och bundet till köpet av bostaden. Bokningsavgiften som du tidigare betalat kommer att dras av från handpenningen.

Tillval

Innan byggnationen av bostadsrätten är helt färdig så är det vanligt att du kan välja tillval till din lägenhet. Det kan röra sig om allt i från vitvaror, köksbänk, tapeter och så vidare. Detta är ytterligare en etapp i nyproduktionslånet där du kan välja att låna ytterligare en summa för att betala för olika tillval.

Att flytta in och betala resten av summan

När du väl ska flytta in i lägenheten är det dags att betala resten av summan för bostaden. Det innebär att de tidigare lånen som du tagit med nyproduktionslånet kommer att bakas in i ett bolån som du har upprättat för att betala resten av bostaden med. Det innebär också att ni kommer att få en mycket lägra ränta än innan bostaden var färdigbyggd och lånet var ett nyproduktionslån.

Räntor för nyproduktionslån

För aktuella räntor för ett nyproduktionslån så kontakta din bank.

Ett nyproduktionslån kan du teckna hos bland annat Swedbank.

Omröstning
Hur blir din ekonomi 2017?:
Nyhetsbrev

Vill du få aktuella ekonominyheter och uppdateringar om vad som sker på Allt om Spara?

Registrera dig för vårt nyhetsbrev genom att fylla i din e-post i fältet nedan!

Lämna följande fält tomt

view counter
view counter
view counter
Låna pengar hos ICA Banken
view counter