view counter

Självrisk

De som har varit i kontakt med försäkringar och läst lite om det har garanterat hört talas om begreppet självrisk. Det är ordet för den summa du måste betala för att få ut dina pengar när en olycka har inträffat. Det finns således en avgift i samband med en försäkring utöver den premie som du betalar periodvis. Summan är förutbestämd och alltid lika hög, oavsett storleken på skadan som inträffat.

Inte alltid lönsamt med självrisk

För människor som tänker ett steg längre blir det ganska snabbt klart att om en lagning av en skada inte kostar mer än självrisken så är det inte lönsamt att lösa ut försäkringen. Det här är helt rätt tänkt eftersom det är precis så det fungerar. Om en bilolycka genererat en skada som är billigare att reparera själv än att lösa ut självrisken bör du alltså inte gå via ditt försäkringsbolag.

Omvänd proportion med premie

Självrisken står i omvänd proportion mot försäkringspremien. En hög självrisk kommer leda till en mindre periodkostnad för premien och vice versa.  Storleken på självrisken regleras med hjälp av avtalen som du skriver på tillsammans med bolagen. Läs igenom och fråga, genom att vara intresserad och bra påläst kan du tjäna en hel del pengar eftersom de olika bolagens avgifter och självrisker varierar stort.

Omröstning
Hur blir din ekonomi 2017?:
Nyhetsbrev

Vill du få aktuella ekonominyheter och uppdateringar om vad som sker på Allt om Spara?

Registrera dig för vårt nyhetsbrev genom att fylla i din e-post i fältet nedan!

Lämna följande fält tomt

view counter
Låna pengar hos ICA Banken
view counter
view counter
view counter