view counter

Sparande till barn

Som förälder vill man alltid sina barn det bästa. Ett bra sätt för att ge dem lite hjälp på traven, är att börja sparandet i unga år så att barnen har ett bra utgångsläge när de sen blir vuxna. Att ha ett kapital att investera i sin första lägenhet eller i sina studier, är en stor fördel när det väl är dags. Det ger också både dig och dina barn en extra trygghet att veta att pengar finns.

Tänk långsiktigt

Ett sparande till ditt eller dina barn bör du komma igång med så fort som möjligt. Ju tidigare du börjar desto bättre. Med tanke på att du kommer påbörja sparande långt innan pengarna kommer till användning gäller det att ha en bra strategi och samtidigt se till att maximera avkastningen utan att ta en allt för stor risk. Därmed är fonder ett bra alternativ för den som vill ha en bra avkasnting på sikt men som inte har tid att lägga ned sin själ i sparandet. Ha alltid ett långsiktigt tänk och välj fonder som har låga avgifter, eftersom dessa kommer att minska din avkastning avsevärt i slutändan.

Automatisk överföring

Det absolut enklaste sättet och det som också ofta rekommenderas är att sätta en automatiskt överföring från ditt lönekonto varje gång som lönen kommer in. Vissa banker har speciella konton som du kan öppna för att spara till ditt barn. En fördel vid sparande till barn kan vara att sprida ut riskerna i olika fonder. Swedbank använder ett bra exempel på hur pengar kan växa genom att jämföra ett sparande i en allemansfond och i ett kapitalsparkonto. Sätter du in 200 kronor i månaden under 21 år blir det totala sparandet 51 400 kronor. Kapitalsparkontot har fått pengarna att växa till dryga 72 000 kronor medan i allemansfonden har pengarna växt till dryga 251 000 kronor. Det har således en stor betydelse hur pengarna placeras.

Spara i barnens namn

När du sparar till dina barn så kan du öppna ett konto i barnens namn. Föräldrarna som öppnar kontot står endast som förvaltare av de finansiella medlen. Det innebär att du bara för göra köp som går till deras egen vinning och inte använda pengarna till sig själv. När du skapar ett konto till ditt barn måste du intyga att du är förmyndare, som är en säkerhets rutin.

Omröstning
Hur blir din ekonomi 2017?:
Nyhetsbrev

Vill du få aktuella ekonominyheter och uppdateringar om vad som sker på Allt om Spara?

Registrera dig för vårt nyhetsbrev genom att fylla i din e-post i fältet nedan!

Lämna följande fält tomt

Låna pengar hos ICA Banken
view counter
view counter
view counter
view counter