view counter

Amortera för återbäringen?

Amortera för skatteåterbäringen?En undersökning från SIFO visar att allt fler är intresserade av att amortera på bolånet med pengarna man får på skatten. Men är det en bra idé och vad kan man istället göra med pengarna?

Att amortera är i grund och botten positivt, du minskar dina lån och samtidigt dina räntekostnader vilket innebär att du varje månad får lite mer pengar över än tidigare. Men att amortera är inte alltid den bästa vägen att gå om man vill utnyttja det kapital man har tillgängligt på bästa möjliga sätt.

Först och främst bör man tänka långsiktigt när man ska amortera och även om räntekostnaden blir något mindre är detta endast en liten minskning på kort sikt. Vet du med dig att du kan behöva pengarna inom kort är det då bättre att välja ett säkert sparande istället för att amortera ”bara för att”.

Har du fortfarande ett topplån på ditt bolån så ska du i stort sett alltid sikta på att amortera av denna så snart du kan och då är återbäringen ett ypperligt tillskott.

Om bolånets värde understiger 50% av bostadens värde så är tumregeln att inte amortera utan att istället investera pengarna för att skapa värde på andra sätt.

Att spara pengarna och skapa värde genom ränta på ränta effekten är ett bra sätt att förvalta pengarna. Då finns det flera alternativ men de populäraste sparformen är fonder och aktier. Målet är att se till att avkastningen är i snitt över fem procent, gärna mer, eller helt enkelt mer än vad räntan är på ditt bolån. Då kommer du att ha tjänat ihop ett större kapital, över tid, än om du skulle ha amorterat. Ju större risk du tar och ju mer aktiv du är med att förvalta kapitalet desto större blir avkastningen i de flesta fall.

Att lägga pengarna på ett sparkonto är idag inte den bästa lösningen. Visserligen är boräntorna låga men det är också sparräntorna.

Omröstning
Hur blir din ekonomi 2017?:
Nyhetsbrev

Vill du få aktuella ekonominyheter och uppdateringar om vad som sker på Allt om Spara?

Registrera dig för vårt nyhetsbrev genom att fylla i din e-post i fältet nedan!

Lämna följande fält tomt

view counter
view counter
Låna pengar hos ICA Banken
view counter
view counter