view counter

Hur sparar du när det är oro på börsen?

Så sparar du vid oro på börsenUnder sommaren har börserna runt om i världen lidit av kraftiga nedgångar och inte minst har Stockholmsbörsen tappat mycket av vårens kraftiga uppgång. Men hur ska man göra med sitt sparande under tider med börsnedgångar?

När tiderna är sämre på börsen kan det vara många som drabbas av panik och tar ut sina pengar en strategi som inte är den bästa. Kort och gott handlar det om vad du sparar till och när du kan tänkas behöva pengarna.

Det som man alltid bör göra, i förebyggande syfte, är att med jämna mellanrum se över sitt sparande, hur fördelningen ser ut och vilka risker man tar och vad den förväntade avkastningen kan bli. Om du sparar i högriskfonder eller aktier så bör man välja breda fonder eller välja aktier inom olika områden för att på så vis minska risken och ta udden av den negativa effekten vid ett börsfall. Vill du minska risken ytterligare så kan du blanda ditt fond- och aktiesparande med riskfria alternativ, som dock ger en mycket lägre avkastning, och öka eller minska fördelningen beroende på vilken risktagande du kan tänka dig just nu.

Sparar du över längre sikt, som bland annat till pensionen, så gäller det att ha is i magen när börsen går ned då det jämnar ut sig genom åren och på sikt så vänder börsen upp igen. Man kan dock ändra risknivån något och minska risken när det är skakigt på börsen, men att göra några större förändringar eller sätta över pengarna till alternativ som ger en låg avkastning eller plocka ut pengarna är ingen bra idé. Om du minskar risken eller tar ut pengarna så riskerar du att missa uppgången när börsen sedan återhämtar sig och det drabbar din långsiktiga avkastning avsevärt.

Ett kortsiktigt sparande, pengar som man behöver inom de närmaste åren eller inom kort, bör inte vara placerade på börsen eller i högriskfonder från första början utan i mer säkrare alternativ som ett sparkonto med insättningsgaranti. När det väl svänger på börsen, vilket det har en tendens av att göra allt oftare numera, så kan det drabba dig om du behöver ta ut pengarna under en nedgång. Kan du vänta på att börsen vänder upp innan du behöver pengarna är det givetvis ett bra alternativ men när det sker vet man inte.

Omröstning
Hur blir din ekonomi 2017?:
Nyhetsbrev

Vill du få aktuella ekonominyheter och uppdateringar om vad som sker på Allt om Spara?

Registrera dig för vårt nyhetsbrev genom att fylla i din e-post i fältet nedan!

Lämna följande fält tomt

view counter
view counter
Låna pengar hos ICA Banken
view counter
view counter