view counter

Pensionssparande när avdragsrätten tas bort

Från och med nästa år är pensionssparandet inte längre avdragsgillt och det innebär att vissa sparformer inte längre är aktuella för den som vill ha ett effektivt pensionssparande. Vi hjälper dig att välja ett bättre alternativ.

Tidigare har det varit möjligt att göra ett avdrag på 12 000 kronor per år för sitt pensionssparande i sparformer som ISP och pensionsförsäkringar. Denna nivå har nu sänkts till endast 1800 kronor detta år och till nästa år kommer avdraget att tas bort helt och hållet.

Investeringssparkontot ett bra alternativ

När detta avdrag tas bort så finns det ingen anledning längre att välja ISP och pensionsförsäkringar för sitt pensionssparande. Ett bättre alternativ är att istället själv spara sina pengar i ett investeringssparkonto, även kallat ISK.

Det som är bra med investeringssparkontot är att själva kontot är gratis att öppna och att skatten är låg. När du väl satt in pengar på ditt investeringsparkonto kan du sälja och köpa fonder utan att behöva betala någon vinstskatt, istället så betalar du en årlig skatt som i dagsläget uppgår till 0,27% på ditt genomsnittliga innehav under året som har gått.

Välj fonder med låg avgift

När du tittar efter fonder som du ska välja till ditt pensionssparande så välj då breda fonder med låga avgifter, helst under 0,5 procent eller tom ännu lägre. Avgifterna äter upp mer än vad man tror speciellt under årens lopp och kan uppgå till flera hundratusen kronor under loppet av 30-40 år, vilket är en sparhorisont man oftast har för ett pensionssparande.

I ett investeringssparkoto kan du också handla med aktier och andra värdepapper. Dock kräver exempelvis aktier ett mer aktivt förvaltande än om man bara väljer fonder och det gäller därmed att ha mer koll på sin investeringsportfölj.

Alternativ till investeringssparkontot

Andra alternativ till ett investeringssparkonto är kapitalförsäkringar, sparkonto och fondsparkonto. Ett vanligt sparkonto är bra för pengar som man behöver inom kort, men i stort sett så ger de för låg avkastning. I ett fondsparkonto så betalar du 30% i skatt på alla dina vinster, vilket blir mer skatt än vad man oftast betalar för sitt ISK. Kapitalförsäkringar är likt ett investeringsparkonto på många vis, men oftast är avgifter högre och därmed är ett ISK ett bättre alternativ för en bättre avkastning på sina pengar.

Omröstning
Hur blir din ekonomi 2017?:
Nyhetsbrev

Vill du få aktuella ekonominyheter och uppdateringar om vad som sker på Allt om Spara?

Registrera dig för vårt nyhetsbrev genom att fylla i din e-post i fältet nedan!

Lämna följande fält tomt

view counter
view counter
view counter
Låna pengar hos ICA Banken
view counter