view counter

Se över dina abonnemang

Tillhör du dem som har abonnemang på tv, film och annan media? Då är du en av många. De allra flesta hushåll i Sverige har nu någon form av abonnemangs- och prenumerationstjänst för media. Streamingtjänster för film och musik, tidningar på nätet och mycket annat uppgår till i snitt 17 000 kronor om året, per svenskt hushåll. Detta visar en undersökning som gjordes av bland andra Institutet för Reklam- och Mediestatistik, IRM. I en annan undersökning gjord av företaget Mediavision på uppdrag av Netflix, så framgår också att en miljon svenskar har ett abonnemang hos Netflix.

Månadskostnaden för abonnemang och streamingtjänster kan verka som att det är en obetydlig summa, eftersom det ofta är lite under hundralappen per månad. Vad man ofta inte tänker på är att det är en mycket större kostnad i längden och över ett år kan det lätt bli en hel del. Det är såklart inte bara streaming för musik och film inräknat – mobil, internet, TV och tidningar ingår också i kostnaden i undersökningen. En tjänst som kostar 99 kronor per månad är kanske ingen fara, men det är ofta det är fler tjänster i ett hushåll. Har du till exempel tre tjänster till, en kostnad för bredband och en kostnad för telefoni, så blir det plötsligt mycket.

Ett bra tips på hur du kontrollerar kostnaderna är att helt enkelt sätta dig med alla abonnemang, gå igenom vad de kostar och se vilka du egentligen använder. Var inte rädd för att se dig om efter andra tjänster som kanske passar dina önskemål bättre, eller är billigare. Telefoni och bredband går ofta att förhandla till ett bättre pris eller bättre villkor, om du ringer och är bestämd. Likaså kanske det inte är någon som egentligen använder sig av tidningstjänsten i hemmet och det kan då vara passande att avsluta den.

Det behöver inte ta så lång tid att kolla igenom alla abonnemang och leta upp något nytt. Det kan räcka att avsluta en prenumeration för att sänka månads- och årskostnaden mycket. 99 kronor i månaden blir i slutändan 1188 kronor, som kanske hade kunnat gå till en fin middag på restaurang istället.

Omröstning
Hur blir din ekonomi 2017?:
Nyhetsbrev

Vill du få aktuella ekonominyheter och uppdateringar om vad som sker på Allt om Spara?

Registrera dig för vårt nyhetsbrev genom att fylla i din e-post i fältet nedan!

Lämna följande fält tomt

view counter
Låna pengar hos ICA Banken
view counter
view counter
view counter