view counter

Topplån och bottenlån - vad innebär det?

Fakta om Topplån och BottenlånVid lån på större nivåer hörs ofta begreppen topplån och bottenlån. Inte minst när det handlar om att låna pengar till husbygge eller husköp. Rent generellt kan det sägas att tidigare så kallades den sista delen av ett lån utan någon säkerhet eller liknande för topplån. Topplånet hade normalt sätt en högre ränta och ger alltså kreditgivaren en bättre avkastning för utlåningen av pengarna. Sedan den 1 oktober 2010 har ett bolånetak införsts som tvingar bostadsköpare att betala minst 15 procent av köpeskillingen kontant. Om det här inte är möjligt så får man alltså ta ett lån för de sista 15 procenten. Hur vida det skall kallas topplån eller privatlån får tiden utvisa men fokus är i vilket fall som helst att ingen säkerhet behövs för lånet.

Bottenlån

Bottenlånet däremot, som ofta representeras av den större summan av lånet, kräver en säkerhet för att gå igenom men ger istället tillbaka en lägre ränta. Numera gäller att maxinalt 85 procent av den totala summan som lånats skrivs som ett bottenlån. Amorteringstiden finns också möjlighet att göras längre när det handlar om bottenlån. Ett topplån däremot vill banken eller institutet ofta ha tillbaka så fort som möjligt då det är en större risk för dem att låna ut i de preferenserna.

Glöm inte att amortera på dina lån

Kom dock ihåg att ett lån är ett lån och har du råd att betala tillbaka större amorteringar så skall du göra det. Ett lån skall aldrig gå före annat utan bör betalas tillbaka så fort det är möjligt.

Omröstning
Hur blir din ekonomi 2017?:
Nyhetsbrev

Vill du få aktuella ekonominyheter och uppdateringar om vad som sker på Allt om Spara?

Registrera dig för vårt nyhetsbrev genom att fylla i din e-post i fältet nedan!

Lämna följande fält tomt

view counter
Låna pengar hos ICA Banken
view counter
view counter
view counter