DnB NOR

DNB bank med bilfinansiering, fonder och kreditkortDNB är ett av de största finansföretagen på den nordiska marknaden. Bolaget är norskt men har även verksamhet i Sverige där de till exempel erbjuder bilfinansiering, lån, kreditkort och fondsparande. De vänder sig till både företag och privatpersoner, men utbudet av tjänster anpassade för dig som privatperson i Sverige är relativt begränsat i jämförelse med vad andra banker erbjuder. På den norska marknaden har de däremot ett större utbud av banktjänster för privatpersoner.

DNB bilfinansiering

Hos DNB kan du ansöka om finansiering för att hyra, köpa och leasa bil. Den flexibla inställningen till bilfinansiering är en av sakerna som får bolaget att sticka ut ur mängden av banker och finansbolag.

Är du intresserad av att skaffa en bil erbjuder DNB hjälp med antingen lån på avbetalning eller privatleasing. Du kan välja mellan traditionell avbetalning eller avbetalning som baseras på bilens restvärde. Väljer du att basera avbetalningen på bilens restvärde står du bara för kostnaden för bilens värdeminskning under en avtalad period.

Du kan räkna på kostnaden för billånet på DNB:s webbsida. I kalkylen kan du bland annat se hur stor månadskostnaden blir och hur stor den effektiva räntan är.

För att få ett billån beviljat krävs att du kan betala en viss procent av bilens värde i kontantinsats. Detta gäller både vid köp av ny och begagnad bil av bilåterförsäljare. Du måste också ha en fast inkomst.

Fast inkomst är även ett krav för att få ett leasingavtal.

En av fördelarna med ett billån hos DNB är att du använder bilen som säkerhet. Du behöver därför inte pantsätta bostaden.

Vill du ansöka gör du det i samband med bilköpet hos återförsäljaren. På bankens webbsida kan du se vilka återförsäljare de samarbetar med.

Betal- och kreditkort

DNB har flera olika betal- och kreditkort att välja mellan. Många av korten är knutna till en samarbetspartner för att du som kund ska få extra fördelar. Gillar du att resa kan du till exempel titta närmre på deras TUI card som de ger ut i samarbete med resebolaget TUI. När du betalar med kortet samlar du poäng som du kan använda för att betala resor med.

De har också kort som de ger ut i samarbete med kända bilmärken, exempelvis Hyundai och Peugeot.

Beroende på vilket av korten du väljer så får du en rad fördelar. Det kan handla om försäkringar, poäng, rabatter och förmånliga kreditupplägg. Fullständig information om vart och ett av de olika korten hittar du på DNB:s webbsida. Där kan du också ansöka om ett kort om du skulle vilja. I samband med att du skickar in din kortansökan görs en kreditupplysning.

Spara i fonder

Genom att öppna ett fondkonto hos DNB kan du investera i deras fonder. Dessa har en riskklass på mellan 3-6 på en sjugradig skala och omfattar ett antal olika investeringsområden. De har bland annat nordiska aktiefonder, och fonder med investeringar i läkemedel och miljö.

Fullständig information om deras fondutbud hittar du på webbsidan. Där kan du även skriva ut ansökningsblanketter som du måste skicka in för att kunna öppna ett fondsparande hos DNB. Där finns också blanketter för dig som vill starta ett månadssparande i fonder. Tyvärr finns det ingen möjlighet att öppna fondkonto eller hantera fondinnehavet via Internet för privatkunder i nuläget.

Spara och låna pengar

I skrivande stund tillhandahåller inte DNB något sparkonto till privatpersoner i Sverige. De erbjuder inte heller någon annan typ av lån än billån på den svenska marknaden.

Satsar även på företag

För företagare erbjuder DNB både finansieringslösningar, Cash Management och Investment banking för att nämna några av tjänsterna.

Särskilt inriktade är de på företag inom tillverkningsindustri, healthcare, TMT, energi och retail.

Verksamma i Sverige och internationellt

DNB är som sagt ett norskt bolag. Huvudkontoret ligger i Oslo men DNB bedriver verksamhet i många länder, inte minst i norden.

I Sverige har de kontor i de tre storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö. Det är dock inte fråga om några traditionella besökskontor. Som privatkund tar du istället kontakt med DNB via telefon eller mail om du har några frågor eller synpunkter. Du kan också titta i deras FAQ där de samlat svar på vanliga frågor om billån och fonder från kunderna.
Historia och fakta

DNB har varit verksamt sedan 2003 då bolaget grundades genom en sammanslagning mellan Den norske bank och Gjensidige NOR. Vid starten hette banken DnB NOR, men sedan 2011 heter de bara DNB.

Största ägare i banken är norska staten.

DNB har som sagt ett begränsat produktutbud av tjänster till privatpersoner på den svenska marknaden. Det är en medveten strategi sedan 2010 då banken meddelade att de inte kommer satsa på att bli en fullservicebank i Sverige. Samma år upphörde de med bolån till de svenska kunderna.