Båtförsäkring

Att försäkra din båt med en båtförsäkring är självklart, oavsett om det är en liten jolle eller en stor yacht. En båtförsäkring är tänkt att hjälpa och skydda dig om något skulle hända. Det är aldrig kul att råka ut för till exempel stöld, skadegörelse eller en olycka. Där kommer försäkringen in och hjälper dig, så du slipper stå för hela summan själv. I dagens läge finns en hel del olika försäkringar som alla hjälper dig med olika saker. Det är på gott och ont, eftersom det är bra med ett stor utbud men det kan försvåra valet. Vi har därför sammanställt denna guide, för att du ska få lite hjälp med att välja den båtförsäkring som passar dig bäst.

Jämför båtförsäkringar

När det handlar om båtförsäkringar så är det inte lagstadgat, till skillnad från fordonsförsäkringen på land. Det är inte ovanligt att människor lånar pengar till båtköp eftersom det ofta handlar om stora summor. Då är det än mer viktigt att skydda sig mot oväntade händelser då du har förpliktelser mot bankerna. Båtar försäkras allt som oftast till marknadsvärde som du enkelt kan få hjälp med hos en båthandlare. Normalt gäller de både för båtar på land och i vatten vilket gör att du är försäkrad året runt. Innan du köper båten är det bra att du jämför båtförsäkringar, så du hittar den bästa båtförsäkringen för dig. När du ska försäkra båt är det viktigt att du känner dig nöjd med både båt och försäkring. Att investera pengar i en båt handlar ofta av summor i den högre graden. Som båtägare blir du ägare till något dyrt och det är därför också viktigt att du skyddar din investering på bästa sätt. Att skydda sig mot saker som brand, grundstötningar, kollisioner, bogsering, ansvar och rättskydd kan vara en bra sak vid ägandeskapet och de förpliktelser som båtlivet för med sig.

Atlantica Båtförsäkringar

Sett till omsättning så är Atlantica Båtförsäkring det största båtförsäkringsbolaget i Sverige. Atlantica är en del av Moderna Försäkringar, som i sin tur ägs av det stora företaget Tryg A/S. Detta är en av Nordens största försäkringskoncerner och kan därmed utlova en säker och trygg försäkring. Atlantica har fått uppgiften att endast fokusera på försäkringar kring båtar och sjöfart, för att kunna ge expertishjälp inom just detta området, något som de utvecklat genom åren. Atlantica har funnits ända sedan 1916 och har redan från början varit väletablerade på den svenska marknaden.

Mer än bara båtförsäkring

Huvuddelen i Atlantica ligger i typen båtförsäkring. Dock innebär det inte att det endast finns en försäkring att välja på, utan den här typen av försäkring innehåller idag en uppsjö av olika varianter. Det finns många olika möjligheter och tillägg när privatpersoner vill ha försäkra båt. Det finns ett grundutbud som i sin tur går att bygga ut nästan exakt hur man själv vill och önskar. Atlantica försäkring båt vill också erbjuda ett omfattande lojalitetsprogram som påverkar årspremien. Den påverkar positivt ju fler skadefria år man har, samt ju mer man tecknar.

Atlantica har också en snygg hemsida där man bland annat erbjuder kunderna att själva räkna ut vad en premie skulle kosta hos dem. Här fyller man i sina förutsättningar och vilken typ av försäkring man är ute efter. Av detta får du ut en offert presenterad för dig, som kan hjälpa dig i valet av bästa båtförsäkringen. Dessutom har Atlantica en möjlighet att hjälpa människor som blivit av med sina båtar på grund av stöld. De har valt att lista alla efterlysta båtar och var de blev stulna, för att tillsammans kunna lösa upp stölderna. Genom att fler ögon håller koll efter den stulna båten ökar sannolikheten för att de får tag i den betydligt snabbare.

Många val för försäkring båt

Det finns självklart en hel del fler försäkringar och försäkringsbolag att välja på när du ska ha en försäkring och köpa båt. De allra flesta försäkringsbolag har någon form av båtförsäkring och du kan säkerligen hitta någon som passar dig. Innan du bestämmer dig för någon, så kolla runt lite extra på vilka som finns att välja mellan. Det finns främst två olika, antingen helår eller säsong. Helår försäkrar din båt om den ligger i vattnet hela året, medan säsong bara försäkrar din båt under några månader. Detta är klokt att ha koll på, eftersom en säsongsbetonad båtförsäkring inte täcker vissa skador under en viss tid.

Ibland kan försäkringsbolag ge lite rabatterade priser om du har försäkringarna samlade, så det kan vara klokt att kolla med ditt försäkringsbolag om de kan erbjuda en förmånlig försäkring för båt. Det finns också andra företag som har speciella båtförsäkringar för just båt. De brukar kunna ge en bra och förmånsfull försäkring. Har du dessutom förarintyg eller liknande, så kan det blir lättare att få en försäkring eftersom du anses ha en utbildning i sjömanskap. Det är dock inte säkert, men det finns några som lägger vikt vid det. Det är dessutom klokt att ha förarintyg eller ha gått någon form av kurs för att du ska kunna färdas tryggt och säkert på sjön.

Bästa båtförsäkringen

Båtförsäkring Att direkt säga att ”detta är den bästa båtförsäkringen” är som att säga att alla bilar behöver samma service. Det är svårare än så att hitta en båtförsäkring som passar dig och din båt bäst. Det är mycket olika beroende på vad du har för båt, hur du använder den, vart du befinner dig och så vidare. Det beror också på hur många det är som ska använda båten, till exempel om det är barn eller mestadels vuxna. Hur stor båten är spelar självklart roll även det, liksom hur mycket den kostar och hur ny den är. Att säga att en båtförsäkring är bäst för alla blir däremot mycket felaktigt, men vi kan ge dig några tips på vad du ska tänka på. Punkterna nedan är sånt som ofta påverkar försäkringen, både i kostnad och vad som innefattas.

Viktiga faktorer

Hur stor är båten?

Vad är den värd? 
Är det en småbåt som är värd under 100 000 kronor så blir försäkringen oftast enklare, och betydligt billigare. Är det en större båt så blir det fler faktorer och en dyrare försäkring.

När är båten tillverkad? 
Tillverkningsår spelar ofta roll för försäkringen, eftersom det är kopplat till slitning och skick.

Vad är det för båttyp?
Båtförsäkringen beror också på om det är en båt med inombordare eller utombordare, alltså om motorn är inbyggd eller påhängd utanför.

Vad är det för material? 
En plastbåt kan få andra skador än en trä- eller plåtbåt. Detta spelar också en mycket stor roll.

Hur stark och gammal är motorn?
Årsmodell och antal hästkrafter spelar stor roll för försäkringen. En gammal motor kan få fler problem och en stark motor kan skapa olyckor om man gasar lite för mycket. Även antalet motorer spelar roll.

Var har du båten?
Försäkringsbolaget som erbjuder båtförsäkring vill också veta var du har din båt, samt om platsen vaktas eller inte. Olika kommuner och platser har olika hög stöldrisk och en plats som vaktas dygnet runt minskar risken för skadegörelse.

Vad har du för erfarenhet?
Utbildning, år av båtägande och hur stor båtvana du har är av stor vikt. Ofta får du din båtförsäkring lite billigare om du har en utbildning, till exempel förarintyg.

Beräkna och tänk

Tänk igenom vad som kan komma att höja priset på din båtförsäkring. En stor, fin och ny båt med stor motor kan kosta riktigt mycket, om du till exempel inte har någon erfarenhet eller utbildning. En lite mindre båt blir också betydligt billigare, samtidigt som en äldre båt kan komma att vara risk för skador. Hos flera försäkringsbolag kan du beräkna hur mycket en båtförsäkring för din båt kan kosta. Där återkommer många av dessa ovanstående frågor.

Kom ihåg att den billigaste båtförsäkringen inte nödvändigtvis är den bästa, eller den sämsta för den delen. Det är bara onödigt att betala för något som inte är relevant. Det är också därför som det är viktigt att du jämför båtförsäkringar. Jämför också mellan de olika bolagen, precis som mellan hel- och halvförsäkring. De olika bolagen ger olika priser för i stort sett samma försäkring. Med lite undersökningar kan du få en billigare försäkring med samma skydd, eller till och med bättre skydd. Det kan verka tråkigt först, men det är verkligen värt det. Här hos Allt Om Spara har vi mycket bra information om försäkringar, samt många försäkringsbolag samlade. Hos oss hittar du säkerligen en försäkring som passar perfekt för dig och din båt!

Den bästa båtförsäkringen

Den bästa båtförsäkringen, om man ska kunna ge ett sådant svar, är den som passar dig bäst. Den bör passa dig och din båt efter vad du vill och kommer att använda den till. Likaså ska den passa din plånbok och inte kosta mer än det smakar. Det är onödigt att betala för mer än det du vill att din båtförsäkring ska täcka. Samtidigt vill du ju ha med så mycket som möjligt i din båtförsäkring, så den täcker det som eventuellt kan tänkas hända.

En bra båtförsäkring ska också innefatta allt det som du vill ha som trygghet när du är ute med den. Om du ofta är ute på öppet hav är det en stor trygghet att sjöräddning och sjöassistans ingår i din båtförsäkring. Detta kanske inte är lika aktuellt om du istället är mycket i skärgården och kanske har vänner som kan komma till undsättning. Då kanske en försäkring som täcker skador på skrov är mer aktuellt, om du riskerar att gå på grund. Likaså kan en båtförsäkring som har vikt vid stöldrisk också vara intressant, om du är i ett sådant område.

Försäkra båt

Att försäkra en båt är väldigt viktigt, inte minst om båten är värderad till en mindre förmögenhet vilket ofta är fallet med fritidsbåtar. Det finns en uppsjö av olika båtförsäkringar som täcker olika delar, något som kan göra valet svårare. Normalt bör man teckna en båtförsäkring som täcker stöld, brand eller olycka. Det finns som sagt ingen lagstiftning som tvingar till försäkring som är fallet med en bil men en båtförsäkring rekommenderas starkt. Någon form av försäkring bör finnas, då skador på en båt tenderar att bli mycket kostsamt.
Tänk också på att båtförsäkringen bör täcka personskador också. En vanlig båtförsäkring täcker oftast bara skador på båten och alltså inte vid personskador på båten, bryggan eller vid arbete med båten. Inte heller för de passagerare som är ombord. Halkolyckor är den vanligaste orsaken till skador kan det vara tryggt att ha ett extra skydd om du exempelvis bryter foten eller skadar dina tänder. Se över vad din hemförsäkring täcker och jämför med båtförsäkringen för att fundera på om det kan vara lönt att teckna en båtförsäkring som även täcker personskador. Skulle olyckan vara framme kan du i vissa fall få ersättning från fler än en försäkring.

Försäkrad från dag ett

Tänk på att ha båten försäkrad från första dagen du äger den. Om du enligt kontraktet äger båten från den 3e, ska även försäkringen gälla då. Detta är viktigt då mycket kan hända under en eller ett par dagar. Står båten oförsäkrad och blir skadad får du betala hela skadan själv. Ska du transportera den är det ännu viktigare med en båtförsäkring då en frakt av en större båt kan vara mycket riskfylld. Mycket kan gå fel och du vill inte stå med en trasig båt utan försäkring. Se med andra ord till att du har en bra försäkring från första dagen du äger båten.

Registrera om det krävs

Du behöver också registrera din båt när du köpt den. Registrering av båt går lite annorlunda till än vad det gäller för bil. Numera är det inte lag på att alla båtar skall finnas registrerade som är fallet med bilar utan det här gäller bara för vissa typer. Generellt gäller att en båt som är över 12 meter lång och över fyra meter bred skall klassas som skepp och skall därmed också registreras. Här blir ofta olika administrativa avgifter synliga vilket kan påverka ekonomin. Registrering görs i sjöfartsregistret, som sköts av transportstyrelsen.