Hedgefonder

HedgefonderI hedgefonder har fondförvaltaren större frihet att placera dina pengar och förvalta fonden, på gott och ont. Detta göra att förvaltaren kan skydda sig helt mot ett börsfall men också ta större risker. Ett bra komplement för din portfölj. Den är också ett alternativ för den erfarne spararen som vill sprida riskerna i sin portfölj.

En Hedgefond innebär att fondförvaltaren har större friheter än i andra fonder och målet är att alltid nå så hög avkastning som möjligt. Fondförvaltaren har då friheten att flytta innehavet på ett helt annat sätt, än vad förvaltaren i blandfonder eller aktiefonder har och kan då följa index på ett nytt sätt. En svensk hedgefond är hårt reglerad medan fondförvaltaren i många andra utländska hedgefonder i princip har full frihet och gränserna i princip suddats ut för vad förvaltare får och inte får göra.

Även de mest erfarne förvaltaren kan göra ödesdigra misstag och istället för att hamna över index så kan fonden gå många tiotals procent under index. Så det är lite av en chansning, även om den aktuella hedgefonden är prisad och hyllad så kan det gå snett, detta har bevisats gång på gång.

Börja spara i hedgefonder
0.15% - 0.90%
0.00% - 0.00%

Olika inriktningar ger olika risker

Olika hedgefonder har olika inriktningar samt strategier med olika sätt att investera kapitalet på. Läs på om fonden och hur de hanterar kapitalet för att skapa dig en uppfattning om risktagandet i fonden. Kolla även hur utvecklingen av fonden har varit bakåt i tiden. En hedgefond kan ha sin uppgångar och nedgångar. Då hedgefondens utveckling speglar fondförvaltarens kunnande så ger det dig ett litet hum om hur bra förvaltaren är.

Förvaltningsavgiften är till viss del prestationsbaserad

Det som talar för en hedgefond är att fondförvaltaren själv har ofta investerat stora pengar i fonden vilket betyder att det blir ett eget intresse för att fonden ska gå bra. Fondavgiften är också oftast basera på hur bra den presterar, men har självklart ett minibelopp som ska betalas av dig som investerar. Generellt kan man räkna på att fondavgifter ligger på en procent i den fasta avgiften. Sedan är tjugo procent baserat på prestationen av fonden.

Spara i fonder hos Nordnet

Hög insats i många hedgefonder

Många hedgefonder har ett minibelopp som du måste betala för att gå in i fonden. Detta sätter käppar i hjulet för den som vill småspara. Det är inte ovanligt att detta belopp uppgår till runt 100 000 – 500 000 kronor eller mer.  Man vill ju inte satsa alla sina sparade i pengar på ett bräde. Oftast vill man använda hedgefonden som en del i sin privata investeringsportfölj. Detta då hedgefonder har låg korrelation med utvecklingen på marknaden. Men det finns också hedgefonder som har lägre ingångspriser för dig som småsparare.