Månadsspara

Du behöver inte ha en speciell anledning till att månadsspara, men det är ändå bra att ha uppsatta mål. Kanske vill du spara till en semesterresa, till barnen eller bara bygga en buffert som säkerhet. Grundläggande för ett månadssparande är att du varje månad lägger undan ett givet belopp. Planera ditt månadssparande och räkna ut hur mycket du kommer få, inklusive sparränta och avkastning.

Att månadsspara är en enkel sak att utföra. För ett lyckat månadssparande kan du ha som rutin att sätta över pengar i samband med dina andra räkningar. Det vill säga innan månaden, istället för efter då det är troligt att dina pengar är förbrukade. Sätt en automatisk överföring till ett sparkonto eller fond varje månad, så behöver du inte utföra själva handlingen att föra över pengarna. Fördelen med automatisk överföring är också att du anpassar din konsumtion efter tillgången av pengar. Då kommer du att spendera pengarna på ett mer rationellt sätt och inte på lika många "onödiga" utgifter. Våga lägg undan pengar, det lönar sig i längden!

Hitta de bästa sparräntorna just nu

Att välja bank att starta ett månadssparande i bör inte vara ett svårt val. Många väljer dock att sätta sitt månadssparande hos storbankerna, eftersom att det är "tryggt". Dock är detta ofta en föreställning som inte alltid stämmer överens med verkligheten. De mindre bankerna ger ofta ett minst lika tryggt sparande, så länge de också omfattas av den statliga insättningsgarantin, samtidigt som de ofta erbjuder en bättre sparränta. Det innebär att staten går in och täcker upp förlusten med upp till 100 000 euro om din bank skulle gå i konkurs. Därmed är det bara att välja och vraka bland sparbankerna som finns att välja mellan. Självklart ska man då också titta mycket på vad för sparränta de olika sparbankerna ger dig.

Bäst sparräntor just nu
0.40% - 1.00%
0.70% - 0.70%
0.85% - 0.85%

Skapa budget

En budget hjälper er att hålla koll på ekonomin och hur ert hushåll spenderar pengarna varje månad. När ni har den bilden klar kan ni börja planera ett månadssparande. Men hur skapar man en budget och vad bör man tänka på? Vi guidar dig.
En budget hjälper er att få ordning på ekonomin. Att hålla koll på vart och hur ni spenderar era pengar varje månad är A och O för en fungerande ekonomi. Därför bör man skapa en budget med en uttänkt strategi för hur inkomsterna i hushållet ska fördelas varje månad. En budget underlättar också att göra utrymme för ett sunt månadssparande vilket skapar en stabilitet i ekonomin på sikt.

När ni ska skapa en budget måste ni först veta hur mycket pengar ni har att röra er med varje månad. Börja därmed att räkna samman alla era inkomster i hushållet och summera dessa. När ni vet hur mycket pengar ni har att röra er med, månadsvis, kan ni nu göra en uppskattning av alla era utgifter, detta kan ni till en början göra med hjälp av ett kontoutdrag för att se hur ni spenderar pengarna i dag, så att ni har något att utgå ifrån. Börja med de utgifter som är nödvändigast som hyra, elräkning, matbudget osv.

Ett bra tillfälle att fundera över sina kostnader

budgetera för ett månadssparande Samtidigt som ni går igenom er utgifter är det ett bra tillfälle att fundera på vad ni betalar för och vad ni behöver och inte behöver. Men också att se över om det finns möjlighet att minska utgifterna genom att se över och jämföra era kostnader för elavtal, försäkringar, abonnemang mm och om det finns billigare alternativ. Med lite tur har ni redan där tjänat in grunden till att påbörja ett månadssparande.

När alla utgifter och inkomster är summerade kan ni nu göra justeringar och fördela utgifterna så att den passar er livsstil, så att ni gör rum för det ni egentligen vill lägga pengarna på. Budgeten är tänkt som en ramverk för er ekonomi och hur mycket ni exempelvis kan spendera på kläder, mat och andra utgifter som ni har månadsvis. Som exempelvis att ni endast kan spendera 4000 kronor på mat och 1000 kronor på kläder varje månad.

Det viktigaste är att utgifterna plus sparandet inte överstiger inkomsterna. Fördelningen av utgifterna kommer att bli eran budgetplan som ni den kommande månaden ska försöka att följa till punkt och pricka eftersom ni har en begränsad mängd pengar att röra er med.

Spara varje månad

Gör även plats för ett månadssparande i budgeten, om ni inte redan har det. En riktlinje kan vara att spara 10% av sin lön varje månad eller dylikt. Det viktigaste är i alla fall att ni har någon form av sparande eftersom det stärker er ekonomi på sikt.

Utvärdera budgeten och justera

Budgeten ska man sedan försöka att följa slaviskt vilket innebär en del prioriteringar i tillvaron. Det kan givetvis vara svårt till en början och med jämna mellanrum så kommer man också behöva justera och utvärdera budgeten. Har ni ett överskott i budgeten någon månad så är det fördelaktigt att lägga det på ett månadssparande eller amortera av eventuella lån, lite beroende på era räntor osv, istället för att spendera pengarna på impulsköp och dylikt.

Spara till buffert

"En buffert är alltid bra att ha"
Det är en bra mening att lägga någonstans i bakhuvudet. Vaddå buffert tänker du. Ordagrannt betyder buffert någonting som skall motverka en oönskad förändring. Översatt till den finansiella världen blir det således att ha ett sparat kapital som ligger och väntar för att täcka upp en oförutsedd kostnad. Ett säkert buffertsparande brukar rekommenderas på ett värde av ungefär två månadslöner för att exempelvis täcka upp för om värmepannan i villan skulle gå sönder eller att spisen lägger av. Genom att ha ett buffertsparande minskar man effekten av den oförutsägbara utgiften som kom från ingenstans. Det är enklare att ha en stabil ekonomi genom att ha ett buffertsparande på ett utvalt konto. Att ha ett specifikt buffertsparande är något vi rekommenderar att alla har.

Sparandeformer för buffert

Att buffertspara kostar inte en förmögenhet och är heller inte komplicerat. Det kan räcka med ett par hundralappar i månadssparande. Har du dessutom en automatisk överföring från ditt lönekonto varje månad så märker du inte ens att pengarna försvinner. Något som i många fall kan förenkla genomförandet av ett buffertsparande. Är du en person som har mycket åtaganden och kapitalvaror brukar en tumregel vara att du behöver något större buffertsparande än de två månaderna som vi tidigare nämnde. Buffertsparande rekommenderas med låg risk. Du ska inte riskera att förlora de pengarna som kan komma att behövas om någonting går sönder. Sparkonto eller möjligtvis en räntefond är bra alternativ. Viktigt är i vilket fall som helst att du kan komma åt dina pengar snabbt och enkelt om du får oförutsedda utgifter.

Spara till barn

Som förälder vill man alltid sina barn det bästa. Ett bra sätt för att ge dem lite hjälp på traven, är att börja månadssparandet i unga år så att barnen har ett bra utgångsläge när de sen blir vuxna. Att ha ett kapital att investera i sin första lägenhet eller i sina studier, är en stor fördel när det väl är dags. Det ger också både dig och dina barn en extra trygghet att veta att pengar finns.När du ska påbörja ett månadssparande till dina barn så kan du öppna ett konto i barnens namn. Föräldrarna som öppnar kontot står endast som förvaltare av de finansiella medlen. Det innebär att du bara får göra köp som går till deras egen vinning. Du kan inte använda pengarna till dig själv. När du skapar ett konto till ditt barn måste du intyga att du är förmyndare, som är en säkerhets rutin.

Tänk långsiktigt

Ett månadssparande till ditt eller dina barn bör du komma igång med så fort som möjligt. Ju tidigare du börjar desto bättre. Med tanke på att du kommer påbörja ett sparande långt innan pengarna kommer till användning gäller det att ha en bra strategi. Samtidigt ska du se till att maximera avkastningen utan att ta en allt för stor risk. Därmed är fonder ett bra alternativ för den som vill ha en bra avkastning på sikt men som inte har tid att lägga ned sin själ i sparandet. Ha alltid ett långsiktigt tänk och välj fonder som har låga avgifter. Dessa kommer nämligen att minska din avkastning avsevärt i slutändan.

Månadssparande med automatisk överföring

Det absolut enklaste sättet och det som också ofta rekommenderas är att sätta en automatisk överföring från ditt lönekonto varje gång som lönen kommer in. Vissa banker har speciella konton som du kan öppna för att spara till ditt barn. En fördel vid sparande till barn kan vara att sprida ut riskerna i olika fonder. Swedbank använder ett bra exempel på hur pengar kan växa genom att jämföra ett sparande i en allemansfond och i ett kapitalsparkonto. Avsätter du 200 kronor i månadssparande under 21 år blir det totala sparandet 51 400 kronor. Kapitalsparkontot har fått pengarna att växa till dryga 72 000 kronor medan i allemansfonden har pengarna växt till dryga 251 000 kronor. Det har således en stor betydelse hur pengarna placeras.

Räkna på ditt sparande

Är du osäker på hur mycket ditt månadssparande ger för avkastning så kan du använda vår kalkylator härintill. Ett smidigt verktyg som du kan använda för att jämföra de olika bankerna och se hur mycket pengar som du kommer att tjäna om du byter bank. Ofta sparar man långsiktigt. Därmed så är det extra viktigt att man ser till att få högsta möjliga ränta som möjligt. Här kan du prova dig fram genom att välja olika månadsbelopp och se hur mycket pengar du sparar på sikt. En hundralapp eller två extra per månad kan göra märkbar skillnad om du hittar en bank med bra sparränta. Lycka till med ditt månadssparande.

Banker med sparande

På sidan banker och institut listas alla banker som erbjuder någon form av sparande och som Allt om spara valt att ta med och informera om. För att du som konsument eller kund skall ha förberedande kunskap om de banker som erbjuder bra månadssparande på marknaden har vi samlat information som är relevant i ett privatekonomiskt perspektiv. Är du påläst om respektive bank behöver du inte oroa dig över att känna dig vilsen i ditt första samtal. Ta gärna en titt i vår ordlista så att du har koll på alla ekonomiska termer.

Se vilken bank som passar din situation

Genom att läsa på om den banken du är intresserad av så har du redan från början koll på vilka typer av sparande som erbjuds hos banken och vad det i förlängningen innebär. Gå igenom de banker som du är intresserad av, och skulle det vara så att du inte finner svar på dina frågor, skicka en fråga till oss eller klicka dig vidare till respektive banks hemsida.