Sparkonto

Sparkonto Att spara pengar via ett sparkonto är ofta förknippat med liten risk och det är enkelt att komma åt pengarna om de skulle behövas. Detta stämmer väldigt bra. Ett sparkonto är ett konto som du öppnar hos din bank som ofta har bättre räntor och förutsättningar än ett vanligt person- eller lönekonto som du har ditt kredit- eller bankkort kopplat till. Sparkontot brukar ofta komma till när du sparar till oförutsägbara utgifter, olika köp eller om du helt enkelt vill lägga undan pengar på längre sikt.

Med liten risk medföljer också en relativt låg avkastning. Detta kan dock variera och baserar sig på hur marknadsräntorna ser ut för tillfället. När räntan är låg så kommer du inte att få särskilt stort avkastning på ditt sparkonto. Då brukar det istället vara mer gynnsamt att låna pengar. Under perioden när räntan är låg är ett alternativ att vända sig till inlåningsverksamheter istället. Hos dessa verksamheter kan du ofta få betydligt högre ränta. Dock omfattas de flesta av kontona hos inlåningsverksamheter inte av den statliga omsättningsgarantin vilket såklart är en nackdel.

Är marknadsräntan däremot hög så kommer även räntan på ditt sparkonto vara hög. Det är under dessa perioder det lönar sig att ha sina tillgångar på sparkonton.

Bäst sparränta just nu
0.40% - 1.00%
0.85% - 0.85%
0.50% - 0.50%

Olika typer av sparkonton

Bankerna erbjuder allt som ofta en uppsjö av olika former av sparkonton. Vilka sparkonton som erbjuds beror såklart på vilken bank du har. Men oftast återfinns följande typer av sparprodukter.

lån Bonuskonto

spara Skogskonto

spara Framtidskonto

spara Fasträntekonto

Kontona går egentligen ut på samma sak men har lite olika förutsättningar och villkor. Ett bonuskonto är ett konto där du får möjligheter att ta ut en liten högre ränta. Detta förutsatt att du har en fast summa pengar låst i en viss tid. Ett fasträntekonto innebär att du binder pengarna på en längre tidsperiod mot att du får en högre fast sparränta som genererar en bra avkastning till dig. Gå igenom bankens olika produkter och träffa gärna en banktjänsteman och lägg upp en sparandeplan som är helt individuellt anpassad efter dina krav och behov.

Låsta pengar

låsta pengar Viktigt att känna till är att om det i villkoren angivits att pengarna kommer att vara låsta under en tid så kommer du inte att komma åt dina pengar om du skulle vara i behov av dem. Det kan ibland fungera att lösa ut pengarna mot en ganska dyr avgift. Var säker på att du inte kommer att behöva de pengarna du låser inom den tidsperiod det gäller.

Passar - Människor som vill ha en trygg buffert att luta sig emot om det skulle bli kärvt om pengar. Passar också människor som enkelt vill komma åt sina pengar.

Risk - Sparkonton är förknippat med låg risk och innebär att dina pengar är trygga på ett sparkonto.

Avkastning - Inte speciellt sannolikt att den blir hög. Pengarna genererar pengar utefter hur räntorna är satta.