Låna pengar till låg ränta

Jämför lån utan säkerhet och ansök direkt

Här kan du hitta lånen med bäst ränta när du hamnat i en situation i livet då du behöver låna pengar. Vi jämför flertalet banker och kreditinstitut och listar lånen med bäst ränta så att du själv ska slippa göra jobbet. Hos oss hittar du långivare som erbjuder alltifrån blancolån, sms lån, bolån och kreditlån - alltid till förmånlig ränta och sjyssta villkor. Längre ner på sidan kan du även använda dig av vår lånekalkylator för att enkelt och smidigt få en överskådlig bild av hur mycket ditt tilltänkta lån kommer att kosta.

Jämför privatlån och blancolån utan säkerhet

Låna pengar till låg ränta

lana pengar Att låna pengar är långt ifrån en självklarhet för alla människor. Många ser det som ett misslyckande om de inte kan finansiera sina egna investeringar. Man vill helt enkelt inte vara skyldig någon annan pengar. Detta är dock inte alltid fallet och det är idag inte lika farligt att låna pengar som det var förr i tiden. Idag finns det bättre lagar och regler kring lånande samt att möjligheterna är större och lösningarna mer flexibla.

Att ta ett banklån idag är mycket vanligt och kan hjälpa en bit på vägen till att förverkliga en dröm. Få har råd att köpa en bostad eller en ny bil kontant och ett banklån med bra villkor kan komma väl till pass. Här kommer vi att förklara lite mer om privatlån, vad det egentligen är och vad som kan vara bra att tänka på. Kanske går du i tankarna på att ta ett banklån eller lån från ett kreditinstitut eller så har du ett lån som du vill få lite bättre koll på. Ibland kan man även behöver låna pengar snabbt och då finns det speciella lån för det. Oavsett vilken situation du befinner dig i så hoppas vi att du kommer få nytta och glädje av det du läser.

Räkna ut lånekostnad

Med vår lånekalkylator kan du enkelt räkna ut lånekostnaden och vad din månadskostnad kommer bli när det är dags att ta ett lån. Knappa in ränta, eventuella avgifter och ditt lånebelopp så får du direkt en snabb lånekalkyl. Kalkylen är ungefärlig och är ingen garanti på hur dina lånekostnader i slutändan kommer att se ut. Räntorna kan du enkelt se i vår tabell lite längre ner på sidan där du enkelt kan jämföra låneräntor för att hitta bästa privatlånet. När du känner dig nöjd kan du gå vidare till banken för att göra en låneansökan.

Inför mötet med banken

lana pengar hos banken När du ska ta ett banklån för att låna pengar behöver du nästan alltid gå till någon på banken för ett bankmöte. Här kommer en banktjänsteman prata med dig om dina förutsättningar, ditt banklån och vad du kan förvänta dig för villkor. Det är också här du tecknar lånet, såvida det inte är ett snabblån på nätet. Oavsett om du tecknar lånet här eller på nätet så är det bra att ha lite fakta med sig innan. Vissa saker är nödvändiga att känna till för att du ska få ett bra lån med schyssta villkor. Bland annat bör du vara förberedd med att kunna visa upp din eventuella årsinkomst samt andra inkomstkällor du kan tänkas ha. Numera är det dock vanligt att ansökningar om lån sker direkt på nätet och många använder sig av jämförelsetjänster så som Allt om spara.

Läs på och jämför lån

Först ska du såklart bestämma vilken bank eller vilket kreditinstitut du ska ta lånet hos. Här är det viktigt med en bakgrundskoll eftersom olika aktörer kan ge dig olika avtal och villkor. Du bör till exempel jämföra räntan mellan de olika bankerna och instituten samt se över hur mycket de vill att du amorterar per månad och liknande. Vi har sammanfattat information om flera olika banker här på Allt om spara. Här kan du också läsa om vilka lån som finns att tillgå hos de olika bankerna samt vad du kan förvänta dig av dem.

Jämför låneräntor

Viktigt att tänka på gällande räntor: Det hjälper inte mycket om villkoren är bra om räntan är skyhög. Ju mer du undersöker vad som gäller för just dig och ditt lån, desto bättre. Här hos oss kan du jämföra låneräntor och se var du kan få den bästa räntan på ditt lån. Olika banker och institut erbjuder såklart olika räntor och det kan vara svårt att se vilken som är bäst. En låg ränta är såklart att föredra.

Fast eller rörlig ränta?

Du har säkert hört talas om både fasta och rörliga räntor och kanske även undrat vad skillnaden är. Vad är den bästa låneräntan egentligen? Det beror lite på om det är bäst med rörlig eller fast ränta för tillfället. En rörlig ränta ger dig möjlighet att utnyttja de låga räntorna när landets ekonomi ser så ut. Du får då en lite lägre månadskostnad och kan komma undan lite billigare. Det blir dock en dyrare månadskostnad när räntan är högre vilket kan slå ganska hårt. Med en rörlig ränta får du helt enkelt en ganska ojämn månadskostnad men kan ibland komma undan lite billigare.

En fast ränta ger dig istället samma ränta under hela lånetiden. Det blir en fast månadskostnad och en mer stabil ekonomi. Du slipper oroa dig för de dyra månaderna med höga räntor. Samtidigt kanske du betalar lite mer än du hade behövt de månader som den rörliga räntan är låg. Det finns också en tredje variant av detta som kallas för rörlig ränta med tak. Det innebär att du har en rörlig ränta, men att den aldrig överstiger den satta gränsen. Detta är ett bra sätt att utnyttja de lägre räntorna, men samtidigt veta att man har en högsta månadskostnad.

Samla dina lån

Samla dina lanOm du har många små lån som är utställda av olika långivare så kan det vara en god idé att samla ihop dessa till ett större lån. Du får då endast en ränta att fokusera på och har dessutom allt samlat i samma bank. Detta kommer göra att du kan sänka kostnaderna en aning. Innan vi går in mer på detta ska vi dock varna att hopbakslån nästan blev en fälla efter att smslån fick sitt genomslag. När samlingslånen först dök upp var det många som såg det som en räddning. Detta utan att se över villkoren. Många började samla sina lån men fick ändå problem på grund av dåliga villkor. Detta slipper du dock om du är noga med att se över vad handlar om för typ av lån, långivare och villkor.

Betala av små dyra lån och krediter

Att samla sina lån och krediter innebär alltså kortfattat att du tar ett större banklån för att kunna betala av de små lånen och slippa de höga räntorna. Säg att du har tre eller fyra små lån som ligger och kostar i ränta varje månad. Den totala summan är 300 000 kr, med ränta och avgifter inräknade. Du kan då ta ett lån hos en bank eller ett institut på summan 300 000 kr för att betala av alla de andra lånen. Du betalar då de små lånen i förtid och har sedan enbart ett stort banklån - med en summa att amortera och fokusera på. Du har en aktör att betala in till, en ränta att betala och du kan spara lite pengar om du får en lägre ränta.

Detta kan vara smidigt om dina kostnader för de små lånen är för höga och om du märker att du kan sänka din månadskostnad. Dock är det inget du ska göra om du inte vet säkert att du kommer att sänka din månadskostnad. Gör upp en månadsbudget och skriv ned siffrorna på dina nuvarande lån. Ta sedan kontakt med en banktjänsteman och visa på hur mycket du har möjlighet att betala per månad för att se om ett samlingslån kan vara till din fördel.

zmarta privatlan

Olika typer av lån

Du har säkerligen kunskap om att det finns flera olika typer av lån. Bolån, billån, båtlån och privatlån är bara några och de passar alla vid olika tillfällen. Det finns även samlingslån eller hopbakslån som kan vara en idé för dig som vill samla alla dina smålån till ett större lån med bättre ränta. Varje lån har sina villkor, förutsättningar och lösningar. Lånen varierar i storlek och omfattning och alla institut erbjuder olika villkor. Även räntan varierar beroende på lån och likaså tiden man binder lånet.

Här berättar vi snabbt om vad de olika lånen innebär. Mer information hittar du i våra artiklar om de olika varianterna. Klicka på det lån du vill läsa mer om så kommer du direkt till sidan som är mest relevant för just dig. Efter att ha tagit del av vår information hoppas vi att du ska känna dig trygg i att boka ett möte med banken och lämna in en låneansökan.

Tänk över ditt beslut

lanebeslut Tänk alltid över ditt lån och vilken aktör du lånar hos. Självklart är det bäst att spara ihop sina pengar själv om inte det är möjligt bör du vara noga med vart du tar lånet och vad du får för villkor. En del aktörer på marknaden erbjuder dig att låna pengar direkt, kanske 500 kr eller 1000 kr, vilket kan verka som ett bra erbjudande för att få lite snabba cash. Vad som dock inte står med i erbjudandet som ofta lockar med ”låna pengar snabbt” och ”låna pengar utan UC” är räntan och villkoren på lånet. UC (upplysningscentralen) är bankernas gemensamma kreditupplysning. Lån utan att kreditgivaren tar UC har ofta en mycket hög ränta och kort avbetalningstid vilket gör det till en riktig fälla för låntagaren.

Syna kraven

Långivarna ställer en hel del krav på låntagaren. För att du ska få ta ett lån krävs vanligtvis att du har fast jobb eller åtminstone en lägsta årsinkomst, att du är över 18 år, att du är svensk medborgare samt inte har några tidigare betalningsanmärkningar. Utöver detta är det lite olika villkor för de olika bankerna. Dessutom är villkoren också olika beroende på lånets storlek. Är det ett stort bolån kanske det finns fler och högre krav, till exempel att du själv betalar in den del av summan som är kontantinsatsen. Handlar det om ett mindre lån är det oftast andra villkor och lite lägre krav. Bäst är att jämföra de olika bankernas lån sinsemellan för att hitta det som är bäst för dig.

Akta dig för fällor

När sms lån var nytt och populärt såg många det som en kortsiktig lösning på sina ekonomiska problem. Problemet blev dock att folk började ta lån för att betala av sina andra lån. Detta blev en ond cirkel som ofta slutade i stora skuldberg för människor som redan hade dålig betalningsförmåga. Det kan vara lätt att lockas av snabba pengar men man ska vara medveten om att villkoren för dessa snabblån ofta är riktigt dåliga. Snabblån ingår i kategorin högkostnadskredit. Begreppet högkostnadskredit tillkom 2018 på grund av att staten ville skapa en mer ansvarsfull marknad för just sms lån. Det finns numera både räntetak och kostnadstak på snabblån vilket gör det något mer förmånligare för konsumenten. Dock ska snabblån fortfarande bara ses som en tillfällig lösning att ta till om inga andra alternativ kvarstår.

Ta reda på fakta

Vad är amortering? När behöver man en borgensman som går i borgen? Tänk på att större banklån påverkar din privatekonomi en lång tid framöver. Ta därför hjälp att reda ut krångliga begrepp. Det finns många begrepp i lånevärlden som du behöver ha koll på. Ränta, amortering, lånelöfte, kredit och borgensman för att nämna några. Här på Alltomspara.se har vi en hel del bra fakta kring ord och begrepp som vi rekommenderar dig att ta del av. Vi har också en ordlista som du kan använda om du vill leta upp en specifik term. Att ha koll på dessa ord och begrepp är viktigt för att du ska kunna förstå vad lånet och villkoren egentligen innebär.