ETF

ETFAtt spara eller placera pengar i en så kallad ETF är det troligtvis inte speciellt många som har hört talas om tidigare. Trots det är det inte ett helt nytt begrepp utan har funnits på den svenska börsen ett ganska bra tag. ETF står för Exchange Traded Fund och översätts till Börshandlad fond och är en fond som handlas mer eller mindre som en aktie då allting sker i realtid. Det här får alltså följden att det här är en spännande handel som passar människor som vill ha snabba svängar som sedan kan utnyttjas för att göra bra affärer.

En ETF har emellertid betydligt mindre risk än en aktie eftersom det helt och hållet speglar ett index.

Påbörja din ETF-handel här
0.35% - 0.90%
0.00% - 0.00%

Avgifter för ETF-handel

Det som många håller som en bra fördel med ETF handel är att avgifterna är lägre än för både fonder och för aktier. En fond kostar normalt sätt mer än ETF eftersom de är aktivt förvaltade. Aktiefonder ligger istället från en till en och en halv procentenhet i avgift på årsbasis. En ETF däremot ligger endast på 0,3 – 0,6 procent i avgift. Däremot tillkommer det courtage vid köp och försäljningar som kan sägas vara en andel som plockas ut av mäklaren. Det här innebär att det inte blir speciellt lönsamt att köpa och sälja ETF ofta eftersom courtaget blir alldeles för högt. En annan aspekt som kan bli dyr vid handeln är de valutaförändringar som sker runt om i världen. Handlar du på utländska marknader kan det här snabbt påverka din portföljs värde.

Börja med ETF

Fördelar med ETF

Förutom att kostnaderna är något lägre än exempelvis fonder och aktier så har ETF handel andra fördelar också. Exempelvis möjliggör handeln att du kommer åt annars ganska svåråtkomliga marknader. Det här medför att du får betydligt snabbare händelseutveckling än med vanliga fonder. Det är heller inte ovanligt att vissa ETF stiger när en marknad faller. Ett exempel på en svensk börshandlad fond är Xact Bear som fungerar just på det här viset. Till skillnad från en vanlig aktie får du med en börshandlad fond en större spridning på din risk. Eftersom ETF följer aktieindex så som OMX30 blir inte risken lika stor. OMX30 består av Stockholmsbörsens 30 mest omsatta aktier på helt skilda marknader vilket gör att riskerna minskar radikalt att ett värde fullständigt skall rasa.

Utbudet

Till skillnad från USA och övriga Europa är ETF utbudet inte speciellt stort i Norden. De få ETF som är noterade hittas ofta tillsammans med andra traditionella indexfonder. Det finns faktiskt endast en enda ETF leverantör i Sverige och det är Handelsbankens dotterbolag XACT Fonder. Xact tillhandahåller idag sju stycken ETF som följer svenska och nordiska index. Norden har i övrigt ett fåtal andra leverantörer som är helt och hållet inriktade mot börsnoterade fonder. Är man intresserad av att handla ETF gör man det här genom vanliga mäklare på Internet eller på banken.