Avanza

Avanza Bank är kanske inte en av de mest kända storbankerna för så många. Dock är den en bank som absolut kan räknas till storbankerna, särskilt när det gäller sparande. Avanza bank möjliggör en trygg lösning för hela ditt sparande, som vi kommer gå in på mer senare i texten. Avanza tillhandahåller även flertalet verktyg och bra service för att deras kunder skall känna sig nöjda – oavsett bankärende.

Avanza

Avanza bank

Hos Avanza bank finns också en hel del olika möjligheter för olika former av sparande. I och med att de erbjuder en lösning för privatpersoners hela sparande så erbjuder de också de allra flesta bankrelaterade tjänster som idag finns på marknaden för sparande. Även om du är en företagskund, så erbjuds en hel del fördelaktiga sparformer för dig också. Här nedan fokuserar vi på sparande i olika former, för privatpersoner.

Sparkonto

Om du bara skulle vilja ha pengarna på ett konto och ändå få bra avkastning från räntor, så är Avanza lämpligt för dig. De har nämligen sparkonton som är helt avgiftsfria och har fria uttag, vilket ger stora fördelar för dig som kund. Med deras Sparkonto+ så kan du få en riktigt bra effektiv ränta. I och med att Avanza samarbetar med Klarna, Collector, Nordax och Santander så kan de få fram mycket fördelaktiga räntor.

Om du börjar spara med deras Sparkonto+ från Klarna och binder det i 24 månader får du ut den bästa möjliga effektiva ränta. Du kan alltså sätta in så mycket du vill under tiden du har kontot, till en obegränsad summa. Om du hellre vill binda dig på kortare tid, så finns också Sparkonto+ från Klarna, under 12 månader, 6 månader, 3 månader samt helt utan bindningstid. Om du tecknar ett utan bindningstid så har du dessutom fria uttag.

Sparkonto med andra institut

Det finns också möjlighet för att spara med de andra företagen, som Collector, Nordax och Santander. Dessa har ingen bindningstid och dessutom fria uttag. Minsta insättningen på dessa konton är istället 0 kronor, så du kan börja spara från första kronan och ändå få ränta på den. Insättningsgränserna är lite beroende på banken och det ändras ibland. För att få korrekt och uppdaterad information om detta, så kolla på Avanzas sida. Den uppdateras löpande och håller alltid aktuell information om räntor och belopp. Tänk bara på att dessa sparkonton inte går att öppna som företag, eller om du är minderårig.

Sparräntor Avanza Bank
 Sparbank / SparkontoTidInsättn. garantiRänta 
Avanza Bank sparkontoAvanza BankSparkonto+Klarna 24 mån2 årJa0.75%
Besök
Avanza Bank sparkontoAvanza BankSparkonto+Klarna 12 mån1 årJa0.70%
Besök
Avanza Bank sparkontoAvanza BankSparkonto+Klarna 6 mån6 mån.Ja0.65%
Besök
Avanza Bank sparkontoAvanza BankSparkonto+ Klarna 3 mån.3 mån.Ja0.55%
Besök
Avanza Bank sparkontoAvanza BankSparkonto + Collectormån.Ja0.50%
Besök
Avanza Bank sparkontoAvanza BankSparkonto+Santandermån.Ja0.30%
Besök

Alla konton har självklart insättningsgaranti, oavsett om du har ett sparkonto med Klarna, Santander, Nordax eller Collector. Självklart kan du också spara hos Avanzas egna sparkonto, om du hellre vill det. Dock får du då ingen ränta på pengarna, eftersom deras sparkonto har 0,0% i ränta. Du behöver då kontakta kundservice för att få ditt sparkonto hos Avanza bank öppnat. De andra sparkontona kan du enkelt öppna själv.

Andra sätt att spara

Är du istället en högrisktagare så finns det även möjligheter för detta, då kan du istället spara i warranter. Avanzas warrants är från Nordea, för att få så bra villkor och så stor tillgång till marknaden som möjligt. Skulle du däremot vara mer intresserad av att spara i andra former, så finns även de varianter som kanske är lite mindre kända för gemene man. De erbjuder till exempel en del möjligheter till att spara i optioner, certifikat och olika index. Även sparande i udda hedgefonder går att ordna hos Avanza, till den som vill spara i denna formen.

En hedgefond hos Avanza är kortfattat en sorts specialfond med möjlighet att placera i flera olika tillgångar. Det är en mycket fri form av placeringsstrategi vars avsikt är att minimera eller till och med eliminera risken att förlora pengar. Samtidigt vill man ha så stor avkastning som möjligt oavsett om marknaden går upp eller ner. Det är mycket upp till huruvida skicklig förvaltaren är, till skillnad från andra fonder då det är marknaden som styr mest.

Oavsett om du vill ha ett klassiskt sparande med sparkonto eller ett mer riskfyllt med aktier, så finns det en passande tjänst hos Avanza för dig. Om du vill läsa mer om de olika sorterna av sparande, så finns det mycket information på deras hemsida.

Spara i fonder och aktier

Om du vill spara på andra sätt än sparkonto, så kan du med fördel spara och investera i olika sorters aktier och aktiefonder. Detta har visats sig vara mycket lönande, och med rätt villkor kan du få dina sparpengar att växa betydligt mer än de hade gjort på ett konto. Avanza blev mycket kända tack vare deras fond, Avanza Zero. Mer om denna och andra fonder och aktier hittar du längre ner, under rubriken ”Avanza aktier”.

Avanza aktier

Avanza erbjuder som sagt stora möjligheter för den som vill få sina pengar att växa mer än om de bara vore på ett sparkonto med en ränta. Utöver sparkonton har de också aktier, fonder och liknande, med många verktyg som gör det hela enkelt och smidigt. Här berättar vi med om hur deras handel med aktier och fonder. Vill du veta ännu mer, så är du välkommen in till Avanzas hemsida, som du enkelt når genom våra länkar till dem.

Handla med aktier

Som vi skrev tidigare, så kan du också handla med aktier enkelt hos Avanza. De har mycket användbara och enkla verktyg för att få ut det bästa möjliga av din aktiehandel. En av de största fördelarna är såklart att det är gratis att handla med aktier hos Avanza bank, om du handlar med summor under 50 000 kronor. Oavsett hur stora eller små dina köp är, så är allt tillgängligt i de appar som Avanza bank erbjuder. Här kan du hålla koll på dina investeringar, se deras utbud och sköta det mesta.

Du har också streamade kurser med kurslarm, för att du aldrig ska missa när en viss kursnivå uppnåtts. Du kan få larmet som sms eller mail för att du snabbt ska få koll på vad som händer – utan att du ska behöva sitta vid kursen hela tiden. Utöver detta har du också en funktion som kallas Stop Loss. Denna funktionen gör jobbet åt dig, för att du ska kunna syssla med andra saker. Du lägger helt enkelt in din order i förväg och när ditt pris uppnås så sköter Avanza resten. De köper eller säljer, enligt den order du lagt tidigare. Även Stop Loss är såklart gratis att använda.

Om du inte vet riktigt vad du ska investera i, så har Avanza många tips och mycket inspiration. De har en stor kunskapsbank med mycket information och mycket inspiration. Här kan du kika in, för att se vad som kan vara intressant att investera i nästa gång.

Avanza har fem olika coutage-klasser och på deras hemsida kan du se mer om vilken av dem som passar dig. Här finns flera olika nivåer som passar dig, oavsett om du investerar lite, mycket eller väldigt mycket. Kika in på Avanzas hemsida för att se mer om villkoren för de olika sparformerna. Dessa klasserna avgör vad kostnaderna för dina köp och investeringar kostar, för att du ska se hur mycket det kostar beroende på hur stora investeringar du gör. Utöver detta är det inga dolda avgifter, något som Avanza är noga med.

Aktier och fonder

Självklart erbjuds också flera olika möjligheter för att placera dina pengar i de flesta stora fonder och aktier, som idag finns på marknaden. Bland månadssparande hittar du ett fondsparande som är mycket lämpligt för dig som vill få ut lite mer av ditt månadssparande. Du kan dessutom enkelt räkna ut hur mycket du kommer ha sparat om ett visst antal år, om du sparar i fonder. Hos Avanzas hemsida får du en bra överblick då den ständigt följer utvecklingen på de olika marknaderna.

Om du hellre vill spara i en kapitalskyddad möjlighet, så finns det även flera möjligheter för att spara med aktier att välja mellan. Vill du handla med aktier så finns stora möjligheter för att enkelt köpa och sälja med Avanzas verktyg och tjänster.

Har du fonder sedan tidigare i ett annat bolag, så hjälper Avanza dig att flytta över dem. Detta är bara ett exempel av alla de tjänster de erbjuder, för att alla kunder ska få så bra upplevelse som möjligt. Avanza är mycket måna om att kunderna ska vara så nöjda som möjligt när de har varit i kontakt med kundtjänst och bankmännen.

Avanza Zero

Avanza har också en egen fond, kallad Avanza Zero, som de nu kanske är mest kända för. Avanza Zero är en indexfond som följer Stockholmsbörsen OMX30 börsen. Detta innebär helt enkelt att fonden följer utvecklingen av de 30 största bolagen på Stockholmsbörsen. Om börsen går upp följer fonden efter och vice versa.

Avanza gör själv inga aktiva val i indexfonden – det är en passiv fond som endast följer med Stockholmsbörsen. Det innebär också att kostnaderna för att förvalta denna fonden är lägre än andra. De flesta förvaltare som tillhandahåller liknande fonder tar allt som oftast ut en avgift på runt 1,0 till 1,5 procent. Avanza har dock tagit ett steg längre och tar inte ut några avgifter för att spara i Avanza Zero. Det är inga avgifter alls, inte ens courtage eller liknande, som ofta återfinns i de andra bankernas fonder.

Tack vare detta, och mycket annat, så har Avanza Zero bland annat fått en utmärkelse av Privata Affärer. År 2011 blev fonder utsedd till Årets Fond 2011 och de har fortsatt goda omdömen även efter detta. Avanza Zero är dessutom Avanzas kunders mest populära fond, vilket ytterligare intygar att det är bra och givande.

Avanza generator

Som du säkert förstått, så har Avanza en hel del olika varianter av verktyg och smarta funktioner. Utöver de som vi redan nämnt, så finns det dessutom en så kallad portfölj generator. Med Avanza generator kan du enkelt skapa dig en egen portfölj som är anpassad precis efter vad du är ute efter.

Med de olika portföljerna kan du välja om du vill använda dem som månadssparande, eller som ett engångsköp. Om du vill spara på längre tid kan du välja att månadsspara och få betala in lite i taget, varje månad. Detta fungerar ungefär som ett månadssparande, men det kan ge lite mer än att spara på ett sparkonto med ränta.

Balanserade portföljen

Den balanserade portföljen fungerar nästan precis som den låter – den är mer balanserad och har en jämnare fördelning från början. Även denna portfölj kan ändras så du får mer eller mindre av det ena eller andra. För närvarande är det Global, Tillväxt, Sverige, Långa räntor och Korta räntor som innefattas.

Portföljen ger en låg avkastning, men det är också en låg risk som gör det hela till en säker men stabil investering. Den är lämplig att investera i om du har tänkt spara på lite längre sikt, ungefär 3-5 år. Du kan då lägga till lite mer aktiefonder, så du får en mer långsiktig sparplan.

Avkastningsportföljen

Denna portfölj fokuserar mer på aktiefonder från början, vilket ger en lite högre risk men också en möjlighet till större avkastning. Avkastningsportföljen passar bäst om du vill spara på längre sikt, ungefär 5-10 år. Detta eftersom det är mer fokus på aktiefonder som oftast gör sig bättre i längden.

Avkastningsportföljen består av en blandning av Global, tillväxt, Europa, Sverige och långa räntor. Det går även bra att dela upp dem precis som du vill även här. Grundutförandet har dock störst del av Sverige och Global, där långa räntor är nästa i storleksordningen.

Försiktiga portföljen

Försiktiga Portföljen är för dig som inte vill ha så stora risker i ditt sparande, men ändå en viss utveckling. Denna portföljen består av korta räntor, långa räntor och en del av marknaden både i Sverige och globalt. I skrivande stund har den övervägande del i korta räntor, men den kan lätt justeras så den passar just dig. Med Avanzas verktyg kan du enkelt ändra fördelningen, för att kanske satsa mer på den svenska marknaden, eller mindre del i korta räntor.

Barnportföljen

Om du vill ge ditt barn en bra start på vuxenlivet, så är barnportföljen en passande investering. Den har en hög risk, men också en hög förväntad utdelning, så det är passande om du ska spara under 10 år eller liknande. Det är som sagt en portfölj gjord för att du under lång tid ska kunna spara ihop en större summa, som ditt barn en dag ska få. Det är mycket fokus på den globala marknaden, men även på tillväxt på den svenska marknaden.

Framtidsportföljen

Om du vågar ta en stor risk med dina besparingar och därmed kunna jaga en stor avkastning, så kan Framtidsportföljen passa dig bra. Sparhorisonten är även här 10 år, med stor fokus på tillväxt och global och svensk marknad. Det är även investeringar i den amerikanska och europeiska marknaden, men de tre förstnämnda har störst fokus. Självklart kan du göra om det precis som du vill, men den redan justerade fördelningen är uppdelat som så.