Dyrt med rea

Black friday, black weekend, cyber monday, extrapriser och julrea. Det är mycket press på konsumenterna i juletider och det är lätt att dras med av all prishets. Alla vill väl spara pengar och speciellt spara pengar på klapparna till julen. Julklappar kan bli dyrt och därför passar många på att köpa dem på rea och med rabatterat pris.

Dyrt med rea

Det kan dock bli en dyr affär, om du inte tänker dig för. Butikerna använder mycket psykologi för att sälja och ibland fuskar de till och med med priserna. Det finns dock vissa saker som du kan tänka på när du ska handla klappar. Här har vi sammanställt några av fällorna som du bör undvika om du vill handla smart i jul.

1. Den där sista lilla prylen på väg till kassan. Kanske är det ett par hörlurar, en ficklampa, ett mobilskal eller en mössa. Även att det är ”billigt” med 49 kr eller 99 kr, så blir det ännu en utgift. Tänk istället igenom alla köp och försök undvika en lockpryl i farten.

2. 3 för 2. Ett klassiskt knep från butikerna som får dig att plocka på dig ytterligare en pryl. Behöver du verkligen den tredje, eller den andra? Det blir inte billigare bara för att du köper tre om du ändå inte får användning av det du köper.

3. Rea och sänkta priser. Det är extremt lockande med rubriker som ”spara mer” eller ”spara 500 kronor”. Ofta blir man stressad och köper nu istället för att vänta. Behöver du denna prylen? Finns det ett bättre pris i någon annan butik? Ofta kan du spara mer genom att vänta lite och jämföra priset mellan fler affärer.

4. Mentala konton. När vi handlar lägger vi ofta våra inköp i olika kategorier mentalt, för att kunna katalogisera vad vi lägger pengar på. Problemet är att vi ofta sätter en gräns för priset för julklappar och tänker att vi måste spendera hela summan. Hittar du en klapp för 50 kronor mindre kanske du slänger ner den där mössan också, för du har ju ändå inte nått upp till maxgränsen. Tänk bara på att du inte alls måste spendera hela din julklapps-budget.

5. Öppet köp och köp nu – betala senare. Många skyltar med att det är öppet köp och att du kan köpa nu och betala senare. Öppet köp är dock en riktigt stor fälla. Sannolikheten för att du lämnar tillbaka varan om du inte är nöjd med den är ganska liten, eftersom det ofta är omständigt. Likaså är det en stor fälla att köpa nu och betala sen. Inte bara skapar det en onödig skuld – det brukar också bli dyrt med ränta och andra kostnader. Har du inte råd till julklappen nu, så är det bättre att inte köpa den alls.

Om du skulle få lite pengar över kanske du dessutom vill spara dem eller investera i fonder eller aktier. Sätt in dem på ett sparkonto med hög ränta, så kan du använda dem till nästa jul och kanske bjuda dig själv på en extra fin julklapp!