Hur fungerar ett smslån – direkt över sms.

Smslån har fått stor genomslagskraft sedan de dök upp på marknaden. De har blivit populära just tack vare sin enkelhet och att du får pengarna direkt insatta på kontot. Smslån ska emellertid användas med mycket stor försiktighet då de oftast blir väldigt dyra i det långa loppet. Dessutom är de bara en temporär lösning på problemen. De ska ju trots allt betalas tillbaka på kort tid vilket alla kanske inte är helt bekanta med.

I den här avdelningen ska du som konsument kunna läsa vägledningar och tips gällande smslån i allmänhet. Det är viktigt att vara medveten om alla de faror och fallgropar som faktiskt finns när det handlar om den här typen av lån. Det är bra att förstå hur de fungerar, vad de statliga institutionerna säger om det hela samt vad man faktiskt får och inte får göra. Eftersom ett smslån oftast inte kräver någon direkt kontroll av låntagaren riskerar många att trilla dit i den allt för vanliga skuldfällan. Det går även ibland att kunna ta smslån med betalningsanmärkning.

Oftast hamnar människor i sms-lånefällan då de lånar pengar utan att de för tillfället kan betala tillbaka summan. Kan de sedan inte betala tillbaka i tid täcker de upp med nya lån. Sen löper det på med smslån på smslån. Risken är större än vad människor tror, att hamna i denna fälla. Det är en klassisk situation när människor har det svårt, så tar de lån de inte kan betala tillbaka med förhoppning om bättre tider. Och sen kanske det inte blir bättre och bankerna börjar kräva tillbaka lånen, i detta fall smslån. Vi rekommenderar dig därför bara att ta smslån om du är medveten om att du kommer kunna betala tillbaka det i tid.

Topplistan
0.00% - 0.00%
0.00% - 0.00%
0.00% - 0.00%
0.00% - 0.00%
0.00% - 0.00%

Kreditinstitut för smslån

Det är viktigt att vara påläst när du ska ta ett smslån. För att du som konsument ska känna dig tryggare vid valet av institut har vi samlat de olika bolagen för att du i lugn och ro ska kunna gå igenom vilka avgifter, förutsättningar och summor som är kopplade till vilket bolag. Det är också viktigt att du tar dig tid att ta del av all information vi presenterar på sidan. Det finns många anledningar till att man kan behöva låna några hundralappar eller tusenlappar. Vissa månader är tuffare än andra och är det långt till lön kan det därför vara ett alternativ att låna en mindre summa för att klara ekonomin. Vill du låna en mindre summa vänder du dig med fördel till något av företagen på marknaden som erbjuder så kallade snabblån, mikrolån eller sms lån. Med dessa lån kan du vanligtvis låna mellan 200 kr upp till 25 000 kr utan säkerhet. Men tänk på att även om lånesumman är liten så ska den betalas tillbaka med ränta och avgifter så småningom. Betalar du inte tillbaka i tid tillkommer ofta dyra påminnelse- och förseningsavgifter. Därför ska du aldrig låna om du inte är säker på att du kan betala tillbaka enligt avbetalningsplanen. För att försäkra dig om att hitta det lån som passar dig bäst kan du prova filtrerings-funktionen på jämförelsesajten Lånium.

Hur funkar sms lån

För att du som konsument ska kunna känna sig bekväm med att nyttja ett smslån är det väldigt viktigt att du är införstådd hur ett smslån faktiskt fungerar. Om så inte skulle vara fallet riskerar den som ändå tar ett smslån att försämra sin ekonomi mer. Genom att följa den generella metod som presenteras här bör ingenting gå fel vid själva tecknandet av lån. Det är emellertid viktigt att du läser igenom de avtal som gäller för respektive institut för att vara helt på det klara med hur allting ska fungera. Efter att du läst denna artikel så hoppas vi att du fått svar på frågan hur funkar sms lån. Med smslån så kan du låna pengar direkt då de ofta går väldigt snabbt, det kallas därför ibland även för snabblån.

Låna pengar via sms

sms-lånOm du behöver låna pengar snabbt så kan du ta ett smslån, eller meddelandelån som det ibland kallas. Normalt gäller att ett en kund skickar in en ansökan till ett nummer som presenteras av kreditgivaren. I annonsen eller informationen brukar de uppgifter som bolaget vill ha presenteras. Normalt gäller uppgifter såsom personnummer, mobilnummer, adress och till vilket kontonummer som pengarna ska sättas in på. Det ska också specificeras vilken summa som ska lånas. Normalt finns ett par olika alternativ att välja på. Vidare skickas sms:et in och du får strax efter ett retur-sms som innehåller en aktiveringskod.  Denna fyller du antingen i via internet eller på din telefon. Den här processen brukar skilja en del beroende på vilket bolag du har kontaktat. En del gör en kreditupplysning och då kan det ta betydligt längre tid än för ett institut som inte genomför en sådan. Det är när du accepteras som låntagare skickas koden till dig.

Smslån kräver lämplighetsprövning

Det är inte ovanligt att bolagen bara vill ha en kod till en början som anger vilken summa som du ska låna. Efter det här sker en kontroll av dig som person med hjälp av de uppgifter som finns registrerat på ditt mobilnummer. Ibland begärs mer uppgifter via sms. Kontrollen genomförs för att se om du är lämplig och om så är fallet får du vidare instruktioner. Det räcker ibland bara att svara ”ok” på verifierings-sms:et och du har pengarna på ditt konto efter 15 minuter. Tiden varierar dock kraftigt beroende på bolag och när på dygnet som du ansöker om lån.

Avgifter på ett smslån

Istället för att använda sig av en ränta som ofta är en procentsats på den lånade summan pengar så använder sig ett smslån av en avgift. Ett sms lån skulle inte vara lönsamt med en normal ränta då det lånas ut på mycket kort tid. Istället tar man ut en fast avgift för snabblån som måste vara inbetald tillsammans med återbetalningen av lånet. En återbetalning som ofta krävs ganska kort tid efter att lånet har tagits. En avgift varierar ofta kraftigt mellan instituten men de kan sägas ligger runt 200 till 500 kronor beroende på vilken summa du lånar. Var noggrann med att kontrollera krav och åtaganden när det gäller avgifter på lånen då de ofta är väldigt oförmånliga. En avgift på 500 kronor på ett lån på 3000 kronor kan omvandlat till en effektiv ränta innebära flera tusen procent, vilket i slutändan kan göra lånet mycket dyrare än du först planerade.

Myndighetsbeslut gällande smslån

Det har blivit allt vanligare att storbanker och myndigheter har valt att sanktionera vissa delar som har med just smslåneföretag att göra. Särskilt efter att de olika rapporterna som tyder på ekonomiska problem presenterats. Längst valde Swedbank att gå genom att säga upp alla sina avtal med de olika bolagen. Det är nämligen så att bolagen som lånar ut sina pengar via sms i sin tur tar lån från de vanliga bankerna. Andra banker som inte tagit det så långt har istället lagt in fördröjningar i tid för att hinna kontrollera konsumenters lämplighet innan pengarna betalas ut.

Finansinspektionen och Europaparlamentet kontrollerar

Finansinspektionen meddelade hösten 2007 att bolag som sysslar med smslån inte fanns registrerade hos dem trots att det idag finns en lagstiftning som kräver det. Europaparlamentet har också diskuterat frågan och satt en gräns på att lån som överstiger €200 ska berikas samma kontroll som exempelvis ett bolån på flera miljoner. Problemet med sådana beslut som tas där är dessvärre att de måste omsättas till nationell lagstiftning innan det börjar gälla. Något som också brukar ta ganska lån tid. Men kontentan av det hela är att du som konsument måste inse farorna med lånen då många myndigheter verkar för att få bort den här typen av lån. Tänk efter både en och två gånger innan du väljer att ta ett lån från smsbolagen.

Varningar för smslån

Konsumentverket är en statlig enhet som arbetar för konsumenternas bästa. De har under en mycket lång tid verkat för att den här typen av lån ska förbjudas. Rapporterna om unga människor som hamnar allt djupare i den finansiella krisen strömmar in till deras skrivbord och det finns inga trender på att det kommer minska. En rapport som togs fram visade att var fjärde person i åldern 18 – 25 år och som tagit ett sms lån hade idag hamnat hos Kronofogden. Lånen tas för att betala mindre utgifter men också för att klara den dagliga ekonomin med hyra, mat och fakturor. Något som ett smslån absolut inte ska användas till.

59 procent av 12 000 ungdomar som tillfrågats uppgav att de hade andra lån samtidigt som de tog smslån. En indikator på att många bolag inte bryr sig om de så viktiga kreditupplysningarna. Det här har blivit en åsikt som Konsumentverket arbetar flitigt för och de vill därför att det måste lagstiftas att en person som vill ta ett smslån också ska kreditprövas. En mycket kritisk del av rapporten visade att 16 procent av låntagarna använde sig av smslån för att betala andra lån.

Smslån med betalningsanmärkning

När du vill låna 500 kronor, låna 1000 kronor eller låna 10 000 kronor ska du alltid jämföra olika kreditgivare med varandra. Det kan du antingen göra med hjälp av oss eller med hjälp av en låneförmedlare som till exempel Lendo, Freedom Finance eller MyLoan. Via dem kan du göra en ansökan och få upp en lista med olika kreditbolag och banker som är villiga att bevilja din ansökan. I listan kan du också se vilken ränta de olika bolagen erbjuder. Sedan kan du enkelt välja den långivare som ger dig bäst villkor. Vissa av förmedlarna här ovan samarbetar även med bolag som tillåter smslån med betalningsanmärkning. En del har också samarbete med företag där du kan låna pengar utan inkomst.

Låna 500, 1000 eller 10 000 kronor 

I dag finns många möjligheter för dig som vill eller behöver låna 500 kronor, låna 1000 kronor eller låna 10 000 kronor. En del kreditbolag lockar med riktigt bra erbjudanden till nya kunder. Det är inte heller några problem att ta ett lån via mobilen. Har du tillgång till Internet så kommer du hitta ett stort antal bolag där du kan pengar.
Det lönar sig alltid att jämföra kreditgivare med varandra innan du bestämmer dig. Den effektiva räntan kan variera beroende på hur stor summa du vill låna, så se till att du alltid använder samma summa när du jämför banker. Du kommer dessutom få pengarna utbetalda direkt till ditt konto. Transaktionen görs så fort din ansökan gått igenom och alla avtal är signerade.

Ibland dyker akuta utgifter, i form av hus- eller bilreparationer, upp.  Då kan det vara bra att veta var du kan vända dig för att låna exempelvis 10.000 kronor. Det finns ett flertal seriösa företag som erbjuder lån upp till 10.000 kr utan säkerhet. De kan dessutom behandla din ansökan skyndsamt när du ansöker på nätet. Det finns även de som låter dig låna pengar utan UC så att du slipper tappa kreditvärdighet.
Innan du lånar en såhär pass stor summa pengar är det viktigt att du kontrollerar att du har råd att betala tillbaka pengarna. Studera avbetalningsplaner och kostnader i form av ränta och avgifter noga. En hel del smslån har ofta dyra räntor och avgifter, så väljer du att ta ett snabblån så bör du ha koll på alla detaljer i förväg.

Smslån utan ränta och avgifter – finns det?

Som vi redan nämnt finns det alltså bolag där du kan ta ett smslån från gratis utan ränta och avgifter. Kreditbolagen får dock inte marknadsföra dessa lån som gratis. Därför kallas de istället för räntefria lån eller lån utan ränta. Står det att ett smslån är räntefritt bör du dock alltid läsa igenom villkoren noga. Det kan vara så att bolaget istället för att ta ut ränta tar ut höga avgifter. Detta kan vara vilseledande och något du bör se upp med. Nästa gång du ansöker om smslån hos samma bolag så brukar du dessutom behöva betala både ränta och avgifter.

Ränta och avgifter på smslån

Innan du tar ett smslån är det viktigt att du är medveten om att ränta och avgifter tillkommer i de flesta fall. Undantaget är om du fått ett gratiserbjudande som ny kund. Med avgifter avses till exempel uppläggningsavgift och aviavgifter som kreditbolaget tar ut av dig som kund.
När du jämför ska du titta på den effektiva räntan för att få en uppfattning om hur dyrt lånet är. Denna räknas ut genom en matematisk formel som innehåller beloppet du betalar i månaden, ränta och avgifter är inkluderade, samt antal återbetalningstillfällen. Den effektiva räntan uttrycks i procent och används för att du som konsument ska kunna jämföra kreditbolagen med varandra.
Rent generellt kan det sägas att kostnaden för att låna 500 kronor är mycket högre procentuellt sett i förhållande till ett högre lån.

Snabb återbetalning med smslån

Med smslån bör du vara medveten om att återbetalningstiden är relativt kort. Om man jämför med större privatlån på tiotusentals kronor kan du få flera år på dig att amortera. När det rör sig om bara att låna 1000 kronor vill de flesta företagen ha tillbaka pengarna inom 30 dagar, även om det finns undantag. Tänk på att ju längre återbetalningstid du väljer, desto dyrare blir det för dig i slutändan.

Risken med smslån

Det riskabla med smslån är att återbetalningsplanen ofta är väldigt snabb. Vilket kan vara väldigt riskabelt. Hamnar du efter med betalningarna blir det mycket dyrbart då förseningsavgifter och betalningspåminnelser läggs på det ursprungliga fakturabeloppet. Därför måste man vara säker på att man kan återbetala summan samt räntor och avgifter inom återbetalningstiden när man tecknar ett smslån. Det är lätt hänt att man hamnar i skuldfällan. Varje år kommer rapporter om att allt fler svenskar har problem med att betala tillbaka sina skulder. De hamnar då hos Kronofogden, även om det bara rör sig om ett litet smslån. Det kan vara bra att kontrollera ifall du kan betala in hela skulden i förtid. På så sätt kan du komma billigare undan om din ekonomiska situation skulle förbättras under avbetalningsperioden.

Låna över internet, telefon eller sms

Behöver du låna 500 kronor, låna 1000 kr eller låna 10 000 kr? Då ansöker du direkt på Internet, via SMS eller via telefon hos den kreditgivare som passar dig bäst. I samband med att du ansöker kommer banken eller kreditföretaget göra en kreditprövning på dig. Detta görs för att se om du har några betalningsanmärkningar och om du har ekonomisk förmåga att betala tillbaka skulden. När kreditupplysningen är klar får du svar på din ansökan. Hos många kreditbolag kan du ansöka dygnet runt. För att de ska kunna hantera ditt ärende måste du fylla i ett antal uppgifter. Bland annat personnummer. Att ta ett mobillån gör att du kan låna pengar snabbt.

Pengarna kommer direkt

Går din ansökan igenom kommer du få låna pengar direkt. Pengarna kommer antingen att sättas in på ditt konto samma dag eller nästkommande vardag. Det kan vara bra att veta är att de flesta banker och kreditbolag endast betalar ut pengarna under vardagar.