Smslån och snabblån

låna pengar direkt utan UC

Smslån eller snabblån som också blivit en vanlig benämning på detta lån är en så kallad högkostnadskredit. Detta innebär att den effektiva räntan på lånet är minst 30% plus den statliga referensräntan. Högkostnadskrediten är kopplad till både räntetak och kostnadstak men kan trots detta bli en riktigt dyr affär. Därför passar smslån mest som en tillfällig lösning om du är i akut behov av pengar. Fördelen med smslån är att du kan hitta kreditgivare som inte tar någon UC. Utbetalningarna av lånen sker dessutom ofta väldigt snabbt och låneansökan är en enkel process som kan göras via både mobil och dator. Nedan listar vi smslån med bäst ränta och förmånligast villkor. Du kan enkelt själv jämföra räntorna och det olika kreditgivarna för att hitta det smslån som passar dig bäst.

Jämför smslån och få lånet utbetalt direkt

Det här är en högkostnadskredit
Om du inte kan betala tillbaka hela skulden riskerar du en betalningsanmärkning. För stöd, vänd dig till budget- och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på hallåkonsument.se.

Vad är ett smslån?

smslan Ett SMS-lån är  en högkostnadskredit och själva begreppet högkostnadskredit uppkom i september 2018. Det var även då förändringar i konsumentkreditlagen gjordes för att få en mer balanserad marknad kring just smslån. Innan dess hade snabblån fått en stor genomslagskraft på grund av dess enkelhet. Men det var också denna enkelhet som gjorde att många hamnade i en skuldfälla. Det var lätt att få lån trots låg betalningsförmåga och låga eller obefintliga inkomster. Lånen hade dessutom kort betalningstid vilket gjorde att många inte hade täckning för lånen när det väl var dags för återbetalning.

Smslån ska alltid användas med mycket stor försiktighet då lånen oftast blir väldigt dyra i det långa loppet. Snabblånen ska också enbart ses som en temporär lösning och är inget som kommer hjälpa till med långsiktiga ekonomiska problem.
Kostnadstak och räntetak

Konsumentverket I och med att marknaden för minilån länge i princip var oreglerad skapades en form av vilda västern. Ockerräntor gjorde att många människor fick ta lån på lån för att lösa sina ekonomiska problem som orsakats av ett alldeles för liberalt lånande. Men efter hösten 2018 infördes alltså begreppet högkostnadskredit i konsumentkreditlagen och med det också ett räntetak och ett kostnadstak. Räntetaket innebär att krediträntan eller eventuell dröjsmålsränta för smslånet aldrig får vara högre än referensräntan adderat med 40 procentenheter.

När det gäller kostnadstaket så är detta en gräns talar om hur höga själva kostnaderna får vara för krediten. Kostnaderna för ett smslån får numera aldrig uppgå till en högre summa än vad själva lånet utgör. Med andra ord får ränta, avgifter samt eventuell drösjmålsränta och kostnader för inkasso aldrig vara mer än 100% av lånebeloppet. I realiteten innebär detta att ett lån på 2000kr aldrig får ha kostnader kopplade till sig som överstiger 2000kr. Som mest får alltså lån, räntor och avgifter för denna kredit utgöra 4000kr.

Såhär fungerar ett smslån

Om du går i tankarna att ta ett smslån så är det bra att vara väl förberedd och känna till hur själva processen går till. Här guidar vi dig steg för steg i hur det går till när du tar ett snabblån från det att du hittar det lån som passar dig bäst till att pengarna utbetalas till ditt konto.

  1. Jämför smslån i vår lista och se vilken kreditgivare som erbjuder bäst ränta, lägst avgifter och mest fördelaktiga villkor
  2. Klicka på ansökningsknappen och ange det belopp du vill låna
  3. Ange dina personliga uppgifter hos långivaren
  4. Verifiera dig via ditt BankID eller genom att skicka in dokument som styrker din identitet
  5. Lånet betalas ut till ditt konto samma dag

Att lånet betalas ut till ditt konto förutsätter att du blivit beviljad krediten. Hur snabbt lånet betalas ut beror lite på vilken bank du har samt vilken kreditgivare du ansökt lån hos. Olika kreditgivare betalar ut lånesumman olika snabbt men vanligtvis har du pengarna på kontot samma dag. Vissa kreditgivare betalar även ut lån under både kvällar och helger. Har du en specifik bank kan du därmed förvänta dig att ha lånesumman på ditt konto inom en kvart.

Smslån utan UC

Smslan utan UC En vanlig fråga när det kommer till smslån är huruvida lånebolagen tar UC eller inte. Svaret på denna fråga är att det varierar. Du som är mån om din kreditvärdighet och ogärna vill ha många kreditupplysningar eller förfrågningar på dig bör vända dig till de kreditinstitut som inte tar UC. Flertalet lånebolag och kreditinstitut erbjuder idag smslån utan UC. Istället hämtar dessa bolag information om dig via andra kreditupplysningsföretag. Exempel på dessa företag är Creditsafe, Bisnode och Sergel.

Genom dessa företag får långivarna information om dig gällande inkomster, skulder eller lån samt eventuella betalningsanmärkningar. I princip samma uppgifter som när en upplysning tas via UC (Upplysningscentralen). Skillnaden är att en förfrågan via de externa kreditupplysningsföretagen inte syns för utomstående. Med andra ord kommer din ansökan inte påverka dina chanser att ta lån i framtiden.

Låna utan inkomst

Många av de som ansöker om SMS-lån idag är personer med en sämre ekonomi. Det är exempelvis inte ovanligt att man tar ett smslån när man vill låna utan inkomst. De kreditbolag som erbjuder snabblån har ofta inte särskilt höga krav på inkomst. Inte heller behöver du ha en fast inkomst som många storbanker annars kräver. Istället kan det räcka med inkomst från exempelvis pension, timvikariat eller a-kassa när du ska ta ett mindre snabblån. Detta innebär dock inte att det är bra att låna utan inkomst. Om du tar ett smslån bör du vara säker på att du har möjlighet att återbetala skulden i tid. Annars riskerar du en ännu sämre ekonomi. Vi rekommenderar dig att besöka Smartekonomi.se innan du gör några förhastade beslut. Där får du bra hjälp och vägledning när du ska ta ekonomiska beslut.

Om du inte har någon fast inkomst men behöver låna pengar så är alltså SMS-lån ett alternativ. Dock kan du bara låna upp till 45 000 kr. Är du i behov av en större lånesumma än så så bör du istället rikta in dig på ett privatlån. Långivare som ger ut dessa lån har dock lite hårdare krav när det gäller bland annat inkomst.

Kreditinstitut för smslån

Det är viktigt att vara påläst när du ska ta ett smslån. För att du som konsument ska känna dig tryggare vid valet av institut har vi samlat de olika bolagen på en och samma plats. Detta så att du i lugn och ro ska kunna gå igenom vilka avgifter, räntor och villkor som är kopplade till respektive snabblån och bolag. Det finns många anledningar till varför man kan behöva låna några tusenlappar under en kortare period. Vissa månader är tuffare än andra och är det långt till lön kan det vara ett alternativ att låna en mindre summa för att klara ekonomin.

Vill du låna ett mindre belopp vänder du dig med fördel till något av de kreditinstitut på marknaden som erbjuder så kallade snabblån, mikrolån eller smslån. Med dessa lån kan du vanligtvis låna mellan 500 kr upp till 40 000kr utan säkerhet. Men tänk på att även om lånesumman är liten så ska den betalas tillbaks med ränta och avgifter så småningom. Betalar du inte tillbaka ditt lån i tid så tillkommer ofta dyra kostnader för exempelvis påminnelser och inkassokrav. Därför ska du aldrig ta ett mikrolån om du inte är säker på att du kan betala tillbaka pengarna enligt avbetalningsplanen. För att försäkra dig om att hitta det lån som passar dig bäst kan du prova filtreringsfunktionen på jämförelsesajten Lånium.

Smslån för dig med betalningsanmärkning

Bara för att du har en betalningsanmärkning innebär inte detta att det är helt omöjligt för dig att få lån. Självklart finns det vissa kreditgivare som inte tillåter en anmärkning på den sökande men det gäller långt ifrån alla. Behöver du låna 1000kr eller kanske 10 000kr så finns det en rad olika långivare som erbjuder dig smslån trots anmärkning. Bolagen gör då en individuell bedömning där man tittar på fler apsekter än bara de anmärkningar du har. Dock kan det vara svårt att få lika bra ränta och villkor som en person med ett fläckfritt förflutet skulle få.

Har du en betalningsanmärkning men vill ändå försöka dig på att låna så kan du jämföra aktörerna i våra listor. En del av dessa kan erbjuda dig ett mindre lån trots anmärkning. Det finns även vissa kreditbolag som erbjuder större lån trots en betalningsanmärkning. Det mest kända exemplet på detta är Freedom Finance som jämför låneerbjudande från olika banker åt dig. Överlag är det alltid bra att använda sig av en låneförmedlare vid lånande av pengar då enbart en kreditupplysning tas. Detta i motsats till när du själv söker lån hos olika banker och får en upplysning för varje ansökan. Var dock alltid noga med att se vilket kreditupplysningsbolag som själva förmedlaren använder om du inte vill riskera en förfrågan hos UC.

Räntefria snabblån

Alla vill såklart komma undan så billigt som möjligt när det gäller smslån. Faktum är att det finns de bolag som erbjuder dig lån helt utan kostnader. Däremot får lånen inte marknadsföras som gratis och därför går lånen istället ofta under benämningen smslån utan ränta. Trots detta är det alltid bra att läsa igenom villkoren noggrant. Räntan kan nämligen vara utbytt mot höga avgifter och andra kostnader. När det gäller de räntefria snabblån så gäller det ofta enbart det första lånet du tar hos ett kreditbolag. Det finns flertalet bolag som erbjuder de första lånet räntefritt vilket såklart är ett bra alternativ så länge inte de övriga kostnaderna uppgår i den summa det skulle kosta att ta ett mikrolån med ränta.

Ränta och avgifter på smslån

Effektiv ranta snabblan De flesta vet vid det här laget att det är väldigt dyrt att ta ett snabblån i förhållande till hur mycket du lånar. För det första handlar det om höga räntor och något du alltid ska se över är den effektiva räntan för lånet. Den effektiva räntan räknas ut genom en matematisk formel som innehåller beloppet du betalar i månaden, ränta och avgifter inkluderade, samt antal återbetalningstillfällen. Den effektiva räntan uttrycks i procent och används för att du som konsument ska kunna jämföra kreditbolagen med varandra. Enligt nuvarande lag måste alla kreditbolag visa hur stor den effektiva räntan är på respektive lån.

Avgifter och kostnader är alltså inräknade i den effektiva räntan för lånet. Så även om det står att ingen aviavgift eller uppläggningsavgift tas ut så kan du räkna med att dessa kostnader ändå finns inkluderade i den effektiva räntan. Många kreditgivare erbjuder idag dig att låna utan UC kreditupplysning med en effektiv ränta på runt 47%. Detta kan jämföras med den effektiva räntan på ett större blancolån som kanske ligger på runt 5-10%.

Varierande återbetalningstid

När snabblånen introducerades på marknaden så var dessa kopplade till mycket korta återbetalningstider. Detta gjorde att en del människor inte alltid hade möjlighet att betala tillbaka lånen. Istället fick de ta nya lån för att lösa ut de gamla. Numera är istället återbetalningstiden mycket mer flexibel och de flesta långivare erbjuder sina kunder att delbetala lånen. Detta innebär att du kan dela upp betalningar i omgångar om exempelvis tre. Vad man dock bör ha i åtanke är att det alltid är dyrare att betala av sitt lån under en längre period. Så har du möjlighet så ska du alltid se till att återbetala det fullständiga lånebeloppet nästföljande månad.

Blixtsnabba utbetalningar av lån

Blixtsnabba utbetalningar av lån En av de stora fördelarna med smslån är det snabba utbetalningstiderna. Utbetalningstiderna skiljer sig såklart åt mellan de olika långivarna men de flesta bolag är måna om att snabbt betala ut pengarna till sina kunder. Vissa bolag betalar ut lånet redan en kvart efter att låneansökan blivit beviljad. Då gäller det då att du har samma bank som själva kreditgivaren har. Du kan alltid se hos respektive långivare hur lång tid det kommer ta med just din bank. Du kan även se en sammanställning hos Lånjakt.se.

Utbetalningstiden beror såklart också på öppettiderna hos långivarna. En del bolag betalar ut lån under både kvällar och helger medan andra bolag enbart betalar ut lån under sedvanlig arbetstid. Snabb utbetalning förutsätter såklart också att du får din ansökan beviljad samt att ingen kompletterande information behöver skickas in.

Fördelar och nackdelar med smslån

Precis som med alla typer av krediter och lån så finns det fördelar och nackdelar med smslån. Men så länge du använder ditt smslån på rätt sätt och inte lånar pengar som du vet med dig att du inte kommer att ha råd att betala tillbaks så kan snabblån vara en bra lösning i akuta situationer.

Fördelar

+ Smidig ansökningsprocess direkt i mobilen

+ Låntagare med lägre inkomst accepteras

+ Supersnabba utbetalningar

+ Första lånet ofta räntefritt

+ Möjlighet till mindre lån

Nackdelar

- Hög effektiv ränta

- Lätt att ta lån för att lösa andra lån

- Låga krav

Med tanke på den historik som finns i denna bransch vill vi ändå höja ett varningens finger för dig som tänkt ta ett smslån. Se aldrig snabblån som en lösning på ett större problem. Risken är då istället att du kommer få ännu större problem och behöva ta nya lån för att kunna lösa dina gamla lån. Denna typ av högkostnadskredit är väldigt dyr och lämpar sig i regel enbart för mindre ekonomiska problem som behöver lösas snabbt.

Du bör alltid veta att du har pengar påväg som kommer kunna täcka upp för det mikrolån som du tar. Det är heller aldrig någon bra idé att ta ett snabblån för konsumtion. Se istället till att bygga upp en buffert så du har råd att köpa det du vill ha. Har du tänkt att göra en större investering i form av möbler eller fordon så är det bättre att se över alternativen för blancolån.