Kreditkort

jämför kreditkort och ansök direkt

 

Det är både smidigt och enkelt att använda sig av ett kreditkort och fler väljer att skaffa sig ett. Det är både positivt och negativt att det blivit allt enklare för gemene man att få ett kort beviljat. Det kan vara praktiskt om man hittar något man vill köpa men inte har några pengar på sitt konto. Du kan även tjäna poäng på de pengar du handlar för. Dessutom får du efter månadens slut en faktura där alla dina köp och transaktioner redovisas vilket ger dig en bra överblick över ditt köpmönster. Har du däremot dålig koll på din egen ekonomi så kan det vara riskabelt att ha ett kreditkort. Men så länge du sköter dina betalningar och inte använder kreditkortet mer än vad din budget mäktar med så kan det vara en mycket bra idé att ha ett extra kort i plånboken. Här på Alltomspara.se listar vi bästa kreditkort samtidigt som du har möjlighet att jämföra kreditkort från olika långivare.

Bästa kreditkort 2019
Ränta
re:memberre:member Flex
17.24%
CollectorEasyCard
19%
CollectorEasyLiving
13.95%
MedMera BankMedMera Konto
13.95%
ICA BankenIca Banken Bankkort Plus
13.95%
IKANO BankIkano Bank Visa
13.95%
Marginalen BankMarginalen Bank Classic
13.95%
re:memberre:member Visa
13.95%
re:memberre:member Mastercard
13.95%
Supreme GoldSupreme Card Green
13.95%
Marginalen BankMarginalen Gold
16.9%
Supreme GoldSupreme Card Gold
12.36%
re:memberre:member More
12.36%
Marginalen BankMarginalen Traveller
16.9%
Supreme GoldSupreme Card Woman
12.36%

Hur säkert är ett kreditkort?

Det finns en stor nackdel med kreditkort och det är att bedrägerier kopplat till just denna typ av kort har ökat markant sedan allt fler börjat använda just kreditkort. Då du både kan handla över nätet och telefon så ökar riskerna för att bli utsatt för bedrägeri. Men vi kommer i denna artikeln förklara för dig hur du kan betala säkert med kort på nätet. Många genomför allt fler köp med mobilen och signerar med sitt Bank ID. Ge aldrig ut ditt Bank ID till någon, utan håll det enbart till dig själv. Det positiva när det kommer till säkerhetsaspekten för just kreditkort är att du alltid betalar i efterhand. Därmed har du alltid möjlighet att gå igenom alla transaktioner innan du betalar din faktura. Ser du ett belopp som du inte känner igen så har du alltså möjlighet att bestrida detta vilket du inte har på samma sätt när det gäller vanliga bankkort där dina egna pengar redan är dragna.

Jämför kreditkort

I vår tabell här till höger kan du jämföra kreditkort för att hitta det kort som passar dig bäst. Det finns flertalet olika kreditkort att välja mellan och samtliga kort kommer från olika svenska låne- och bankinstitut. Det handlar om pålitliga och erfarna aktörer så som bland annat Marginalen Bank, Collector och ICA Banken. Det finns många olika kreditkort att välja mellan och genom att använda dig av vår tabell kan du jämföra vilka banker som ger dig lägst ränta på korten. Klicka vidare på respektive kreditkort för att läsa mer om eventuella bonusprogam/poängprogram som erbjuds och se vilka som har de lägsta avgifterna.

Varför använda kreditkort?

jämför kreditkortFör att få ett kreditkort måste du kunna uppvisa en viss årsinkomst som gör dig berättigad till att handla mot ett visst kreditbelopp. Istället för att du betalar dina varor varje gång du drar ditt kort så kommer kreditföretaget betala dina inköp och i slutet av månaden skicka dig en samlingsfaktura på alla dina inköp.

Vissa kreditkort ger dig sedan möjligheten att dela upp betalningen, medan andra kräver att du betalar hela beloppet på en gång. De flesta kreditbolag ger också ett visst antal dagar räntefri kredit, mellan 30-45 dagar.

Det finns flera olika slags kreditkort du kan skaffa och olika förmåner som tillkommer med de olika korten. Bland annat så finns det American Express, Circle K kreditkort, Maestro och Swedbanks kreditkort.

Vad är ett kreditkort?

Ja, kanske har du ställt dig just den frågan tidigare men aldrig tagit reda på svaret. Ett kreditkort är ett komplement till ditt vanliga bankkort och är inte kopplat till ditt bankkonto. Istället har du en beviljad kredit som ryms på ditt kort och som du kan nyttja hur du vill. Med andra ord spelar det ingen roll hur mycket pengar du har på ditt bankkonto för detta har inget med ditt kreditkort att göra. Pengarna på ditt kreditkort är istället en kredit som ett låneinstitut eller en bank lånar ut till dig. Krediten som sedan nyttjas betalar du en månad senare då kreditinstitutet skickar dig en faktura. Du behöver då enbart betala tillbaka den kredit som du nyttjat. De flesta kreditkort är förenade med ränta som baserar sig på den nyttjade krediten. Dock är det många kreditgivare som lånar ut räntefritt om du betalar hela summan månaden efter. Väljer du istället att dela upp betalningen över en längre tid så kommer du att få betala extra pengar i form av räntan. Räntan på kreditkort varierar vilket du även kan se i vår jämförelsetabell här på Alltomspara.se.

Vad är ett bankkort?

Ett bankkort är utformat i plast och följer alla vissa standardiserade mått runt om i hela världen. Detta för att passa i alla uttagsautomater var du än befinner dig. Som regel har bankkortet en magnetremsa för att kunna identifieras i automaten. Nya bankkort även ett chip. Detta på grund av den ökande bedrägeririsken där magnetremsor på bankkort kopieras. Läs även om avmagnetisering.

Hur fungerar det?

När bankkort enbart användes för att hämta ut pengar i en bankomat var de oftast avgiftsfria. Då utfärdade bankerna korten helt gratis till kunderna och korten gick under termen bankomatkort. Det är dock numera väldigt ovanligt att folk har dessa typ av kort. Idag har majoriteten kort som även inkluderar betalfunktion. I takt med att EU påverkar oss allt mer finns det planer på att utveckla ett bankkort som fungerar i alla EU-länder.

Hitta det bästa kortet

Bäst på resan

Som du säkert redan vet så är det flera olika banker och institut som erbjuder kreditkort för dig som privatperson. Majoriteten använder sig av Maestro, MasterCard och VISA och har även satt en personlig prägel på sina kort. En vanlig företeelse är att folk väljer att skaffa kreditkort hos den bank som de redan har sitt vanliga bankkonto i. Detta för att eventuellt få ett kreditkort med bonus. Då avgifter, försäkringar och rabatter skiljer sig mellan korten rekommenderar vi att ni ändå tar er tid att göra lite jämförelser. I tabellen ovan har vi samlat de korterbjudanden som vi tycker är bra och förmånliga för er som privatpersoner.

Bra förmåner

Man bör aldrig använda sig av kreditkort om man inte har god betalningsförmåga. Men när du väl har bestämt dig för att skaffa dig ett kort så tillkommer det faktiskt en del förmåner som du kan dra nytta av. Bland annat så finns det kreditkort med bonus och poäng. För att få ett kort med förmåner så måste du dock kunna uppvisa en viss årsinkomst. Ju högre årsinkomst du har, desto bättre kort kan du få och därmed också bättre förmåner. En del kreditkort kräver ingen större årsinkomst, medan andra kräver bevis på att du tjänar ordentligt med pengar. Få personer lyckas få de kort med de bästa förmånerna.

Olika förmåner

Beroende på var du skaffat ditt kort och vem som utfärdat det finns det olika typer av förmåner. Vissa kort ger förmåner så som billigare bensin, rabatt på hotellnätter, reseförsäkringar, extrapris på mat, räntefria dagar, olycksfallsförsäkringar  eller gratis årsavgift. Du kan i vissa fall även förhandla om de olika förmånerna, så att de blir ännu mer gynnsamma för just dig och dina behov. Det är hård konkurrens på kreditkortsmarknaden, vilket betyder att företagen vill ha dig som kund. Kolla över samtliga korts förmåner för att se vilka som kommer dig bäst till gagn.

Betala säkert med kort på nätet

Handla säkert på nätetDet finns alltid en risk för bedrägeri när du använder ditt kort på nätet. Trots detta är det faktiskt väldigt få som råkar ut för det och du kan därför utan problem betala med kreditkort även när du nätshoppar. Det finns två stycken välkända metoder som bedragare använder sig av, nätfiske och skimming. Skimming har tidigare varit den vanligaste formen både för bankkort och kreditkort. När någon skimmar ditt kort så kopieras magnetremsan på kortet och sedan tillverkas ett nytt kort med samma remsa på. Sådana typer av bedrägeri sker oftast i butiker, bankomater eller restauranger. Särskilt bankomater var under en tid utsatta för just detta. Detta kan hända såväl i Sverige som utomlands. Läs mer om hur du skyddar dig när du använder kortet på semestern.

Men det som idag har blivit allt vanligare är nätfiske. Med dagens teknologi så har det blivit allt fler som är uppkopplade på nätet dygnet runt, vilket också har ökat bedrägerierna på nätet. En vanlig form är fejkade mail från banker som vill att du ska fylla i känslig information, exempelvis ditt personnummer och en PIN-kod. Bedragaren får då din information och kan använda ditt kreditkort.

Banker skickar aldrig ut mail och begär sådan information och om en hemsida inte verkar gå att lita på så rekommenderar vi dig att inte skriva in dina kortuppgifter där. Det går utan problem att betala säkert med kort på nätet om du gör det med lite eftertanke.

Lån eller kredit

En vanlig diskussion är om man ska se användandet av kreditkort som lån eller kredit. På ett sätt så lånar man pengar, medan andra menar att det är så kort tid att de bara är en kredit man utnyttjar. Åsikterna går isär men något som alltid tillkommer med lån eller kredit är ränta.

Ränta är enkelt förklarat det allmänna priset på ett lån av pengar. För att ett kreditföretag ska vilja låna ut pengar så vill de såklart ha någon form av betalning för detta och det kallas ränta. När man talar om ränta kan man heller inte undgå att nämna begreppet räntesats. Räntesats är det förhållande räntan har till det lånade beloppet och hur lång tid som lånet gäller. Oftast så anges ett procentbelopp som är räntesatsen, den gäller för hela betalningsperioden eller år för år. Det finns både fast och rörlig ränta som kan kopplas till din kredit.

Har du tecknat ett lån med rörlig ränta så får du en ränta som styrs av en marknadsränta, det vill säga en ränta som styrs av utbud och efterfrågan. En rörlig ränta kan också styras av olika index, till exempel Stockholm Interbank Offered Rate, STIBOR. Den rörliga räntan kommer därför att stiga eller sjunka i takt med antingen marknadsräntan eller indexen.

Fast ränta är motsatsen till vad rörlig ränta är. Ett lån med fast ränta kommer att ha samma ränta oavsett hur det går för exempelvis marknadsräntan. Tiden räntan är bunden kan vara två, fem eller tio år.

Vad är kredit och vilka olika typer finns?

Begreppet kredit betyder att ”förfoganderätten på antingen pengar eller varor har överlåtits under en viss tid”.  Så om du lånar, köper på avbetalning eller får uppskov på en betalning så har du fått kredit. När kredittiden sen är slut så ska hela värdet på pengasumman eller varan vara avbetalad. Att få kredit innebär också att du är kreditvärdig, som betyder att du anses ha förmågan att betala det du har fått kredit på.

För att få kredit så görs det nästan alltid en kreditupplysning på dig som kund. Man kontrollerar då att du uppfyller de krav som företaget har för att du ska få bli kund hos dom. Det kan då exempelvis handla om hur stor din årsinkomst är. Med ett annat ord så kallas det kreditvärdighet. Kreditvärdighet betyder alltså en persons förmåga att betala sina skulder.
I vissa fall erbjuds du räntefri kredit, men det är inte särskilt vanligt. Detta innebär att du inte behöver betala något extra utöver kreditsumman. Du betalar bara det faktiskt värdet på det du har fått kredit på.

I de flesta fall så vill utlånaren ha en viss ränta på det belopp som du får kredit på. Det är ett bevis på att de litar på dig. När du köper på kredit där ränta slås på ska du därför alltid vara noga med att kontrollera vad den faktiska slutsumman kommer att bli. I vissa fall så kan det nämligen bli en dålig affär. Vanliga produkter med hög ränta är mobiltelefoner och vitvaror.

Kortsäkerhet

Väl rätt kort för digVi har tidigare gått igenom att det kan förekomma bedrägeri i samband med kreditkort. Kollar vi på utvecklingen så är kontanter snart ett minne blott. Kortbetalning blir nämligen allt vanligare. Att handla på internet har också blivit allt vanligare så därför tänkte vi ge dig lite tips och råd när det gäller kortbetalningar. Ska du ge ut dina kortuppgifter så gäller det därför att vara medveten om riskerna och vad du kan göra för att handla så säkert som möjligt. Idag har nästan alla kort ett chip, då det är mycket säkrare. Om det nu är så att ditt kort inte har chip så bör du kontakta din bank eller det institut som utgivit kortet. Idag är det väldigt få kort som inte har chip så chansen att du har ett utan är väldigt liten.

Värdefulla tips

tips på kortsäkerhetBegränsat med pengar på kontot
Ha aldrig mer pengar på korten än vad som är nödvändigt. Om du har flera konton är det bättre att ha lite pengar på kontot som är kopplat till kortet och resten på ett sparkonto. Fundera på hur mycket du behöver ha på kortet för att klara oförutsägbara händelser i vardagen. Det vore väldigt tråkigt om du skulle få kortet kapat och alla dina pengar försvinner. Om du vet med dig att du har tappat ditt kort, så spärra kortet direkt. Ha heller inte kortet nära din mobiltelefon, då det kan avmagnetisera ditt kort och kortet kan då sluta fungera.

tips på kortsäkerhetVid betalning i affär eller restaurang
För att förbättra säkerheten vid köp i en butik eller restaurang så se till att inte lämna kortet ifrån dig under en längre tid. Andra personer kan använda informationen på kortet för att göra betalningar. Kolla även på kortläsaren och håll din kod skyddad så att ingen ser den.

tips på kortsäkerhetHandel på nätet
Att handla på internet har blivit allt vanligare. Idag är det många som föredrar att sitta hemma och beställa varor i lugn och ro istället för att besöka fysiska butiker. För att handla så säkert så möjligt rekommenderar vi dig att ha ett bra antivirusskydd med en brandvägg. När du handlar på nätet, antingen via din dator eller mobil så tänk på att alltid få ett kvitto eller referensnummer på ditt köp. Handla från välkända hemsidor och online butiker, så vet du om att köpet kommer gå rätt till.

Jämför kort med Kortio

Avgifter i samband med kreditkort

Kontanterna är som sagt på väg att försvinna i rask takt och nästan alla banker har upphört med kontanthantering. Detta gör det svårare för dig som kund att både hämta ut och betala med kontanter, varför ett betalkort i stort sett har blivit ett måste. Tanken bakom detta är att ett minskande kontantflöde ska leda till en mindre risk för exempelvis rån. Dock är det inte gratis att äga ett betalkort och därför är det inte fel att påstå att det är privatpersonerna som också får betala för den nya kontantlösheten.

Kortavgifter vid kontantuttag

Det är fortfarande många som föredrar att hämta ut pengar i uttagsautomater för att använda dessa vid betalning. När du hämtar ut pengar i en bankomat som inte tillhör den bank som utfärdat kortet läggs det i stort sett alltid på en kortavgift på det uttagna beloppet. I de flesta automater i Sverige är det gratis så länge du har ett svenskt bankkort. Men när du tar ut kontanter i utlandet kan det dock bli en stor summa och en vanlig summa är 35 kronor i kortavgift för varje uttag som du gör. Ett tips är då att se till att göra så få uttag som möjligt.

Kortavgifter i butiker

I Sverige är det sedan 2004 olagligt att ta ut kortavgifter om du besöker butik där man kan handla med olika typer av bankkort. Trots detta så finns det ställen som lägger till en avgift om ditt köp inte når upp till en viss summa. Detta gäller i stort sett uteslutande mindre inköpsställen så som kiosker, restauranger och pizzerior. Butiker som tar ut kortavgift begår avtalsbrott och ändå finns det ställen som tar ut avgifter. Handlarna hävdar att detta är på grund av att butiken förlorar på att ta emot kortbetalningar på små köp då det kostar för mycket att lösa in dessa.

Kostnad för kreditkort och uttagKostnader för olika kort

Många betalkort nuförtiden har lagliga kortavgifter kopplade till sig och det kan bland annat handla om årsavgifter för att äga ett kort. Tidigare fanns det många bankomatkort som det enbart gick att hämta ut kontanter med och dessa var gratis. Idag är det få banker som utfärdar sådana kort och istället har alla bankomatkort en betalfunktion. Det innebär även en årlig kortavgift på ett par hundralappar som man får betala för att äga kortet.

Olika nät för kreditkort

Något som är lite mindre bekant när det gäller bank- och kreditkort är kortnät. Det finns ett stort antal utgivare av kreditkort, men inte lika många kortnät. Vad är då skillnaden mellan utgivare och nät? Jo, ett kortnät är ett nätverk där ett visst antal kreditkort är anslutna. Detta nät ser till att de anslutna korten har möjlighet att genomföra transaktioner mellan dig som privatperson, företag och banker.

Exempel på internationella kortnät är VISA, MasterCard och American Express. När du ska betala något med ditt kreditkort eller ta ut pengar så är det kortnätet som gör att transaktionen går igenom. Det är alltså kortnätet som tar på sig ansvaret att förmedla pengarna mellan dig och din bank. Kortnätet har ett avtal med alla som berörs av processerna. I avtalet ingår också att du som privatperson och konsument får ha själva kreditkortet. Skulle ingen ha ansvar och sköta transaktionerna så skulle ingen handel kunna göras.