Kreditkort

Allt fler väljer att skaffa sig ett kreditkort. Det är både positivt och negativt att det blivit allt enklare för gemene man att få ett kort beviljat. Det kan vara praktiskt om man hittar något man vill köpa, men inte har några pengar på sitt konto. Har du däremot dålig koll på din egen ekonomi så kan det bli livsfarligt. Men så länge du sköter dina betalningar och inte använder kreditkortet över vad din budget mäktar med, så kan det vara mycket smidigt. Skriv en  budget så att du har full koll på hur mycket du får dra kortet på.
Läs mer om själva begreppet kredit.

Hur säkert är ett kreditkort?

Det finns en stor nackdel med kreditkort, och det är att bedrägerier kopplat till just det har ökat väldigt markant då allt fler börjat använda det. Då du både kan handla över nätet och telefon, så ökar riskerna för att bli utsatt för bedrägeri. Men vi kommer i denna artikeln förklara för dig hur du kan betala säkert med kort på nätet. Många genomför allt fler köp med mobilen och signerar med sitt Bank ID. Ge aldrig ut ditt Bank ID till någon, utan håll det enbart till dig själv. Vill du ha hjälp att hitta rätt kort för dig läser du bara nästa stycke och hoppar resten av informationen i den här artikeln.

Jämför kreditkort

I tabellen intill kan du jämföra kreditkort för att hitta det kort som passar dig bäst. Det finns massor att välja mellan och om du tycker det verkar knepigt så kan du enkelt se och jämföra vad som finns på marknaden idag. I tabellen kan du avläsa var du hittar den bästa räntan. Klicka vidare på respektive kreditkort för att läsa mer om bonus och se vilka som har de lägsta avgifterna. Jämför kreditkort idag och hitta din match!

Varför använda kreditkort?

jämför kreditkortFör att få ett kreditkort måste du kunna uppvisa en viss årsinkomst som gör dig berättigad till att handla mot ett visst kreditbelopp. Istället för att du betalar dina varor varje gång du drar ditt kort så kommer kreditföretaget betala dina inköp och i slutet av månaden skicka dig en samlingsfaktura på alla dina inköp.

Vissa kreditkort ger möjligheten att sedan dela upp betalningen, medan andra kräver att du betala hela beloppet med en gång. De flesta kreditbolag ger också ett visst antal dagar räntefri kredit, mellan 30-45 dagar.

Det finns flera olika slags kreditkort du kan skaffa och olika förmåner som tillkommer med de olika korten. Bland annat så finns det American Express, Circle K kreditkort, Maestro och Swedbanks kreditkort. Jämför kreditkort i vår tabell här intill för att hitta det du letar efter, kanske är det bästa kreditkortet på resan du söker efter, oavsett vad kan du hitta något för dina behov. Rätt kort för dig.

circle kCircle K betalkort. Hos Circle K kan du skaffa ett kreditkort som ger dig rabatt på all bensin du köper. Alla inköp samlas till en faktura i slutet av månaden och du har upp till 45 dagars kredit. Kortet fungerar på 1500 stationer i Sverige, Norge och Danmark.

sasAmerican Express erbjuder i Sverige tre stycken olika kreditkort där du kan samla SAS Eurobonus extrapoäng på alla dina kortköp, oavsett om det är mat, bensin eller flygresor. Du kan välja mellan Classic, Premium och Elite för att hitta det som passar dina behov bäst. Med korten så får du tillgång till att kunna förhandsboka biljetter till vissa evenemang.

SAS Eurobonus American Express Card

Swedbank maestroSwedbank kreditkort. Handlar du med ett kreditkort från Swedbank så får du räntefri avbetalning upp till 55 dagar och möjligheten att dela upp din betalning. Det finns förmåner som reseförsäkring som tillkommer med kortet. Du kan välja kontokredit hos Swedbank, dvs en kredit kopplad till ditt vanliga bankkonto.

Swedbank kreditkort 

Vad är ett kreditkort?

Ja, kanske har du ställt dig frågan vad är ett kreditkort tidigare men aldrig tagit reda på svaret. Ett kreditkort är ett slags ersättningsmedel för pengar, då personen med kreditkortet oftast har det tomt på sitt bankkonto. För att betala med ett vanligt bankkort så måste du ha pengar på ditt konto, men ett kreditkort är kopplat till ett kreditföretag som lånar ut pengarna till dig då du sedan kommer betala tillbaka krediten, när du väl har pengar på ditt konto. Ett kreditkort ser ut som ett vanligt bankkort bara det att när du betalar med kortet så är det kreditföretaget som betalar.

När du har använt kreditkortet i någon butik så kommer du (oftast) inom 30 dagar att få en räkning skickad till dig med beloppet plus ränta. Du kan antingen välja att betala hela beloppet direkt eller dela upp betalningen över en längre tid. Värt att notera är att ju längre du väntar med att betala, desto mer ränta kommer du att få betala. När du tecknar kreditkortet kan du även välja att teckna ett betalningsskydd, som hjälper dig om du tex skulle få inkomstbortfall. Läs om skillnaden mellan betal- och kreditkort.

Vad är ett bankkort?

Ett bankkort är utformat i plast och följer alla vissa standardiserade mått runt om i hela världen. Detta för att passa i alla uttagsautomater var du än befinner dig. Som regel har bankkortet en magnetremsa för att kunna identifieras i automaten. Nya bankkort även ett chip. Detta på grund av den ökande bedrägeririsken där magnetremsor på bankkort kopieras. Läs även om avmagnetisering.

Hur fungerar det?

När bankkort enbart användes för att hämta ut pengar i en bankomat var de oftast avgiftsfria. Då utfärdade bankerna dom gratis till kunderna. Som ni vet nämnde vi tidigare att detta numer är väldigt ovanligt. Idag är det därför ovanligt att ha ett bankkort utan betal-funktion. I takt med att EU påverkar oss allt mer finns det planer på att utveckla ett bankkort som fungerar i alla EU-länder. 
Utvalda kreditkort
Ränta
re:memberre:member Flex
17.24%
CollectorEasyCard
19%
CollectorEasyLiving
13.95%
MedMera BankMedMera Konto
13.95%
ICA BankenIca Banken Bankkort Plus
13.95%
IKANO BankIkano Bank Visa
13.95%
Marginalen BankMarginalen Bank Classic
13.95%
re:memberre:member Visa
13.95%
re:memberre:member Mastercard
13.95%
Supreme GoldSupreme Card Green
13.95%
Marginalen BankMarginalen Gold
16.9%
Supreme GoldSupreme Card Gold
12.36%
re:memberre:member More
12.36%
Marginalen BankMarginalen Traveller
16.9%
Supreme GoldSupreme Card Woman
12.36%

Bäst på resan

Som du säkert redan vet så är det flera olika banker och institut som erbjuder kreditkort för dig som privatperson. Majoriteten använder sig av Maestro, MasterCard och VISA och har även satt en personlig prägel på sina kort. En vanlig företeelse är att folk väljer att skaffa kreditkort hos den bank som de redan har sitt vanliga bankkonto i. Detta för att eventuellt få ett kreditkort med bonus. Då avgifter, försäkringar och rabatter skiljer sig mellan korten rekommenderar vi att ni ändå tar er tid att göra lite jämförelser. I tabellen ovan har vi samlat de korterbjudanden som vi tycker är bra och förmånliga för er som privatpersoner.

Bra förmåner

 Man bör aldrig betala på kredit om man inte har möjlighet att betala tillbaka. Men när du väl har bestämt dig för att skaffa dig ett kort så tillkommer det faktiskt en del förmåner som du kan dra nytta av. Bland annat så finns det kreditkort med bonus och annat kul. För att få ett kort med förmåner så måste du dock kunna uppvisa en viss årsinkomst. Ju högre årsinkomst du har, desto bättre kort kan du få och därmed också bättre förmåner. En del kreditkort kräver ingen större årsinkomst, medan andra kräver bevis på att du tjänar ordentligt med pengar. Få personer lyckas få de kort med de bästa förmånerna.

Olika förmåner

Beroende på var du skaffat ditt kort och vem som utfärdat det finns det olika typer av förmåner. Vissa kort ger förmåner som billigare bensin, rabatt på hotellnätter, reseförsäkringar, extrapris på mat,räntefria dagar olycksfallsförsäkringar,  eller gratis årsavgift. Du kan i vissa fall även förhandla om de olika förmånerna, så att de blir ännu mer gynnsamma för just dig och dina behov. Det är hård konkurrens på kreditkortsmarknaden, vilket betyder att företagen vill ha dig som kund.Kolla över samtliga bankers förmåner för se vilka som kommer dig bäst till gagn. Vår jämförelsetjänst hjälper dig på traven.

Betala säkert med kort på nätet & utomlands

Handla säkert på nätetSom vi nämnde tidigare så finns det en risk med att bedrägeri på nätet, men det är väldigt få som faktiskt råkar ut för det, du kan därför utan problem betala med kreditkort. Det finns två stycken välkända metoder som bedragare använder sig av, nätfiske och skimming. Skimming har tidigare varit den vanligaste formen både för bankkort och kreditkort. När någon skimmar ditt kort så kopieras magnetremsan på kortet och sedan tillverkas ett nytt kort med samma remsa på. En sån typ av bedrägeri sker oftast i butiker, bankomater eller restauranger. Särskilt bankomater var utsatta under en tid. Detta kan hända såväl i Sverige som utomlands. Läs mer om hur du skyddar dig när du använder kortet på semestern.

Men det som idag har blivit allt vanligare är nätfiske. Med dagens teknologi så har det blivit allt fler som är uppkopplade på nätet dygnet runt, vilket också har ökat bedrägeri på nätet. En vanlig form är fejkade mail från banker som vill att du ska fylla i känslig information, exempelvis ditt personnummer och en PIN-kod. Bedragaren får då din information och kan använda ditt kreditkort.

Banker skickar aldrig ut sådant på mail och om en hemsida inte verkar gå att lita på så rekommenderar vi dig att inte skriva in dina kortuppgifter där. Det går utan problem att betala säkert med kort på nätet om du gör det med lite eftertanke. På sidor som är välkända och inte fylla i någon information om det inte finns någon slags säkerhet, så går det att lita på att inget ska ske. Den senaste typen av bedrägeri är att de kommer åt din Bank ID och då kan godkänna köp från ditt konto. Lämna därför aldrig ut ditt Bank ID till någon, inte ens om någon du känner skulle be om det.

Lån eller kredit

En vanlig diskussion är om man ska se det som lån eller kredit. På ett sätt så lånar man pengar, medan andra menar att det är så kort tid att de bara är en kredit man utnyttjar. Ja vad man tycker kan diskuteras men något som alltid tillkommer med lån eller kredit är ränta.

Ränta är enkelt förklarat det allmänna priset på ett lån av pengar. För att ett kreditföretag ska vilja låna ut pengar så vill de såklart ha någon form av betalning för detta och det kallas ränta. När man talar om ränta kan man heller inte undgå att nämna begreppet räntesats. Räntesats är det förhållande räntan har till det lånade beloppet och hur lång tid som lånet gäller. Oftast så anges ett procentbelopp som är räntesatsen, den gäller för hela betalningsperioden eller år för år. Det finns både fast och rörlig ränta som kan kopplas till din kredit.

Har du tecknat ett lån med rörlig ränta så får du en ränta som styrs av en marknadsränta, det vill säga en ränta som styrs av utbud och efterfrågan. En rörlig ränta kan också styras av olika index, till exempel Stockholm Interbank Offered Rate, STIBOR. Den rörliga räntan kommer därför att stiga eller sjunka i takt med antingen marknadsräntan eller indexen.
Fast ränta är då motsatsen till vad rörlig ränta är. Ett lån med fast ränta kommer att ha samma ränta oavsett hur det går för exempelvis marknadsräntan. Tiden räntan är bunden kan vara två, fem eller tio år.

Vad är kredit och vilka olika typer finns?

Begreppet kredit betyder ”förfoganderätten på antingen pengar eller varor har överlåtits under en viss tid”. Så om du lånar, köper på avbetalning eller får uppskov på en betalning så har du fått kredit. När kredittiden sen är slut så ska hela värdet på pengasumman eller varan vara avbetalad. Att få kredit innebär också att du är kreditvärdig, som betyder att du anses ha förmågan att betala det du har fått kredit på.

För att få kredit så görs det nästan alltid en kreditupplysning på dig som kund. Man kontrollerar då att du uppfyller de kraven som företaget har för att du ska få bli kund hos dom. Som vi nämnde ovan så kan det handla om hur stor din årsinkomst är. Med ett annat ord så kallas det kreditvärdighet. Kreditvärdighet betyder alltså en persons förmåga att betala sina skulder.
I vissa fall erbjuds du räntefri kredit, men det är inte särskilt vanligt. Detta innebär att du inte behöver betala något extra utöver kreditsumman. Du betalar bara det faktiskt värdet på det du har fått kredit på.

I de flesta fall så vill utlånaren ha en viss ränta på det belopp som du får kredit på. Det är ett bevis på att de litar på dig. När du köper på kredit där ränta slås på ska du därför alltid vara noga med att kontrollera vad den faktiska slutsumman kommer att bli. I vissa fall så kan det nämligen bli en dålig affär. Vanliga produkter med hög ränta är mobiltelefoner och vitvaror.

Kortsäkerhet

Väl rätt kort för digVi har tidigare gått igenom att det kan förekomma bedrägeri i samband med kreditkort. Kollar vi på utvecklingen så är kontanter snart ett minne blott. Kortbetalning blir nämligen allt vanligare. Att handla på internet har också blivit allt vanligare så därför tänkte vi ge er lite tips och råd när det gäller kortbetalningar. Ska du ge ut dina kortuppgifter så gäller det därför att vara medveten om riskerna och vad du kan göra för att handla så säkert som möjligt.Idag har nästan alla kort ett chip, då det är mycket säkrare. Om det nu är så att ditt kort inte har, kontakta din bank eller det institut där du fick kortet ifrån. Idag är det väldigt få kort som inte har chip så chansen att du har ett utan är väldigt liten.

Värdefulla tips

tips på kortsäkerhetBegränsat med pengar på kontot
Ha aldrig mer pengar på korten än vad som är nödvändigt. Om du har flera konton är det bättre att ha lite pengar på kontot som är kopplat till kortet och resten till  exempel ett sparkonto. Fundera på hur mycket du behöver ha på kortet för att klara oförutsägbara händelser i vardagen. Det vore väldigt tråkigt om du skulle få kortet kapat och dina pengar försvinner. Så ha aldrig mer på kortet än vad du behöver. Om du vet om att du har tappat ditt kort, så spärra kortet direkt. Ha eller inte kortet nära din mobiltelefon, då det kan avmagnetisera ditt kort och det kan då sluta fungera.

tips på kortsäkerhetVid betalning i affär eller restaurang
För att förbättra säkerheten vid köp i en butik eller restaurang så lämna inte ifrån dig ditt kort under en längre tid. Andra personer kan använda informationen på kortet och ditt namn, för att göra betalningar. Kolla även på kortläsaren och håll din kod skyddad, så att ingen ser den.

tips på kortsäkerhetHandel på nätet
Att handla på internet har blivit allt vanligare. Idag är det många som föredrar att sitta hem och beställa i lugn och ro, istället för att besöka fysiska butiker. Våra tips för att handla så säkert så möjligt rekommenderar vi ett bra antivirusskydd med en brandvägg. När du handlar på nätet, antingen via din dator eller mobilen så tänk på att alltid få ett kvitto eller referensnummer till ditt köp. Handla även från välkända hemsidor och online butiker, så vet du om att köpet kommer gå rätt till.


Avgifter i samband med kreditkort

Som vi nämnt så är kontanterna på väg att försvinna i rask takt och nästan alla banker har upphört med kontanthantering. Detta gör det svårare för dig som kund att både hämta ut och betala med kontanter, varför ett betalkort i stort sett har blivit ett måste. Tanken bakom är att ett minskande kontantflöde ska leda till en mindre risk för exempelvis rån, vilket naturligtvis stämmer. Dock är det inte gratis att äga ett betalkort, varför man kan påstå att det är privatpersonerna som också får betala för den nya kontantlösheten.

Kortavgifter vid kontantuttag

Det är fortfarande många som föredrar att hämta ut pengar i uttagsautomater för att använda dem vid betalning. När du hämtar ut pengar i en bankomat som inte tillhör den bank som utfärdat kortet läggs i stort sett alltid en kortavgift på det uttagna beloppet. I de flesta automater i Sverige är det gratis så länge du har ett svenskt bankkort. Men när du tar ut kontanter i utlandet kan det dock bli en stor summa, en vanlig summa är 35 kronor i kortavgift för varje uttag som du gör. Ett tips är då att se till att göra så få uttag som möjligt.

Kortavgifter i butiker

I Sverige är det sedan 2004 olagligt att ta ut kortavgifter om du har en butik där man kan handla med bankkort. Trots det så finns det ställen som lägger till en avgift om du inte handlar för en viss summa. Detta gäller i stort sett uteslutande mindre inköpsställen som kiosker, restauranger och pizzerior. Butiker som tar ut kortavgifter begår avtalsbrott, men varför finns det då ställen som ändå tar ut avgifter? Ett argument som fortfarande många kör på är att butiken förlorar på att ta emot kortbetalningar, då det kostar för butiken att lösa in dessa.

Kostnad för kreditkort och uttagKostnader för ett kreditkort

Många betalkort nuförtiden har också lagliga kortavgifter kopplade till sig, till exempel årsavgifter för att äga ett kort. Tidigare fanns det många bankomatkort som det enbart gick att hämta ut kontanter med, vilka då var gratis. Idag är det få banker som utfärdar sådana kort, istället har alla bankomatkort en betalfunktion. Det innebär även en årlig kortavgift på ett par hundralappar som man då får betala för att äga kortet.

Olika nät för kreditkort

Något som är lite mindre bekant när det rör bank- och kreditkort är kortnät. Det finns ett stort antal utgivare av kreditkort, men inte lika många kortnät. Vad är då skillnaden mellan utgivare och nät? Jo, ett kortnät är ett nätverk där ett visst antal kreditkort är anslutna. Detta nät ser till att de anslutna korten har möjlighet att genomföra transaktioner mellan dig som privatperson, företagen och bankerna. Exempel på internationella kortnät är VISA, MasterCard och Amex, eller American Express som det är lite mer välkänt som. När du ska betala något med ditt kreditkort eller ta ut pengar så är det kortnätet som gör att transaktionen går igenom. Det är alltså kortnätet som tar på sig ansvaret att förmedla mellan dig och din bank. Kortnätet har ett avtal med alla som kommer att beröras i processerna. I avtalet ingår också att du som privatperson och konsument får ha själva kreditkortet. Skulle ingen ha ansvar och sköta transaktionerna så skulle ingen handel kunna göras. Bästa kreditkort för dina behov hoppas vi att du kan skaffa efter att ha läst vår artikel.