Låna pengar utan säkerhet

snabb utbetalning och snabb handläggning

Vill du låna pengar utan säkerhet? Inga problem. I dag finns det flera banker och kreditgivare med gott rykte som lånar ut pengar utan säkerhet. Dessa lån går ofta under benämningen blancolån. Det finns till och med banker som erbjuder lån till dig som inte har fast inkomst eller till dig som har betalningsanmärkningar. Mer om detta och lite till kan du läsa i denna guide där vi går igenom alltifrån ansökningsprocessen till vad du bör tänka på när du jämför banker. Vi besvarar också vanliga frågor som Hur mycket får jag låna? Hur lång är återbetalningstiden? och vad är effektiv ränta?

Låna pengar utan säkerhet här


Så fungerar lån utan säkerhet

låna pengar utan säkerhet

När en bank ska låna ut pengar vill de gärna ha någon form av garanti för att få tillbaka sina pengar. Därför är det vanligt att de kräver någon form av säkerhet innan de beviljar din ansökan. En säkerhet är alltså satt för att banken skall ha något ”att ta istället” om du inte längre har råd att betala tillbaka på lånet, en slags pantsättning. Tar du ett bolån fungerar till exempel din bostad som säkerhet och tar du ett billån fungerar bilen som säkerhet.

Ibland behöver man dock låna pengar till sånt som inte kan pantsättas hos banken, exempelvis till en resa. Då får man låna pengar utan säkerhet genom att till exempel ta ett privat- eller SMS-lån. Ett sånt här lån är betydligt mer riskfyllt för banken och därför är räntan högre och lånesumman lägre än på ett lån med säkerhet. Ibland vill banken minska risken genom att även kräva en borgensman för lånet. En borgensman åtar sig då betalningsansvaret om den ursprunglige låntagaren inte längre kan amortera av på skulden. Fenomenet med borgensmän är inget unikt för just denna typ av lån, utan används även vid lån med säkerhet.

Eftersom det alltid är en risk för banken att låna ut pengar ställer de en del krav på dig som kund. Kraven varierar mellan olika banker men de tittar alltid på hur din inkomst ser ut. Det är också vanligt att de kontrollerar om du har några betalningsanmärkningar och om du har några andra skulder.

Låna utan säkerhet hos Bynk

Här är kan du se några av de vanligaste kraven:

Din ekonomi måste vara god. Ofta krävs fast inkomst, att inkomsten är tillräckligt god för att du ska kunna betala tillbaka pengarna och att du inte har andra skulder som gör det svårt att betala tillbaka.

 • Du måste ha uppnått en viss ålder.
 • Du får inte ha betalningsanmärkningar.

Det finns dock möjlighet att få låna pengar utan säkerhet även om man inte uppfyller kraven ovan. Detta påverkar dock räntan eftersom bankerna tillämpar individuell räntesättning.

Besök Ferratumbank

Låna utan fast inkomst

I dag kan även den som saknar fast inkomst låna pengar utan säkerhet. Allt eftersom det har blivit vanligare med olika typer av tillfälliga anställningar, till exempel projektanställningar och vikariat, så har bankerna anpassat sina villkor. Därför kan du numer få låna pengar utan inkomst hos många banker och kredtigivare. Detta gäller även studenter då många banker erbjuder speciella studentlån som du kan ansöka om under studietiden.

Om du ansöker om att låna utan inkomst gör banken en individuell bedömning av dina möjligheter att betala tillbaka. För att öka dina chanser att få lån utan inkomst kan du söka tillsammans med en partner om denne har fast inkomst. Banker ser generellt positivt på två låntagare och det brukar alltid öka på möjligheten att få ett positivt besked. Det kan också ge dig en bättre ränta.

Här är några exempel på banker där du kan låna pengar utan krav på inkomst:
 • Freedom Finance
 • Bluestep

Låna pengar med betalningsanmärkning

Låna trots betalningsanmärkningÄven en betalningsanmärkning kan göra det svårt att få låna pengar utan säkerhet. Men det finns banker som godkänner låntagare med betalningsanmärkningar. I gengäld kräver de ofta högre ränta än om du hade haft ett prickfritt register. Därför är det så viktigt att du inte drar på dig några anmärkningar. Hos Anmärkning.se går det bra att låna trots att du har en betalningsanmärkning.

En anmärkning uppkommer om du inte sköter din ekonomi. Till exempel om du struntar i att betala en faktura trots påminnelser. Anser du att en faktura är felaktig ska du därför bestrida denna och inte bara strunta i att betala.

Hamnar fakturan hos Kronofogden för indrivning och Kronofogden fastställer din skuld kommer en betalningsanmärkning att uppstå. Denna ligger sen kvar i tre år framåt. Observera att det inte är Kronofogden som sätter betalningsanmärkningar. Det gör externa kreditupplysningsbolag med hjälp av offentliga uppgifter hos Kronofogden. Banker och kreditgivare betalar sen för att få tillgång till uppgifterna i registren i samband med att de gör kreditupplysningar. I kreditupplysningen framgår hur din ekonomi ser ut och om du har några betalninsanmärkningar.

En betalningsanmärkning är som sagt en signal till bankerna om att du slarvat med ekonomin och inte fullföljt betalningar som avtalat. Detta får bankerna att dra öronen åt sig och därför nekar många banker och kreditgivare de med betalningsanmärkningar.

Låna utan säkerhet hos Monetti

Det finns flexibla banker

Vissa banker är dock mer flexibla och anser att din ekonomiska situation i dag ska ligga till grund för bedömningen, och inte hur din ekonomi såg ut för flera år sedan. Så har du ordnat upp ekonomin, betalat av dina skulder och har en bra inkomst finns stora möjligheter att du kan hitta en kreditgivare som vill låna ut pengar trots att du har en betalningsanmärkning.

Observera att en del banker har en gräns för hur många betalningsanmärkningar du får ha för att de ska överväga att bevilja din ansökan. Så har du inte alltför många anmärkningar finns absolut möjlighet att du kan låna pengar med betalningsanmärkning.

Privatlån, blancolån och SMS-lån

Det finns som sagt flera olika varianter av lån utan säkerhet. Privat-, blanco- och SMS-lån är alla låneformer där banken inte kräver någon säkerhet för att låna ut pengar.

Vad som passar dig beror dels på hur mycket du vill låna och dels på hur din ekonomi ser ut.

Smslån utan säkerhet

Det är troligtvis inte så många som INTE har hört talas om de små och snabba smslånen. De har uppmärksammats i olika medier om hur farliga och dåliga för privatekonomin de är. Allt om Spara kommer inte heller hymla med att de inte är att rekommendera men faktumet kvarstår dock att de anses vara en möjlighet att låna pengar utan säkerhet, även om det i längden inte är förmånligt att ta dem. Ett smslån kräver inte att du som låntagare uppvisar någon form av säkerhet. Dock kan det vara andra krav på inkomst som är som policy, så det är inte säkert du får lån utan inkomst, men brukar inte finnas något uttalat krav om säkerhet. Eftersom det inte rör sig om lika mycket pengar som exempelvis vid ett bilköp eller husköp så vågar instituten ta lite större risker.

Besök Risicum

Jämför banker

Oavsett vilken typ av lån du bestämmer dig för bör du alltid jämföra bankernas erbjudanden med varandra innan du bestämmer dig för en bank eller kreditgivare. Hos oss hittar du alltid bra jämförelseverktyg som hjälper dig att hitta bästa banken för dig.

Det finns en hel del du bör fundera över innan du ingår ett avtal med en bank. Ränta, avgifter och återbetalningstid är bara några av sakerna. Du bör också titta på om det finns möjlighet att teckna låneskydd eller att låna utan att det syns hos kreditupplysningsbolaget UC. Mer om det kan du läsa längre fram i artikeln.

Sammanfattning över vad du bör titta efter när du jämför banker:

 • Effektiv ränta. Då ingår både ränta och kostnad i beräkningen.
 • Återbetalningstid. Kan du lösa lånet snabbare om du får möjlighet? Var får du längst tid på dig att betala tillbaka? Titta på det som är viktigt för dig.
 • Hur påverkas din kreditvärdighet? Kanske är ett kreditbolag som inte använder sig av UC något att titta närmre på.
 • Hur mycket får jag låna hos olika banker? Det är inte säkert att alla banker sätter samma tak, så får du inte låna tillräckligt hos en bank, kolla med andra och se om de är villiga att bevilja din ansökan.
 • Finns möjlighet att teckna låneskydd?

När du jämför banker är ordet exempelränta något du ofta kommer stöta på. Det är viktigt att du tänker på att exempelräntan endast är ett riktmärke. I verkligheten kan du få både lägre eller högre ränta beronde på hur banken bedömer dig som kund. Ju bättre ekonomi och förhandlingsposition du har, ju mer kan du pruta ner räntan.

Hur mycket får jag låna?

Hur mycket du får låna utan säkerhet beror förstås på din ekonomi och din livssituation. I normalfallet brukar man säga att man kan låna upp till 500 000 kr utan säkerhet. Men det är också vanligt att banken drar gränsen vid 300 000 – 350 000 kr.

Den undre gränsen brukar ligga på mellan 200 – 500 kr, men då handlar det om snabb-/SMS-lån. Lägsta summa på ett privatlån brukar ligga på mellan 1000 kr och 10 000 kr.

Det är mycket vanligt att man ställer sig frågan hur mycket får jag låna? Vi vill dock uppmuntra våra läsare att istället fundera över hur mycket pengar du behöver och utgå från det. Att låna pengar utan säkerhet är kostsamt och du bör därför inte dra på dig högre skulder än nödvändigt.

Återbetalningstid

Även återbetalningstiden varierar från kreditgivare till kreditgivare och beroende på lånetyp.

Ett SMS-lån ska vanligtvis amorteras av väldigt snabbt. Ju mindre summa du lånat desto snabbare ska du betala tillbaka pengarna. Ett privatlån kan istället löpa på flera år. Upp till 10-15 år är inget ovanligt för ett privatlån utan säkerhet.

Var noga med att välja en återbetalningstakt som din ekonomi klarar av. Självklart är det förstås bra att amortera så snabbt som möjligt. Men är amorteringstakten för hög riskerar du att inte kunna betala tillbaka i tid och då tillkommer påminnelser och i värsta fall hamnar ärendet hos Kronofogden för indrivning.

Låna utan UC

Behöver du ett lån på en mindre summa kan du vända dig till en kreditgivare som erbjuder lån utan UC. UC är namnet på ett kreditupplysningsbolag som många banker anlitar när de ska göra en kreditupplysning i samband med en ansökan.

I kretidupplysningen framgår en rad uppgifter om din personliga status och ekonomi. Exempelvis om du är gift, om du äger någon fastighet, vilka som har begärt kreditupplysning på dig och om du har några andra skulder.

Om många banker och kreditgivare tar en kreditupplysning på dig försämras din kreditvärdighet. Banken ser det som en högre risk att låna ut pengar till dig om flera andra banker och kreditgivare tagit kreditupplysning på dig. Därför kan det vara bra att ta låna utan UC om du bara behöver en mindre summa. Då vänder sig kreditgivaren istället till ett annat kreditupplysningsföretag än UC för att få in uppgifter om din ekonomi och du slipper få din kreditvärdighet hos UC sänkt.

Många tror dock att låna utan UC är detsamma som att låna pengar utan kreditupplysning. Detta är felaktigt. Alla företag som sysslar med låneverksamhet måste göra en kreditkontroll på sina kunder. Men istället för att vända sig till UC och lämna spår i deras register vänder sig alltså kreditgivaren till ett konkurrerande företag för att göra en ekonomisk kontroll av dig.

Räntefria lån utan säkerhet

Teckna ett låneskydd

Den som vill försäkra sig om att kunna amortera även om privatekonomin skulle försämras kan teckna ett så kallat låneskydd. Många banker erbjuder denna möjlighet och tycker också det är bra att kunderna tecknar detta skydd.

Låneskyddet fungerar som en försäkring som går in och betalar kostnaderna för lånet under en period om du får ekonomiska problem. Detta ger både dig och banken en extra trygghet.

Hos vissa banker ingår till och med ett tidsbegränsat låneskydd automatiskt.

Ansök om lån direkt på nätet

I dag är det lätt att ansöka om att låna pengar utan säkerhet. Hos de flesta banker kan du göra en ansökan direkt på Internet på bankens webbsajt. I samband med ansökan kontrolleras din ekonomi, din ålder och andra personuppgifter. Detta går oftast mycket snabbt och du får i de flesta fall svar direkt på skärmen inom någon/några minuter.

Ansökningsprocessen ser förstås lite olika ut hos olika banker. Ibland kan det istället vara så att du efter ansökan blir kontaktad av banken och får besked per telefon eller på ett personligt möte. Det kan också vara så att du kan behöva komplettera din ansökan med fler uppgifter eller uppsöka ett bankkontor om du inte uppfyller bankens krav.

För att verifiera din identitet måste du självklart skriva under lånet. Detta kan göras antingen elektroniskt med e-legitimation eller bank-id. Det kan också göras genom att du skriver på ett pappersavtal och skickar in till banken. När allt är undertecknat kan pengarna betalas ut.

Få pengarna direkt

Det är inte bara själva låneansökan som går snabbt och smidigt i dag. Du kan också få pengarna insatta på kontot mycket snabbt så fort din ansökan beviljats. Hur snabbt du får pengarna varierar förstås från bank till bank och hur stort lån du tagit. Gäller det en mindre summa kan du ofta få pengarna direkt på kontot.

Här är några av förutsättningarna som krävs för att du ska kunna få pengarna direkt:

 • Att du har ett konto hos banken eller att du och kreditgivaren använder samma bank. Då kan en direktöverföring göras.
 • Har du och kreditgivaren olika banker måste ansökan beviljas och utbetalningen av pengarna ske före bankens bryttid på vardagar för att du ska kunna få pengarna samma dag. Bankerna skickar nämligen inga pengar mellan varandra efter ett visst klockslag, bryttiden, på vardagar. De gör heller inga transaktioner på helger.

Gör vad du vill med pengarna

Det finns flera anledningar till att du kan behöva låna pengar utan säkerhet. Kanske har du kostsamma kreditskulder eller banklån som du vill lösa in. Då kan ett privatlån med bättre ränta vara lösningen. Då får du hela skulden samlat hos en och samma bank till en bättre ränta, vilket minskar dina kostnader.

Men det finns fler anledningar till att man kan vilja ta den här typen av lån. Man kanske vill åka på en resa, köpa nya möbler eller reparera bilen. Oavsett orsak så behöver du inte ange skälet för din bank. Tar du ett lån utan säkerhet får du använda pengarna till vad du vill.

Blancolån används också som ett sätt att få fram pengar till en kontantinsats för till exempel en bostad. Men kom ihåg att låneutrymmet för ditt bostadslån kan komma att förändras som en följd av detta.

Därför erbjuder banken lån utan säkerhet

Möjligheten att låna pengar utan säkerhet har ökat i takt med att antalet banker och kreditgivare blivit allt fler. Tack vare den stora konkurrensen är alla potentiella kunder viktiga för bankerna, även om det innebär att de tar en större risk när de beviljar lån utan säkerhet.