Låna pengar till bil

Att äga en alldeles egen bil är en dröm för många – men hur går man egentligen tillväga? Hur gör man för att köpa sina drömmars vrålåk, som kostar lite mer än resurserna som finns i plånboken? Billån är något som många människor upplever som onödigt, men faktum är att det är vanligare än man tror. Nya bilar kostar ofta mer än vad folk har råd att betala ur egen ficka. Det är där billån kommer in i bilden!

Låna pengar till bil

Låna pengar till bil Nu för tiden är det vanligt att olika kreditgivare erbjuder specifika billån, för att kunna erbjuda betydligt mer förmånliga avtal än exempelvis med privatlån. Vet du att pengarna du lånar ska användas just till en bil bör du absolut överväga att ta ett specifikt billån. Både ränta och kontantinsatser är relativt låga för dessa. Det finns till och med möjlighet att låna till bil utan kontantinsats!

Vill du låna pengar till bil finns det många olika saker att ta med i beräkningarna. Dels måste du se till att hitta det bästa billånet för just dig, med en billån ränta som är realistisk i förhållande till hur din ekonomi ser ut. Innan du tar ett billån räkna på alla kostnader och se till att du verkligen har råd med alla kringkostnader. Att köpa bil ska vara något positivt, inget som sätter dig i ekonomiska problem. Du ska ha råd med service, däckbyten, besiktningar och bilförsäkring. Det är lätt att bortse från dessa kostnader, men det är inte bara att köpa bil som kostar pengar! Har du sett över din ekonomi och känner att du klarar dessa kostnader utan att det svider allt för mycket i plånboken har du tagit det första steget mot ett lyckat billån! Läs vår checklista så att du har koll på alla dessa delar.

Checklista vid bilköp

Långivare som erbjuder billån
2.95% - 18.95%
2.95% - 27.00%
4.99% - 22.99%

Hitta bästa billånet med vårt verktyg

I verktyget anger du först och främst hur mycket pengar du vill låna. Kom ihåg att de allra flesta banker och långivare kräver att du kan betala minst 20% i kontantinsats. Välj sedan hur lång tid du vill ha på dig för att dela upp ditt billån. Oftast blir lånet billigare om du väljer en kort återbetalningstid, även om månadskostnaden blir högre. Du behöver också ange huruvida du kommer köpa din nya bil av en bilhandlare eller inte. Tänker du köpa bil av en privatperson kan du behöva ta ett privatlån istället. Många långivare erbjuder bara billån om köpet görs från en auktoriserad bilhandlare.

Hos en del kreditgivare kan du välja att inte betala av ditt billån hela vägen ner till 0 kronor, utan lämna kvar en viss skuld när billånet löper ut. Detta kallas för restskuld – och bör motsvara det förväntade marknadsvärdet på bilen vid denna tid. Restskulden blir du skyldig långivaren vid avtalstidens slut, och kan exempelvis betalas genom att du lämnar in bilen när du ska köpa en ny.
Till sist är det uppgifter om din tilltänkta bil som ska fyllas i, för vilken bil du vill köpa är avgörande för dina lånevillkor. Många långivare godkänner billån även för begagnade bilar, men ibland finns det krav på bilens årsmodell. Du behöver också ange om bilen är en miljöbil eller inte, eftersom en del långivare erbjuder specialerbjudanden för dessa.

Billigaste billånet

hitta bästa billånet inför ditt bilköp Att ta ett billån är oftast en förutsättning för att kunna köpa en ny bil. För att hitta det billån som blir billigast för just dig finns det olika saker att fundera över innan du ansöker. Först och främst bör du se över din ekonomiska situation – den styr hur bra ränta du kan få. Hur mycket pengar du har möjlighet att lägga som kontantinsats har stor betydelse för vilken typ av finansiering du kan välja. Hos bilhandlare och banker krävs oftast en kontantinsats på 20% av bilens pris. Desto större kontantinsats du har råd och lägga in, desto bättre villkor kan du oftast få på ditt lån!

En bra grundregel när det kommer till att lån pengar till bil, är att inte nöja dig med det första erbjudandet du får. Även när det gäller billån finns det oftast lite prutmån. Kolla vilka villkor andra långivare kan ge dig, och se om exempelvis din vanliga bank kan tänka sig att gå under det. Använd gärna verktyget ovan och jämför billån från olika långivare. Ska du köpa din nya bil från en bilfirma kan det också vara klokt att undersöka vad de kan erbjuda för finansiering till bilen. Ibland kan bilhandlare erbjuda mycket förmånliga kampanjer!
Det är inte bara månadskostnaden som avgör hur dyrt ett billån kommer bli. Du ska istället kolla på den totala kostnaden för lånet, och då blir återbetalningstiden en avgörande faktor. Längre återbetalningstid innebär ett dyrare billån. Vi på allt om spara rekommenderar att du gör en budget och får svart på vitt hur mycket du har att röra dig med varje månad, så att du kan göra återbetalningstiden så kort som möjligt!

Låna till bil utan kontantinsats

Det finns också möjlighet att ta billån utan kontantinsats. Detta kallas för att ta billån utan säkerhet, och du lånar då hela bilens kostnad. Detta är ett alternativ om du exempelvis ska köpa en helt ny bil, då kontantinsatsen ofta blir stor. Vill du exempelvis köpa en bil för 200 000 kronor krävs en kontantinsats på 50 000 kronor – vilket är mycket pengar att betala ur egen ficka.
Att ta billån utan säkerhet är egentligen samma sak som att ta ett privatlån. Det finns många fördelar med att ta ett billån utan säkerhet. Du behöver inte lägga in egna pengar i form av en kontantinsats. Du behöver inte heller köpa bilen av en bilhandlare och bilens skick spelar inte heller någon roll. Att ta lån utan säkerhet innebär alltså att du inte lånar pengar till något

Det bästa billånet för dig

När du ska ta ett lån för att köpa en ny eller en begagnad bil finns det gott om aktörer på marknaden som är beredda på att gå in och hjälpa dig med belåningssumman. Att vara väl påläst och förberedd när det kommer till olika banker och institut kan helt klart vara till fördel för dig som konsument. Om du vet redan innan mötet vad du bör fråga om eller ifrågasätta. Vi på Allt om spara har samlat de olika banker och kreditinstitut som vi anser vara de mest förmånliga vad gäller lån, och är mest passande för privatkunder. Du väljer själv vilken av dessa som känns mest tilltalande för dig! Har du några frågor angående banker och allmän information, tveka inte på att höra av dig!

Avbetalning och restskuld

När du tar ett billån bestämmer du oftast själv hur lång återbetalningstid du vill ha. När du bestämt dig, ta hänsyn till hur gammalt fordonet du köper är och hur länge du planerar att behålla det. Väljer du lång avbetalningstid finns det risk för att du fortfarande har lån kvar på bilen även efter att du sålt den vidare. Köper du en ny bil kan du oftast säkert välja en lite längre avbetalningstid – på kanske 5-7 år. Köper du däremot en äldre bil rekommenderar vi att du lägger ditt lån på en kortare avbetalningstid.

Ibland kan du också välja att lämna kvar en restskuld på ditt lån – alltså att du inte betalar av lånet hela vägen ner till noll. Då kommer du med andra ord ha kvar en skuld till banken efter det att avbetalningstiden är slut. Väljer du att lämna restskuld bör den summan motsvara bilens förväntade värde vid avbetalningstidens slut. Du kan sedan välja om du vill betala av din restskuld som vanligt, eller så kan du byta in din bil. Att byta in sitt fordon för att täcka sin restskuld är relativt vanligt, eftersom man oftast byter bil med jämna mellanrum. Det finns dock risk att bilens värde sjunkit snabbare än man räknat med. Då täcker inbytespriset på bilen inte hela din restskuld, och du kommer få betala mellanskillnaden. Det är alltså riskfyllt att lämna kvar en restskuld. Man ska inte räkna med att bilens värde kommer vara lika högt som man förväntat sig.

Att äga en bil

Att ta lån, köpa fordon och påbörja avbetalningarna är bara början på en lång resa som bilägare. För att göra ditt nya liv så bekvämt och smärtfritt som möjligt är det viktigt att du förbereder dig. Är du medveten om alla kringkostnader som en bil innebär slipper du obehagliga överraskningar längre fram. Inköpspriset och lånet är bara toppen av isberget, att äga en bil kostar också en hel del.

För att du ska förbereda dig på bästa sätt rekommenderar vi att du läser igenom våra andra artiklar om bilköp! Där hittar du massor av matnyttig information till dig som bilägare.