Sparränta - jämför och hitta bäst ränta för sparande

Sparränta är den ränta som banken betalar dig för att du lånar ut dina pengar. Att låna ut pengar innebär här att du har pengarna på ett sparkonto. Det handlar alltså om ett omvänt förhållande än exempelvis när du lånar pengar. Räntan vid sparande är den procentsats av det sparade beloppet som banken betalar som ersättning till dig för att du valt att ha pengarna hos dem. Vid sparande blir sparräntan således bättre ju högre räntenivån är. Generellt sett har vanliga personkonton och lönekonton relativt låga sparräntor medan sparkonton har en högre sparränta. Med andra ord ska du om möjligt undvika att plocka ut allt för mycket pengar från ett sparkonto. Ha istället dina löpande utgifter kopplade till ett vanligt lönekonto. Utbetalningen baseras på räntesatsen och det belopp som finns tillgängligt på sparkontot.

Jämför sparränta bankerna emellan

Genom att analysera och jämföra de olika bankernas sparräntor kan du tjäna mer pengar än vad du tror. Bankerna vet att det är genom att erbjuda en hög sparränta som de kan konkurrera om kunderna. Exempelvis de kunder som nöjer sig med att placera sina pengar på ett vanligt konto. Alla vill inte riskera sina pengar i exempelvis fonder eller aktier. Genom att hitta bästa sparräntan kan du tjäna ordentligt med pengar på ditt sparande. Särskilt om du har mycket pengar placerade på ditt sparkonto. Lägg lite tid på att hitta bästa sparräntan så att du får den avkastning du önskar. På så sätt kan pengarna jobba åt dig medan du gör roligare saker!

Med eller utan insättningsgaranti?

Bankerna som normalt inte täcks av insättningsgarantin har ofta tufft att rekrytera kunder och erbjuder därför en betydligt förmånligare sparränta som istället skall fungera som en uppvägning av den garanti som de inte kan erbjuda. Att öppna ett konto utan insättningsgaranti innebär att du utsätter pengarna för en risk, vilket du bör vara väl medveten om. En rekommendation är att välja sparkonto med omsorg och endast sätta in pengar som du kan avvara i ett konto utan insättningsgaranti. Även konton som omfattas av garantin kan ge en högre ränta än vad man kan tro. Idag är det många banker som ger en ränta kring eller till och med under en procent men det går även att hitta sparkonton och banker som erbjuder en ränta över två procent och som omfattas av den statliga insättningsgarantin.

Vad är insättningsgaranti?

Du har säkerligen hört talat om insättningsgaranti tidigare men kanske inte riktigt tagit dig tid att ta reda på vad det innebär. Insättningsgaranti är en garanti som bankerna och kreditmarknadsbolag ger dig när du har dina pengar hos dessa. Har du ett sparkonto hos en bank där kontot omfattas av insättningsgarantin så garanterar banken att du får dina insatta pengar tillbaks om banken går i konkurs. Dock kan du som högst få tillbaks 950 000kr med insättningsgarantin. Bra att veta är att samtliga banker eller kreditinstitut som har ett tillstånd från Finansinspektionen automatiskt omfattas av insättningsgarantin. Det är väldigt ovanligt att banker i Sverige går i konkurs men skulle detta hända så kommer du att få dina pengar utbetalda inom 7 dagar från det att konkursen ägde rum.

Så hittar du bäst sparränta

Vill du sätta igång med sparande på allvar så är steg ett att hitta det sparkonto som ger dig bäst avkastning. Här kan du steg för steg se hur du går till väga för att hitta bäst sparränta.

  1.  Gå igenom vår lista med banker här till höger
  2. Välj ut ett antal banker som erbjuder hög sparränta
  3. Ta ett beslut om huruvida insättningsgaranti är viktigt för dig
  4. Bestäm om du vill ha rörlig eller bunden ränta
  5. Ta reda på om de sparkonton du valt ut erbjuder fria uttag eller inte

Börja spara nu

Alltomspara.se rekommenderar

Upplands Spar

Hos Upplands Spar får du upp till 10% i sparränta. Välj mellan Sparkonto, Räntekonto 1 år och Räntekonto 3 år. Väljer du sparkonto så kan du dessutom sätta in och ta ut pengar fritt samt slipper onödiga avgifter. Notera att Upplands Spar är en inlåningsverksamhet som inte omfattas av den statliga insättningsgarantin. Att ha sina pengar inlånade hos Upplands Spar är därmed förenat med vissa risker.

Vad innebär inlåningsverksamheter?

När ränteläget inte uppmuntrar människor till att ha sina pengar på sparkonton så finns det andra alternativ. Det handlar främst om inlåningsverksamheter så som Upplands Spar som du kan se här ovan. En inlåningsverksamhet är vare sig en bank eller ett sparinstitut utan istället ett bolag som lånar in pengar för att använda dessa i sina verksamheter. Förenklat kan man säga att du lånar ut dina pengar för att hjälpa bolag att växa. Pengarna används till investeringar i verksamheter eller investerande i exempelvis räntebärande värdepapper. Nackdelen med inlåningsverksamheter är att dessa vanligtvis inte är kopplade till den statliga insättningsgarantin. Du tar därmed en risk när du lånar ut pengar. Kommer bolaget på obestånd kan du alltså förlora varenda krona du lånat in. Å andra sidan är fördelarna många om du är beredd att ta den risken. Vanligtvis får du väldigt bra avkastning samtidigt som avgifterna är låga eller helt obefintliga. Om du inte låser dina pengar i räntekonton har du dessutom ofta möjlighet att sätta in och ta ut pengar helt fritt.

P2P Lending

En annan typ av verksamhet med liknande upplägg som inlåningsverksamhet är P2P Lending. Detta fenomen går även under namnet Peer-to-Peer lån och innebär att bolag förmedlar lån från privatpersoner till privatpersoner. Kända exempel på sådana bolag är Lendify, Bynk och Saveland. Dessa bolag är minst sagt spännande uppstickare som på allvar är ute efter att utmana bankerna. Detta ligger helt rätt i tiden då vi mer och mer går mot en så kallad delningsekonomi.

Hur funkar det då? P2P Lending bolagen erbjuder en teknisk plattform som möjliggör att investerare och låntagare kan mötas på lika villkor. Själva lånebolagen hanterar allting kring utlåningen och på så sätt slipper både investerare och låntagare en massa mellanhänder som tar ut onödiga avgifter. Du som lånar ut pengar kan få en riktigt bra avkastning medan den som lånar får en bra ränta. Dock innebär Peer-to-Peer lån en viss risk då bolagen ofta inte omfattas av insättningsgarantin.

Minusränta - negativ ränta

På senare tid har du säkert hört talats om begreppet minusränta. Minusränta kallas även negativ ränta och innebär att räntan ligger under 0%. I Sverige infördes minusränta 2015 då Riksbanken ansåg att ekonomin i landet behövde stimuleras. Syftet med att sänka räntan är att få människor att konsumera och investera och därmed låna mer pengar. I praktiken innebär minusränta att det kostar att spara medan det är billigt att låna. Dock kan det vara värt att nämna att svenska banker inte infört någon minusränta för privatpersoner som sparar. I skrivande stund är dock Riksbankens mål nått vilket var att få inflationen att stiga 2%. Därmed kunde vi svenskar i december 2018 se den första höjningen av räntan sedan 2011. Riksbanken har även flaggat för att fler höjningar är på väg. Detta kommer i längden göra att det återigen lönar sig att spara pengar medan det kommer att bli dyrare att exempelvis ha bolån och privatlån.


Tid
Insättn. garanti
Ränta
Upplands Spar ABRäntekonto 36 månader
2 år
Nej
10.00%
ViaSparViaKapital Företag 3 år
2 år
Nej
9.50%
Upplands Spar ABRäntekonto 24 månader
2 år
Nej
9.25%
ViaSparViaKapital Företag 2 år
2 år
Nej
8.50%
Upplands Spar ABRäntekonto 12 månader
2 år
Nej
8.25%
4SparRäntekonto 2 år
2 år
Nej
8.10%
ViaSparKapitalkonto 3 år
2 år
Nej
8.00%
Upplands Spar ABRäntekonto 6 månader
2 år
Nej
7.75%
ViaSparViaKapital Företag 1 år
2 år
Nej
7.50%
Upplands Spar ABRäntekonto 3 månader
2 år
Nej
7.25%
ViaSparKapitalkonto 2 år
2 år
Nej
7.10%
4SparRäntekonto 1 år
2 år
Nej
7.00%
4SparRäntekonto 6 månader
2 år
Nej
6.60%
2 år
Nej
6.60%
SwesparInlåningskonto
2 år
Nej
6.10%
4SparRäntekonto 3 månader
2 år
Nej
6.10%
LendifyAutoinvestkonto 10 år
2 år
Nej
6.00%
ViaSparViaSparkonto Företag
2 år
Nej
6.00%
ViaSparKapitalkonto 1 år
2 år
Nej
6.00%
4SparInlåningskonto
2 år
Nej
5.50%
ViaSparKapitalkonto 3 mån
2 år
Nej
5.10%
LendifyAutoinvestkonto 5 år
2 år
Nej
5.00%
ViaSparSparkonto
2 år
Nej
4.50%
Akelius SparFasträntekonto 3 år
2 år
Nej
4.00%
LendifyAutoinvestkonto 3 år
2 år
Nej
3.50%
LendifyAutoinvestkonto 1 år
2 år
Nej
2.50%
Marginalen BankFasträntekonto, 7 år
2 år
Ja
2.25%
Marginalen BankFasträntekonto, 5 år
2 år
Ja
2.00%
Bluestep FinansSparkontoPlus Fast 5 år
2 år
Ja
1.90%
BIGBANKSparränta 3 år
2 år
Ja
1.80%
BIGBANKSparränta 7 år
2 år
Ja
1.75%
BIGBANKSparränta 10 år
2 år
Ja
1.75%
BIGBANKSparränta 5 år
2 år
Ja
1.75%
Marginalen BankFasträntekonto, 3 år
2 år
Ja
1.75%
BIGBANKSparränta 4 år
2 år
Ja
1.75%
Erik Penser BankPenser Spar 3 år
2 år
Ja
1.70%
HoistSparSparkonto Fast 36 månader
2 år
Ja
1.70%
SevenDaySevenDay 36
2 år
Ja
1.70%
BIGBANKSparränta 2 år
2 år
Ja
1.55%
2 år
Ja
1.50%
Bluestep FinansSparkontoPlus Fast 3 år
2 år
Ja
1.50%
Akelius SparRäntekonto
2 år
Nej
1.50%
Collector2-årigt sparkonto
2 år
Ja
1.50%
Marginalen BankFasträntekonto, 2 år
2 år
Ja
1.50%
HoistSparSparkonto Fast 24 månader
2 år
Ja
1.50%
2 år
Ja
1.40%
SevenDaySevenDay 24
2 år
Ja
1.40%
Erik Penser BankPenser Spar 2 år
2 år
Ja
1.40%
Bluestep FinansSparkontoPlus Fast 2 år
2 år
Ja
1.30%
2 år
Ja
1.30%
Collector1-årigt sparkonto
2 år
Ja
1.30%
GCC CapitalTillväxt
2 år
Ja
1.30%
Marginalen BankFasträntekonto, 1år
2 år
Ja
1.25%
HoistSparSparkonto Fast 12 månader
2 år
Ja
1.25%
BIGBANKSparränta 1 år
2 år
Ja
1.25%
Erik Penser BankPenser Spar 1 år
2 år
Ja
1.20%
Aros KapitalSparkonto 12 månader
2 år
Ja
1.15%
Bluestep FinansSparkontoPlus Fast 1 år
2 år
Ja
1.15%
Erik Penser BankPenser Spar 6 mån
2 år
Ja
1.15%
SveaDirektKapitalkonto
2 år
Ja
1.15%
2 år
Ja
1.10%
SevenDaySevenDay 12
2 år
Ja
1.10%
Marginalen BankFasträntekonto, 6 mån
2 år
Ja
1.10%
Collector6-mån sparkonto
2 år
Ja
1.10%
Aros KapitalSparkonto 6 månader
2 år
Ja
1.05%
IKANO BankSparkonto Fix 5 år
2 år
Ja
1.00%
Collector3-mån sparkonto
2 år
Ja
1.00%
2 år
Ja
1.00%
Marginalen BankFasträntekonto, 3 mån
2 år
Ja
0.95%
Länsförsäkringar BankFasträntekonto 5 år
2 år
Ja
0.95%
Aros KapitalSparkonto 3 månader
2 år
Ja
0.95%
Bluestep FinansSparkontoPlus Fast 6 mån
2 år
Ja
0.95%
Nordax BankNordax Sparkonto Xtra
2 år
Ja
0.95%
ÅlandsbankenFasträntekonto 5 år
2 år
Ja
0.90%
SEBPlaceringskonto 5 år
2 år
Ja
0.90%
Avanza BankSparkonto+Klarna 24 mån
2 år
Ja
0.90%
Danske BankFasträntekonto - 5 år
2 år
Ja
0.90%
2 år
Ja
0.90%
BIGBANKSparränta 6 månader
2 år
Ja
0.90%
2 år
Ja
0.90%
Avida FinansMaxkontot
2 år
Ja
0.90%
CollectorSparkonto
2 år
Ja
0.85%
Bluestep FinansSparkontoPlus Fast 3 mån
2 år
Ja
0.85%
SantanderMitt spar+
2 år
Ja
0.85%
SveaDirektSparkonto
2 år
Ja
0.85%
SkandiabankenFasträntekonto 5 år
2 år
Ja
0.84%
SevenDaySparkonto
2 år
Ja
0.80%
SevenDaySevenDay 6
2 år
Ja
0.80%
Erik Penser BankPenser Spar 3 mån
2 år
Ja
0.80%
Marginalen BankHögräntekonto
2 år
Ja
0.80%
Aros KapitalLikvidkonto
2 år
Ja
0.80%
SwedbankSkogskonto
2 år
Ja
0.75%
Avanza BankSparkonto + Collector
2 år
Ja
0.75%
HoistSparSparkonto Flex
2 år
Ja
0.75%
Lantmännen Finanse-Kapitalkonto
2 år
Ja
0.75%
GCC CapitalGCC Spar
2 år
Ja
0.70%
ÅlandsbankenFasträntekonto 4 år
2 år
Ja
0.70%
Avanza BankSparkonto+Klarna 12 mån
2 år
Ja
0.70%
TF BankTF Sparkonto Plus
2 år
Ja
0.70%
NorwegianSparkonto
2 år
Ja
0.70%
SEBPlaceringskonto 4 år
2 år
Ja
0.66%
Landshypotek BankSparkonto Trygghet+
2 år
Ja
0.65%
SantanderMitt spar
2 år
Ja
0.65%
HandelsbankenSkogskonto
2 år
Ja
0.65%
SevenDaySevenDay 3
2 år
Ja
0.65%
SEBSkogskonto
2 år
Ja
0.65%
NordeaSkogskonto
2 år
Ja
0.65%
SEBPlaceringskonto 3 år
2 år
Ja
0.62%
Danske BankFasträntekonto - 4 år
2 år
Ja
0.60%
SwedbankFasträntekonto - 5 år
2 år
Ja
0.60%
2 år
Ja
0.60%
SBABSparkonto
2 år
Ja
0.60%
Resurs BankSparkonto
2 år
Ja
0.60%
IKANO BankSparkonto Fix 2 år
2 år
Ja
0.55%
Nordax BankNordax Kapitalkonto
2 år
Ja
0.55%
Landshypotek BankSparkonto Trygghet
2 år
Ja
0.55%
SkandiabankenFasträntekonto 4 år
2 år
Ja
0.55%
2 år
Ja
0.55%
CarnegieSparkonto
2 år
Ja
0.50%
MedMera BankFasträntekonto 3 år
2 år
Ja
0.50%
Avanza BankSparkonto+Santander
2 år
Ja
0.50%
ÅlandsbankenFasträntekonto 3 år
2 år
Ja
0.50%
ÅlandsbankenFasträntekonto 2 år
2 år
Ja
0.40%
SwedbankFasträntekonto - 4 år
2 år
Ja
0.40%
Marginalen BankFöretagskonto
2 år
Ja
0.40%
Avanza BankSparkonto+Klarna 6 mån
2 år
Ja
0.40%
Danske BankFasträntekonto - 3 år
2 år
Ja
0.40%
IKANO BankSparkonto Fix 1 år
2 år
Ja
0.40%
SkandiabankenFasträntekonto 3 år
2 år
Ja
0.40%
MedMera BankFasträntekonto 2 år
2 år
Ja
0.40%
NordeaFastränteplacering 3 år
2 år
Ja
0.40%
SEBPlaceringskonto 2 år
2 år
Ja
0.36%
ÅlandsbankenFasträntekonto 1 år
2 år
Ja
0.35%
Nordax BankNordax Sparkonto
2 år
Ja
0.35%
MedMera BankCoop Kapitalkonto
2 år
Ja
0.35%
MedMera BankFasträntekonto 6 mån
2 år
Ja
0.35%
MedMera BankFasträntekonto 3 mån
2 år
Ja
0.35%
Avanza BankSparkonto+ Klarna 3 mån.
2 år
Ja
0.35%
IKANO BankSparkonto Plus
2 år
Ja
0.35%
MedMera BankFasträntekonto 1 år
2 år
Ja
0.35%
ÅlandsbankenFasträntekonto 6 mån
2 år
Ja
0.30%
Länsförsäkringar BankFasträntekonto 2 år
2 år
Ja
0.25%
Bluestep FinansSparkontoPlus
2 år
Ja
0.25%
ÅlandsbankenFasträntekonto 3 mån
2 år
Ja
0.25%
ÅlandsbankenÅlandskonto
2 år
Ja
0.25%
Bluestep FinansSparkontoSuperFlex
2 år
Ja
0.20%
Bluestep FinansSparkontoFlex
2 år
Ja
0.20%
SkandiabankenFasträntekonto 2 år
2 år
Ja
0.20%
Danske BankFasträntekonto - 2 år
2 år
Ja
0.20%
HoistSparSparkonto Företag
2 år
Ja
0.20%
Länsförsäkringar BankFasträntekonto 6 mån
2 år
Ja
0.20%
NordeaFastränteplacering 2 år
2 år
Ja
0.20%
SwedbankFasträntekonto - 3 år
2 år
Ja
0.20%
IKANO BankSparkonto
2 år
Ja
0.20%
Länsförsäkringar BankFasträntekonto 1 år
2 år
Ja
0.15%
SkandiabankenFasträntekonto 1 år
2 år
Ja
0.15%
NordeaFastränteplacering 1 år
2 år
Ja
0.15%
SEBPlaceringskonto 6 mån
2 år
Ja
0.15%
Danske BankFasträntekonto - 1 år
2 år
Ja
0.15%
SwedbankFasträntekonto - 2 år
2 år
Ja
0.10%
SwedbankFasträntekonto - 1 år
2 år
Ja
0.10%
Lantmännen FinansKapitalkonto Företag
2 år
Ja
0.10%
SwedbankFasträntekonto 6 mån
2 år
Ja
0.10%
ICA BankenSparkonto
2 år
Ja
0.10%
NordeaFastränteplacering 6 mån
2 år
Ja
0.10%
Danske BankFasträntekonto - 6 mån
2 år
Ja
0.10%
Länsförsäkringar BankFasträntekonto 3 mån
2 år
Ja
0.05%
HandelsbankenBunden Placering 3 mån
2 år
Ja
0.05%
Danske BankFasträntekonto - 3 mån
2 år
Ja
0.05%
SwedbankFasträntekonto 3 mån
2 år
Ja
0.05%
Danske BankFasträntekonto 1 år
2 år
Ja
0.05%
2 år
Ja
0.05%
HandelsbankenFramtidskonto
2 år
Ja
0.05%
SEBPlaceringskonto 1 år
2 år
Ja
0.02%
SkandiabankenFasträntekonto 3 mån
2 år
Ja
0.00%
SwedbankFramtidskonto
2 år
Ja
0.00%
SkandiabankenAllt i Ett-konto
2 år
Ja
0.00%
SEBEnkla Sparkontot
2 år
Ja
0.00%
NordnetSparkonto
2 år
Ja
0.00%
SEBPlaceringskonto 3 mån
2 år
Ja
0.00%
PayEx CreditFramtid- 2 år
2 år
Ja
0.00%
SevenDaySparkonto Företag
2 år
Ja
0.00%
SwedbankPrivatkonto
2 år
Ja
0.00%
Danske BankSparkonto
2 år
Ja
0.00%
PayEx CreditSpara Frihet
2 år
Ja
0.00%
SkandiabankenFasträntekonto 6 mån
2 år
Ja
0.00%
Danske BankSparkonto XL
2 år
Ja
0.00%
SkandiabankenSparkonto
2 år
Ja
0.00%
SwedbankUngdomskonto
2 år
Ja
0.00%
ÅlandsbankenPremiumkonto
2 år
Ja
0.00%
2 år
Ja
0.00%
2 år
Ja
0.00%
PayEx CreditFramtid- 1 år
2 år
Ja
0.00%
NordeaFörmånskonto
2 år
Ja
0.00%
PayEx CreditSpara Trygg
2 år
Ja
0.00%
Handelsbankene-Kapitalkonto
2 år
Ja
0.00%
HandelsbankenSparkonto
2 år
Ja
0.00%
SEBFöretagskonto
2 år
Ja
0.00%
SwedbankFöretagskonto
2 år
Ja
0.00%
SEBPrivatkonto
2 år
Ja
0.00%
2 år
Ja
0.00%
SwedbankPlaceringskonto
2 år
Ja
0.00%
HandelsbankenAffärskonto
2 år
Ja
0.00%