Fondspara

Många väljer idag att spara sina pengar i fonder. Därför har vi på Allt Om Spara valt att skapa en ny sektion som inriktar sig på just fonder. Där förklarar vi vad fonder är för något och allt runt omkring. Det finns flertalet olika typer av fonder vilket gör att valmöjligheterna är stora. Ett sparande i fonder är flexibelt vilket innebär att du antingen kan välja att sätta in en engångssumma. Den ligger sedan kvar i fonden till du väljer att sälja av den. Eller så gör du insättningar varje månad. Det viktigaste är att du tar hand om dina fonder och håller koll på marknaden. Detta för att få en god avkastning i slutändan.

Vad är fonder?

En enkel beskrivning av en fond är en samling av investeringar i aktier och andra värdepapper, ofta i mångmiljonsklassen, som en förvaltare har hand om och försöker förvalta på bästa sätt. Ofta är det flera företag som gått samman och satsat pengar i fonden. När du köper en fond så köper du en andel av fonden. Fonden kan då bestå av en mängd olika investeringar vilket medför en varierad risk. Om tillgångarna i fonden stiger så ökar också generellt fondens värde. Värdet på andelarna kan uttryckas som ett genomsnittligt anskaffningsvärde.

Fonder riktar ofta in sig på investeringar inom olika områden. Är du intresserad av att investera i Östeuropa eller Asien kan du hitta fonder som bara gör investeringar inom dessa områden. Fonder kan du köpa och sälja hos din bank eller annan förvaltare och förvaltaren är då, enligt lag, skyldig att tillgå med information om fonden. Så att du kan läsa vad för typ av investeringar som fonden gör innan du investerar i den. Det gör fonder till en enklare och mer lättskött investering än till exempelvis aktier.

Aktiefonder som endast består av aktier brukar kallas för högriskfonder, vilka kan ge en väldigt god avkastning men också stora förluster eller vinster beroende på hur marknaden utvecklar sig. De fonder som löper en mycket lägre risk, men som ger en relativt låg avkastning, är räntebärande fonder.
Det finns många typer av fonder och några av de du kan investera i är aktiefonder, räntefonder, blandfonder, fond-i-fond, indexfonder och hedgefonder.

Detta gör fondförvaltaren

En fondförvaltare tar hand om fonden och investeringarna som ingår, detta kan vara din bank eller en annan privat aktör. För att förvalta fonden och för att se till att fonden får en god utveckling tar förvaltaren ofta ut en årlig fondavgift, även kallad förvaltningsavgift, som dras från din förmögenhet. Avgiften brukar ligga på 1-2 procent per år.

Topplistan
0.85% - 1.50%
6.60% - 10.00%
0.35% - 0.50%
0.20% - 1.70%
0.40% - 2.25%
0.60% - 0.60%
0.35% - 0.90%
0.10% - 0.10%
0.00% - 0.00%
0.80% - 1.70%

Fondavgiften äter upp avkastningen

Förvaltningsavgiften är en del som man bör ta i beräkning innan man investerar i en fond. Ofta gör man långsiktiga investeringar i fonder där en hög förvaltningsavgift kan äta upp stora delar av din vinst. Förvaltningsavgift är med andra ord en av de viktigaste punkterna att hålla reda på innan du gör en investering i fonden. Avgiften som man får betala är en procentuellt belopp av sitt innehav vilket också innebär att din avkastning minskar. Därmed är avgiften är avgörande faktor när man ska välja fond, för att få en så hög avkastning som möjligt i slutändan.

Det är viktigt att man gör en grundlig research om de olika fonderna och läser på så mycket som möjligt innan man gör investeringar i fonden. Och för att utröna de olika delarna så kan du ta hjälp av oss på Allt Om Spara som förklarar de viktiga bitarna som du bör veta kring fonder.

Du sprider riskerna

Genom att investera i en fond så sprider du riskerna eftersom fonden investerar i olika aktier och räntebärande papper, man kan därmed likna en fond vid en portfölj. Hur fördelningen av fonden ser ut, beror helt på vad det är för typ av fond och vad för inriktning den har.

Kom igång med fondsparande

En av fördelarna med att fondspara är att det är mycket enkelt att öppna en depå och börja handla direkt. Ofta kan man göra detta direkt via bankens internetbank och till en låg avgift, eller inga alls. Sen kan du välja och vraka bland alla fonder som banken erbjuder. Och även om banken har sina egenförvaltade fonder så har de oftast även ett fondtorg där du kan handla med fonder från andra förvaltare också.
Hur du väljer att fondspara är helt upp till dig. Du kan göra månatliga insättningar med mindre belopp, göra stora insättningar sällan eller helt enkelt göra sporadiska överföringar när det passar dig. Därmed är sparande i fonder ett mycket flexibelt alternativ.

Stort utbud av fonder

Att fondspara har blivit en av svenskarnas absoluta favoriter när det gäller att spara och investera. Bankerna satsar också stort på denna sparform. De erbjuder i dag en uppsjö av olika fondtyper med olika risknivåer och förväntad avkastning. Utbudet av fonder är idag stort med många olika typer av fonder, som har sin fördelar och nackdelar. Därmed kan du välja en fond som passar din filosofi när det gäller sparande. När du ska fondspara så gäller det ha god kännedom om vad de olika typerna innebär. Exempelvis så är räntefonder ett bra alternativ för den som vill ta en liten risk och inte kräver någon högra avkastning. Men för den som förväntar sig en högre avkastning är aktiefonder ett alternativ. Dock är dessa fonder förknippade med hög risk eftersom de består till stora delar av investeringar i aktier. Läs även om reavinst och reaförlust.

Mycket information att hitta om de olika fonderna

I dag finns det mycket information att tillgå om de olika fonderna. Tillgång till historisk data och information som bankerna och förvaltaren måste tillhandahålla. Det gör att du kan snabbt få en överblick av hur fonden har presterat och vad du kan förvänta dig för avkastning. Men som de flesta investeringar så kan det både gå uppåt och nedåt.  Historisk data är inget man ska ta för givet.

Kort om varför man bör välja ett fondsparande

fondsparaDet är enkelt att handla med fonder

fondsparaDu sprider riskerna

fondsparaStor valmöjlighet

fondsparaEn förvaltare tar hand om investeringarna i fonden

fondsparaDu kan ta ut och sätt in pengar i fonden som du önskar, utan avgifter