Privatlån & blancolån

låna pengar utan konstigheter

PrivatlånHos Allt om Spara hittar du allt du behöver veta om privatlån. Hos oss kan du jämföra privatlån och lämna in en låneansökan direkt på nätet. Du kan även göra kostnadskalkyler och hitta fakta om olika banker och kreditinstitut. Allt om Spara är helt enkelt din guide till privatlån med låg ränta, kunskap och användbara ekonomiska verktyg.

Jämför låneräntor och gör en kalkyl

Ju bättre avtal du får av banken desto mindre kommer ditt privatlån kosta. Därför är det viktigt att du hittar en bank med bra ränta och villkor. Du bör även titta på hur mycket de olika kreditgivarna vill att du ska amortera och vad de har för uppläggnings- och aviavgifter.

Hur hög är då räntan på ett privatlån? Den varierar som sagt från bank till bank och beroende på hur stor summa pengar du lånar och hur banken bedömer din ekonomi. Ju bättre ekonomi du har ju större är chansen att du kan få ett avtal med låg ränta.

I vår lista med kreditbolag och privatlån banker kan du se aktuella exempelräntor för varje bolag. Som du ser i listan kan privatlån räntan variera mellan 3% upp till 30%. Oftast är räntan rörlig, vilket betyder att den både kan höjas och sänkas under amorteringsperioden. Hos många banker finns också möjlighet att teckna avtal med fast ränta för den som tycker det känns tryggare. Mer om fast och rörlig ränta finns att läsa här. Genom att kolla i vår lista och jämföra bolagen med varandra kan du smidigt och enkelt hitta bästa privatlån ränta.


Så ansöker du

När du har bestämt dig för en bank kan du oftast ansöka om privatlån direkt på Internet. I din låneansökan vill banken ha reda på en rad olika saker, som gör att de kan ta ställning till om du kan få ett banklån eller inte. De vill till exempel veta hur mycket du vill låna, vad pengarna ska användas till, vilken årsinkomst du har, om du har skulder och så vidare. Du ska också uppge om det finns någon medsökare.

När banken har tagit emot din ansökan kontrollerar de så att den stämmer. Bland annat gör de en så kallad kreditupplysning, som berättar om du har tidigare obetalda skulder eller rent av betalningsanmärkningar. Att du måste gå igenom en kreditupplysning är lika mycket för din egen skull som för bankens. Banken vill ju veta att du är en pålitlig kund, men det handlar också om att du inte ska råka i ekonomiska svårigheter som du inte tar dig ur. Det handlar alltså lika mycket om din, som om bankens, trygghet.

När din ansökan är behandlad och kreditupplysningen är färdig får du ett besked antingen direkt på skärmen eller via mail. Besked kan även ges via SMS, i Internetbanken eller via brev. Hur du får svar beror på hur bankens rutiner ser ut.

Ibland kan du även behöva komplettera din ansökan eller prata med en handläggare innan du kan få ett besked.

Om du inte känner dig bekväm med att ansöka på nätet finns andra alternativ. Kontakta banken per telefon och hör med dem om det finns möjlighet att ansöka via pappersblanketter eller att boka in ett personligt möte.

Du får pengarna snabbt

Det går inte bara snabbt att ansöka om privatlån direkt på nätet, om du får ja från banken kan du också få pengarna snabbt utbetalda. Godkänn avtalet och ange vilket bankkonto pengarna ska sättas in på så kommer ditt privatlån betalas ut inom de närmsta dygnen. I dag är det mycket vanligt att man kan godkänna avtalet online med hjälp av bank id, men en del kreditgivare vill ha ett skriftligt signerat avtal.

Ångerrätt

Vid tecknande av privatlån har du alltid 14 dagars ångerrätt. Detta kan vara bra att känna till. Ångerrätten kan du utnyttja om du till exempel får ett bättre avtal någon annanstans eller om du inte längre behöver pengarna. Du kan säga upp avtalet antingen muntligen eller skriftligen. Ångerrätten innebär dock inte att du kan låna räntefritt i 14 dagar, utan du måste betala ränta för de dagar du haft pengarna. Uppläggningsavgifter och andra avgifter du betalat kommer du däremot få tillbaka om du utnyttjar ångerrätten.

Amortering

I samband med att du söker privatlån och tecknar avtal med banken bestäms också hur ofta du ska amortera och på vilket sätt. Oftast amorterar du en gång i månaden och detta sker antingen via faktura eller autogiro. De flesta banker tar inte ut någon avgift om du betalar via autogiro, men det finns undantag så läs på noga.

Om privatlån – låna utan säkerhet

Ett privatlån är ett större lån utan säkerhet, dock ställer bankerna ofta krav på både en fast inkomst och att du inte får ha några betalningsanmärkningar. Mer om detta kan du läsa längre fram under rubriken ”Bankernas krav”.

Ett privatlån kan vara i storleksordningen 20 000 kronor till uppemot 500 000 kronor hos vissa banker. Återbetalningstiden varierar beroende på belopp och räntan kan skilja sig mycket mellan kreditgivare.

Vårt jämförelseverktyg här ovan är en utmärkt tjänst att använda sig av om man vill få ett bra avtal.

Tänk på detta

Ett privatlån är som sagt ett lån utan säkerhet, ett så kallat blancolån. Det kan finnas många anledningar till att man kan behöva ta ett sånt här typ av lån. Kanske behöver du pengar till att reparera bilen, finansiera en resa eller köpa en kapitalvara? Det kan också vara ett sätt att få fram kontantinsatsen till en bostad. Oavsett vad du behöver pengarna till är det viktigt att du tänker igenom saken noga innan du skuldsätter dig. Beslutet att ta ett privatlån bör alltså vara medvetet och välgrundat.

Tänk därför på detta innan du skuldsätter dig:

ekonomitipsPrivatlån kostar pengar – ingen lånar ut pengar gratis. Bankerna tar ut ränta och avgifter för att täcka sina kostnader och för att tjäna pengar på verksamheten. Använd gärna vår kalkylator för att beräkna lånekostnader och testa hur mycket just ditt privatlån kommer att kosta. Ta hjälp av oss eller fråga din banktjänsteman. Inga frågor är dumma.

ekonomitipsPengarna ska betalas tillbaka - Att låna pengar innebär att du lånar från någon annan och att pengarna också ska betalas tillbaka. Vid ekonomiska lån talar man om amortering som är just återbetalningen av pengarna plus ränta och avgifter. När allt är återbetalt, det vill säga när allt är amorterat är du utan skuld.

tips på kortsäkerhetTänk på framtiden – hur kommer privatlånet påverka dina möjligheter till att ta andra lån som bil- eller bolån? Kommer du klara en räntehöjning ifall du har rörlig ränta?

Låna av Ferratumbank

Avgifter och effektiv ränta

Det är vanligt att kreditgivarna tar ut en uppläggningsavgift för privatlånet. Många tar även avgifter för att skicka ut fakturor. Alla dessa avgifter påverkar hur mycket ditt lån kommer kosta i långa loppet. Betalar du 30 kr i månaden i aviavgifter kommer du att ha betalat 1800 kr i aviavgifter efter fem år.

Detta är dock inget du som konsument behöver sitta och räkna på när du jämför privatlån banker med varandra. För att göra det enklare för konsumenterna att jämföra kreditgivarnas avtal måste bankerna och kreditbolagen uppge något som kallas för effektiv ränta. I den effektiva räntan ingår både räntekostnader, uppläggningsavgifter och andra avgifter för privatlånet. Därför ska du titta på hur stor den effektiva räntan är när du jämför avtal med varandra.

Avbetalningstid

Hur snabbt du måste amortera varierar. Dels beror det på de enskilda bankernas regler, dels beror det på hur stor summa du lånar och dels på vilken avbetalningstid du själv väljer.

Normalt sett varierar återbetalningstiden mellan 1 år och 15 år. Att lägga upp en alltför snabb återbetalningsplan är sällan någon bra idé även om det minskar kostnaderna för privatlånet. Väljer du en för snabb avbetalningsplan kanske du inte klarar av att betala tillbaka i tid och drar på dig kostsamma förseningsavgifter istället. Titta istället efter en bank som tillåter dig att lösa lånet i förtid eller som tillåter extra amorteringar. Då kan du amortera i snabbare takt om du får möjlighet.

Du bör också fundera över om du vill ha ett avtal med rak amortering eller med så kallad annuitetsamortering. Väljer du rak amortering kommer du betala av en fast summa varje månad vilket gör att dina räntekostnader minskar på sikt. Har du istället ett avtal med annuitetsamortering betalar du samma summa varje månad.

För dig med skulder

Om du redan har ett eller flera lån i dag kanske du vill sänka dina lånekostnader. Genom att jämföra privatlån hos konkurrenterna kan du hitta ett bolag med lägre ränta där du kan samla dina lån och på så sätt sänka lånekostnaderna.

Gör en lånekalkyl och se om du kan tjäna på att samla lånen hos en annan bank. Du kan också höra med din nuvarande bank om du kan förhandla om lägre ränta. Kanske har din ekonomi förbättrats sen du tecknade avtalet så att du har en bättre förhandlingsposition? Skulle du sedan ändå få svårt att amortera i tid ska du kontakta banken och försöka komma överens om en hållbar lösning för bägge parter.

Svårt att betala

Betalar du inte i tid kommer du först få en påminnelse, sen går fakturan vidare till inkasso och därefter till Kronofogden. Alla dessa påminnelser är förknippade med extra avgifter. Du kan även få en betalningsanmärkning om ärendet går så långt att Kronofogden fastställer skulden.

Om du blir sen med betalningen flera gånger kan banken säga upp avtalet. Detta innebär att du måste betala tillbaka hela lånet direkt. Kan du inte det kommer Kronofogden göra en utmätning av dina tillgångar, till exempel dra pengar från din lön, dina sparkonton eller sälja egendom.

Räkna på kostnaderna

FFör att säkert veta vilket bolag som erbjuder det bästa avtalet för dig måste du göra en lånekalkyl där du beräknar alla kostnader och utgifter för privatlånet. Använd vår smarta kalkylator och räkna på vad det kommer att kosta totalt.
Vi vill också uppmana dig som läsare att tänka framåt. Ta med eventuella räntehöjningar i din kalkyl och se om din ekonomi klarar en ränteökning på 4-5%. Du ska alltså inte bara ha god marginal att klara av att betala tillbaka lånet med den nuvarande räntan, utan även om räntan höjs. Detta är självklart också något banken tar med i sina beräkningar när de tittar på din ansökan. Men det är bra om du som kund är införstådd med hur ekonomin påverkas vid en räntehöjning så att det inte kommer som en chock om det blir aktuellt.

Bankernas krav

Bankerna ställer en hel del krav på dig som kund. Ett vanligt krav är att du har fast inkomst och tjänar en viss summa varje år. De brukar också kräva att du inte har några betalningsanmärkningar och att du är minst 18 år. Många banker har dock högre åldersgräns, upp till 25 år är ingen ovanlighet. Vanligtvis måste du också ha ett svenskt bankkonto för att bli godkänd. En del banker kräver också att du är folkbokförd i Sverige.

Privatlån med betalningsanmärkning

En betalningsanmärkning kan som sagt vara ett hinder för den som vill låna pengar. Det behöver dock inte vara det. I dag finns banker och institut som erbjuder privatlån med betalningsanmärkning. Istället för att titta bakåt tittar de på hur din ekonomi ser ut i dag och om du har förmågan att betala tillbaka. Räkna dock med att räntorna är mycket högre hos dessa kreditgivare. Anledningen till detta är för att de tar en större risk när de beviljar privatlån till personer som har betalningsanmärkningar.

Ensamstående eller utan inkomst

Om banken kommer fram till att du har för låg inkomst för att klara att betala tillbaka privatlånet får du avslag på din ansökan. Ifall du får nej från banken kan du börja med att leta efter en annan bank som inte har lika höga inkomstkrav.
Hittar du ingen annan kreditgivare kan du försöka hitta någon som vill och kan gå i borgen för dig, till exempel en god vän eller familjemedlem med stabil ekonomi. Borgenären blir då skyldig att betala banken om du inte klarar av att amortera enligt avtalet.
Att ta hjälp av en borgenär kan vara ett sätt att få privatlån som ensamstående om ekonomin är kärv. Är ni istället två i hushållet kan ni prova att ansöka tillsammans, så att båda era inkomster räknas med.

Spara är bäst

Vi rekommenderar alltid våra läsare att i första hand försöka spara ihop pengarna på egen hand istället för att ta onödiga och dyra privatlån. Ibland är det dock inte möjligt och då kan man vända sig till banker och kreditbolag för hjälp.
Om du däremot har kommit fram till att ett privatlån är det bästa alternativet gör du klokt i att följa våra råd i den här artikeln. På så sätt behöver du inte betala mer än nödvändigt för lånet. Tänk också på att stora banker ofta har bättre ränta och villkor än företag som ger till exempel sms-lån. Är du redan en trogen bankkund kan du höra med din egen bank och se om de kan ge dig ett bra avtal. Sök privatlån hos dem i första hand.

Lycka till!

Vi hoppas du har haft nytta av vår guide och att du finner den användbar när du jämför privatlån. Titta gärna runt på sajten för mer information om vanliga ekonomiska begrepp och tips på hur du sparar pengar.