Banklån

De allra flesta människor ställs någon gång i livet inför valet att ta ett banklån. Vare sig det handlar om ett bostadslån eller ett mindre lån, exempelvis till en renovering eller ett billån. Så länge du har möjlighet att spara ihop pengarna på egen hand är det givetvis bättre än att dra på sig lån. I många fall är ju dock det omöjligt. Lån innefattar dock en extra kostnad som du alltid måste tänka in. Lånar du hos din egen bank brukar du kunna få en något bättre ränta. Detta i jämförelse med när du tar snabba sms-lån som ofta har skyhöga räntor.

Hur går man till väga för att ta ett banklån?

Första steget är att lämna in en låneansökan till den bank du har valt att låna ifrån. I din låneansökan vill banken ha reda på en rad olika saker. Detta för att de kunna ta ställning till om du kan få ett banklån eller inte. Banken vill till exempel veta hur mycket du vill ta i banklån. De vill veta vad pengarna ska användas till samt vilken årsinkomst du har. Självklart vill de också veta om du har tidigare lån eller skulder. Du ska också uppge om det finns någon medlåntagare till banklånet. Det är vanligt förekommande om du köper bostad tillsammans med din partner.

När banken har tagit emot din låneansökan om banklån kontrollerar de så att den stämmer. Bland annat gör de en så kallad kreditupplysning, som berättar om du har tidigare obetalda skulder eller rent av betalningsanmärkningar. Att du måste gå igenom en kreditupplysning när du ansöker om banklån är lika mycket för din egen skull som för banken. Banken vill såklart veta att du är en pålitlig låntagare. Men det handlar också om att du inte ska råka i ekonomiska svårigheter som du inte tar dig ur. Det handlar alltså lika mycket om din, som bankens, trygghet.

Gäller det ett större lån såsom bolån bokar man enklast in ett möte med banken för rådgivning.

Vad kan jag göra om jag inte får ett banklån?

Banken kan bedömma att du har för låg inkomst för att klara av att betala tillbaka banklånet. De kan även ge avslag om de ser att du har betalningsanmärkningar sedan tidigare. Ifall du får nej till banklån från banken kan du börja med att försöka få någon att gå i borgen för dig. Exempelvis en nära vän eller familjemedlem som litar på dig. Borgenären blir skyldig banken om du som låntagare inte klarar av att betala tillbaka ditt banklån. Om ni är två i hushållet kan ni också försöka att ta lånet tillsammans, så att era båda inkomster räknas med.

Om det är en mindre summa pengar som du vill ta i banklån, men får nej från banken, finns det andra låneinstitut att låna ifrån. Räkna dock med att räntorna är mycket högre än bankens, vilket kan stå dig dyrt i slutänden. En del låneinstitut har riktat in sig på just personer som fått nej ifrån banken och väljer att titta på hela din ekonomiska situation, snarare än att titta på hur det har sett ut förr. Anledningen till att räntorna hos dessa låneinstitut är högre, är för att de tar en större risk än vanliga banker som ger ut banklån.

Topplistan
4.45% - 29.50%
2.95% - 29.06%
3.75% - 11.95%
3.90% - 23.00%
2.95% - 29.95%
3.70% - 10.95%
3.45% - 8.95%
2.95% - 8.45%
0.00% - 0.00%
3.54% - 18.15%
3.45% - 8.95%