Köpa bil

Köpa bil Du har äntligen bestämt dig för att köpa bil! Kanske har du till och med redan hittat den bil du vill ha och har drömt om? Då kan det vara bra att läsa på lite innan själva köpet. Är man påläst och förberedd på vad det innebär att köpa och äga en bil så kan man undvika obehagliga överraskningar. På så sätt kan du se fram emot en behaglig tillvaro som bilägare. Att vara bilägare handlar om så mycket mer än bara körglädje. Bland annat måste bilen du har vara försäkrad. Därtill krävs regelbunden service samt påfyllning av både olja och drivmedel. Här på Allt om Spara går vi igenom de viktigaste sakerna du bör tänka på innan du bestämmer dig för att köpa bil. Förhoppningsvis bidrar detta till att de frågetecken du har kan rätas ut.

Innan du köper bil

Innan du köper bil bör du bestämma dig vad det är för slags bil du behöver. Kanske är huvudsyftet med bilköpet att du behöver ett smidigt färdmedel för pendlingen. I sådana fall kan något litet och bränslesnålt vara ett lämpligt alternativ. Om du istället ska ha bilen till att dra tunga hästsläp eller andra släpvagnar så kan en större SUV passa bättre. Sätt dig ner och skriv ner de punkter som är viktiga för dig så kommer det att bli mer klart för dig vad det är för typ av bil du är i behov av. Ta även hänsyn till vad du främst kommer att använda bilen till. Lägg inte så stor vikt vid enstaka händelser då bilen kan komma behövas i ett annat syfte. Bara för att ni åker sju personer till Sälen en gång om året så innebär detta inte att du ska köpa en minibuss som du sedan behöver pendla till arbetet med.

När det blivit alltmer klart för dig vilka behov du har så kan du börja läsa på om de olika bilmodellerna. Se över fördelar och nackdelar med respektive modell för att sedan använda dig av uteslutningsmetoden. Saker som kan vara bra att ta hänsyn till när du jämför bilar är bränsleförbrukning, skatter samt försäkringskostnader. Det viktigaste är dock att bilen du köper är praktisk och välfungerande. Därtill gäller det såklart att hitta en bilmodell som lämpar sig för den budget du har.

Banker och institut som erbjuder billån
2.95% - 29.95%
4.99% - 22.99%
9.84% - 21.60%

Köpa bil från auktoriserad bilhandlare

Köpa bil av auktoriserad bilhandlare För många är det en trygghet att kunna köpa bil från en auktoriserad bilhandlare. När du köper bil från en firma så gäller nämligen konsumentköplagen. Något som inte är fallet för dig som köper bil av en privatperson. I konsumentköplagen ingår bland annat en reklamationsrätt i tre år. Detta innebär att du som köper bil av en bilhandlare kan få eventuella fel som upptäcks åtgärdade. Detta under förutsättning att felen upptäcks inom tre år från det att köpet gjordes. Därtill är det många bilhandlare som erbjuder dig garanti på själva köpet. Således är det handlarens ansvar att bilen fungerar som den ska under en bestämd tid. Skulle fel uppstå efter det att du köpt den så har du alltså rätt att få dessa åtgärdade.

När du köper en bil av en bilfirma så har du även rätt att få en varudeklaration. Fram till 2018 gällde detta enbart bilar som såldes till ett värde av 30 000 kr eller mer. Numera är lagen kring detta ändrad vilket innebär att även du som köper en billigare bil har rätt till en varudeklaration. I denna varudeklaration ska all information om bilen framgå. Exempelvis ska det finnas en specifikation över bilens skick och det ska även framgå vilka garantier som gäller. I och med varudeklarationen får du som köpare en betydligt större trygghet. Du som köper en ny eller begagnad bil från en firma bör även säkerställa att ett köpekontrakt upprättas. I detta kontrakt ska alltifrån leveransdatum till information om vilka däck som ingår finnas med. Om det inte är omgående leverans på bilen och du betalar handpenning ska du se till att få ett riktigt kvitto på detta. Nöj dig aldrig med muntliga avtal i samband med ditt bilköp. Muntliga avtal är betydligt svårare att bevisa än skriftliga vid de tillfällen en tvist uppstår. Samtliga auktoriserade handlare i Sverige är anslutna till Motorbranschens Riksförbund. Detta förbund går in som garant för att köparen ska få den ersättning som Allmänna reklamationsnämnden rekommenderar vid en eventuell tvist.

Köpa begagnad bil av privatperson

Som bekant så är det även vanligt att köpa begagnade bilar av privatpersoner. Marknaden för begagnade fordon på nätet är enorm och det är få människor som inte känner till sajter så som Blocket och Kvdbil. På dessa köp- och sälj sajter läggs det ständigt ut nya fordon för försäljning. För dig som är ute efter en bra bil till ett rimligt pris kan det löna sig att löpande se över utbudet på dessa sidor. Genom att köpa en begagnad bil kan du komma ner i pris och slippa ta ett stort billån för att finansiera köpet. När det kommer till trygghetsaspekten så finns det dock en del nackdelar om man jämför med bilköp som görs via en bilhandlare. Bland annat gäller inte konsumentköplagen vid köp av bil av privatperson. Istället är det köplagen som gäller och denna ger långt ifrån samma trygghet som konsumentköplagen. Du får exempelvis ingen garanti på bilen och har heller inte möjlighet att häva köpet om du ångrar dig. Istället är det det som kommit överens i samband med köpet som gäller. Därmed kan det vara en bra idé att upprätta ett köpeavtal som bägge parter kan luta sig på om någon oklarhet skulle uppstå. I avtalet ska det framgå vad som gäller för både köpare och säljare.

När du köper en begagnad bil av en privatperson finns det också risk att det finns fel på bilen. Om du upptäcker dessa fel i efterhand så har du ingen garanti som gör att felen åtgärdas. Istället blir det du själv som får lägga pengar på att laga bilen. Således krävs det att du är mer uppmärksam när du köper en bil av en privatperson. Har du möjlighet så är det bra att ta med sig någon med kunskap om bilar i samband med att du åker och tittar på bilen. Innan du köper en begagnad bil finns det även saker du bör se över. Bland annat är det viktigt att kolla upp så att den du köper fordonet av är den verkliga ägaren. Du bör även säkerställa att det inte finns några skulder kopplade till bilen. Om den tidigare ägaren köpt bilen på kredit och det finns skulder kvar att betala så går dessa över till dig. Försäkra dig därför om att bilen inte är belånad och se till att få en skriftlig bekräftelse på detta av säljaren. En annan viktig sak att se över är om det finns några fordonsrelaterade skulder kopplade till fordonet. Det kan handla om felparkeringsavgifter, fordonsskatt eller liknande. Finns det några obetalda sådana kan Kronofogden ta bilen i anspråk, även som du som köpt den inte orsakat skulderna. Kontrollera statusen på bilen hos Transportstyrelsen så slipper du otrevliga överraskningar!

Ansök om billån via Zmarta

Köpekontrakt för bil

Köpekontrakt bil När du ska köpa bil är det viktigt att allt går rätt till. Det är ett stort köp som ofta handlar om betydande summor. Se därför till att skriva ett köpekontrakt i samband med köpet. Konsumentverket har tagit fram en mall för köpekontrakt som enkelt kan användas när du ska köpa bil. Mallen har främst tagits fram för att man ska kunna undvika vanliga misstag som görs vid den här typen av affärer. Det är viktigt att veta vad som gäller för bägge parter samt noggrant läsa vad som står i det finstilta. I konsumentverkets köpekontraktsmall klargörs alla detaljer tydligt.

Att äga en bil

Att äga en alldeles egen bil är en frihet men också ett ansvar. När man tagit sig igenom processen att köpa bil, gjort ägarbyte samt skaffat bilförsäkring är arbetet inte slut. Om du vill att bilen ska hålla och du ska kunna vara en bekväm ägare finns det en del saker att hålla koll på. Det handlar om regelbundna kostnader som tillkommer men även det faktum att bilen ska underhållas. Nedan listar vi några punkter som du bör gå igenom för att vara så förberedd som möjligt när du skaffar en bil.

Drivmedel

Drivmedel är i regel det som utgör den största kostnaden för dig som äger en bil. Priserna på bensin och diesel är långt ifrån låga och prisläget förändras hela tiden. Dessutom har man i Sverige punktskatt på drivmedel vilket gör att du betalar extra skatt när du tankar din bil. Att köpa bil och äga en bil kommer därmed att innebära en stor förändring i privatekonomin. Detta vare sig man vill eller inte. För att spara in på drivmedel rekommenderar vi dig att lämna bilen om du bara ska iväg en kort sträcka. Då är det ofta mer lönsamt och bekvämt att ta cykeln eller att ta en promenad. Detta gäller speciellt på vintern då en kall motor drar mer bränsle än en varm sådan. Det finns dessutom gott om miljöaspekter som talar emot meningslöst nyttjande av ett motordrivet fordon.

Material och förvaring

En förutsättning för att din nya bil ska behålla sitt värde på bästa sätt är att du sköter om den. Inte nog med att värdet inte sjunker lika fort, du kommer även att trivas bättre med en bil du tar god hand om. Genom att underhålla den dagliga förbrukningen krävs spolarvätska, torkarblad, tvättutrustning, vaxning, service, däckbyten och olja. Det är många små kostnader som tillsammans blir en ganska stor summa om man slår ut dem över ett år. Trots detta är det betydligt billigare än om bilen går sönder för att du inte skött den ordentligt.

När du ska köpa bil behöver du också fundera över var du ska ha den. För en villaägare är detta sällan ett problem då man vanligtvis har ett garage eller en parkeringsplats på tomten. Värre är det för den bilägare som bor i en lägenhet mitt i stan. Då kan det många gånger vara svårt att hitta en parkeringsplats som inte ligger alltför långt ifrån hemmet. Och vi kan alla relatera till känslan av att behöva köra runt och leta efter parkering när man är trött och hungrig efter en lång arbetsdag. Alternativet för dig som känner igen dig är att hyra ett garage- eller parkeringsplats. Då kan man vara säker på att det alltid finns någonstans att ställa bilen. Nackdelen är att det i regel kostar en hel del så räkna med åtminstone ett par hundralappar i månaden. Priset på parkeringsplatsen varierar beroende på var i staden du bor, hur stort intresse för p-platser är samt vilken service som finns i anslutning till parkeringsplatsen. En månadskostnad för parkering kan alltså ge stor effekt på din privatekonomi – så se till att ta parkering med i beräkningarna när du ska köpa bil!

Service och underhåll

Service och underhåll För att en bil ska vara hållbar och fungera länge så är det viktigt att man vårdar den på bästa sätt. Precis som att vi människor besöker vården då och då behöver en bil åka på service. Det finns olika riktlinjer för när man bör serva sin bil. Det kan handla om specifika miltal eller vissa tidpunkter som rekommenderas för att du ska kunna underhålla bilen på bästa sätt. Det finns möjlighet att lämna in din bil hos en bilmekaniker på en certifierad verkstad. En normal bilservice går på ett par tusenlappar men om något större skulle vara trasigt springer kostnaderna lätt iväg. Att reparera bilar är ofta mycket dyrt. Speciellt om du köpt en bil av nyare modell. Vissa bilmodeller behöver ibland genomgå en större bilservice där man exempelvis byter kamrem. Eftersom detta är förenat med stora kostnader rekommenderar vi dig att ha en buffert för bilrelaterade kostnader.

Bilprovningen

I Sverige finns det olika lagar och regler som reglerar bilars duglighet i trafik. Det statliga verket Bilprovningen kallar årligen din bil för kontrollbesiktning. Om din bil inte skulle gå igenom besiktningen kommer den få en anmärkning. Du är då skyldig att åtgärda felet inom en viss tid. När reparationen är utförd måste du åter till Bilprovningen för att häva anmärkningen. Kallelser skickas ut angående besiktning men det är ditt ansvar som bilägare att boka besiktningstid. Numera skickas ofta förslag på besiktningstider direkt till din email.

Innan det är dags att köra till bilprovningen kan det vara bra att göra en egen kontroll vad gäller lysen, varningstriangel, säkerhetsbälten och blinkers. Krånglar något av detta är det ofta bara en enkel åtgärd som krävs. Åtgärdar du felet själv innan besiktning slipper du återvända till kontrollen och betala onödiga pengar för detta.

Fordonsskatt

För att ytterligare spä på de befintliga kostnader som kommer med att köpa bil måste man även betala bilskatt. Alla bilar som är i bruk i Sverige måste skattas för och skatten varierar beroende på vilken bil det gäller. Normalt sätt betalas skatten ett år i förväg. Skatten måste då vara inbetald innan den siste den månad som skatten för bilen ska betalas. Skulle skatten för en bil överstiga 3600 kronor delas den dock upp i upp till tre omgångar som betalas inom loppet av ett år. Skatten för en bil bestäms av en mängd olika variabler. Störst vikt läggs dock vid vikt, miljö, drivmedel, axlar på fordonet samt för vilket område bilen ska användas. Det är billigare rent skattemässigt att ha bil i glesbygd – eftersom den geografiska placeringen förutsätter att en bil finns i hushållet.

Klimatbonus (Bonus-malussystemet)

Länge valde regeringen att premiera personer som valde att köpa en bil som var miljövänlig. Detta genom en rabatt (miljöbilspremie) som senare togs bort. Därefter införde man fem skattefria år för den som köpte en bil som räknades som miljövänlig. Sedan juli 2018 är det dock nya regler som gäller och bilister kan premieras med en bonus på upp till 60 000 kr. Detta i enlighet med Bonus-malussystemet. Klimatbonusen riktar sig enbart till privatpersoner son har en viss typ av bil. För att ta del av bonusen behöver du ha en personbil klass I eller II som har fordonsår 2018 eller senare. Bilen ska räknas som ett miljöanpassat fordon med utsläpp av koldioxid på upp till 60g/km. Mer information om systemet och premien finns att tillgå på Transportstyrelsens hemsida.

 

Senast uppdaterad: 2021-10-27