Köpa bil – allt du behöver veta

Köpa bilDu har äntligen bestämt dig för att köpa bil! Kanske till och med har hittat bilen du vill ha? Det finns det ett par saker som kan vara bra att tänka på innan du bestämmer dig. Ju bättre förberedd du är på vad det innebär att köpa och äga en bil. Desto behagligare kommer ditt nya liv som bilägare bli. Att vara bilägare innebär enormt mycket mer än bara körglädje. Den måste vara försäkrad, den ska in på service och den ska matas med drivmedel. Men vilka saker är viktigast att tänka på när man ska köpa bil och sedan står som nybliven bilägare? Vi på Allt om Spara rätar ut dina frågetecken!

Att köpa bil

När du ska köpa bil behöver du först och främst bestämma dig för vilken slags bil det är du behöver. Är det något litet och bränslesnålt för att pendla till jobbet med? Eller behöver du en stor SUV att dra hästsläp med? Sätt dig ner och ta dig en ordentlig funderare på vad det är för bil du är i behov av. Ta hänsyn till vad du kommer använda den till i störst utsträckning. Inte till saker som händer någon gång om året. Du behöver till exempel inte köpa en minibuss att pendla till jobbet med, bara för att ni brukar åka sju personer upp till sälen varje vinter.

Läs på ordentligt om olika modeller som du tycker är intressanta, vilka fördelar och nackdelar finns det? Ska du köpa ny bil eller begagnad bil? Ta hänsyn till saker som bränsleförbrukning, skatter och bilförsäkringskostnader när du bestämmer dig för vilken bil du ska köpa. Det viktigaste är att den du väljer är praktisk och välfungerande. Att den passar både din plånbok och det du ska använda den till.

Banker och institut som erbjuder billån
3.50% - 18.95%
9.84% - 21.60%
4.15% - 15.94%

Köpa ny bil från en bilfirma

Köpa bil från firmaFör många är det en trygghet att kunna köpa bil från en bilhandlare. Att köpa bil från en handlare innebär nämligen bland annat reklamationsrätt i tre år. Detta innebär att om du upptäcker fel som fanns när du köpte bilen, har du rätt att vända dig till bilfirman för att få felen åtgärdade. En del firmor erbjuder dig dessutom garanti på köpet när du ska köpa bil. Ska du köpa bil med garanti innebär det att handlaren ansvarar för bilens funktion eller en viss egenskap under en bestämd tid. Det omfattar med andra ord även fel som uppkommer efter att du köpt bilen.

Se till att allt ni kommit överens om, som exempelvis garanter, finns med på köpekontraktet när du ska köpa bil. Allt från vilka däck som ska ingå i köpet till leveransdatum bör finnas med. Kommer din nya bil inte levereras omgående och du lämnar en handpenning på bilen, är det viktigt att du får ett ordentligt kvitto på detta. Har du bara fått den informationen muntligt kan det bli svårt för dig att bevisa det i en eventuell framtida tvist. Alla auktoriserade handlare är anslutna till Motorbranschens Riksförbund, som går in som garant för att köparen ska få den ersättning som Allmänna reklamationsnämnden rekommenderar vid en eventuell tvist.

Besök ViaConto

Köpa bil begagnat av privatperson

Det är inte alls ovanligt att man väljer att köpa en redan använd, begagnad bil. Det finns en stor marknad för begagnade fordon på nätet. Där kan man hitta väldigt bra bilar till rimliga priser. Eftersom nya fordon är väldigt dyra är det många som väljer en lite billigare, begagnad, för att slippa ta stora billån när de ska köpa bil.

Det finns emellertid några punkter som kan komma att bli viktiga när du ska köpa bil som är begagnad – då det är större risk att det är fel på den när den är använd. När du upptäcker dessa har du oftast inte garantier från tillverkaren som om du skulle köpa bil som är ny från en bilhandlare. Att köpa bil begagnat kräver betydligt mer av dig som köpare. Du behöver vara mer insatt i hur en bil fungerar när du köper begagnad bil än om du skulle köpa bil från en firma.

Det finns två särskilt viktiga punkter att kontrollera när du ska köpa begagnad bil privat. Det första är att personen du köper fordonet av verkligen är ägaren, och det andra är huruvida det finns några skulder kopplade till det. Har den tidigare ägaren bilen på kredit kan skulden komma att läggas över på dig som ny ägare. Försäkra dig om att bilen inte är belånad, och se till att du får en skriftlig bekräftelse på detta av säljaren.

Du bör också kontrollera om det finns några fordonsrelaterade skulder kopplade till fordonet. Detta kan handla om felparkeringsavgifter, fordonsskatt och liknande. Finns det några obetalda sådana kan Kronofogden ta bilen i anspråk, även som du som köpt den inte orsakat skulderna. Kontrollera statusen på bilen hos Transportstyrelsen, så slipper du otrevliga överraskningar!

Köpekontrakt för bil

Köpekontrakt bilNär du ska köpa bil är det viktigt att allt går rätt till. Det är ett stort köp som oftast handlar om ganska betydande pengasummor – så för säkerhets skull är det klokt att skriva ett köpekontrakt. Konsumentverket har tagit fram en mall för köpekontrakt som enkelt kan användas när du ska köpa bil. Mallen har främst tagits fram för att man ska kunna undvika vanliga misstag som görs vid den här typen av affärer.

Det är viktigt att veta vad som gäller för båda parter, och vad som står i det finstilta. I konsumentverkets köpekontraktsmall klargörs alla detaljer tydligt. Det rekommenderas att man använder denna när man ska sälja- eller köpa bil.

Att äga en bil

Att äga en alldeles egen bil är en frihet, men också ett ansvar. När man tagit sig igenom att köpa bil, ägandebyte, försäkringar, miljöbilspremier och annat krångligt är jobbet inte slut. För att din nya bil ska hålla, och för att det ska kännas bekvämt för dig att vara ägare, finns det några saker som kan vara bra att tänka på när det kommer till att faktiskt äga en bil. Det är lätt att man fokuserar på vad det kostar att köpa bil, och att man glömmer bort kostnaderna som kommer med ägande av ett fordon.

Drivmedel

Även om priserna för drivmedel ligger på en bättre nivå än det gjort på länge, så är drivmedel fortfarande en stor kostnad. Att köpa bil och använda den kommer innebära en stor förändring i privatekonomin - vare sig man vill eller inte. För att spara in på drivmedel rekommenderar vi att du inte använder din bill för att ta dig korta sträckor, där du lika gärna kan ta cykeln eller en promenad. Detta gäller särskilt på vintern, eftersom bilen drar onödiga mängder drivmedel när motorn är kall. Det finns dessutom gott om miljöaspekter som talar emot meningslösa nyttjanden av ett motordrivet fordon.

Sänk priset på din bilförsäkring

Material och förvaring

För att köpa bil och få den att behålla sitt värde på bästa sätt, samtidigt som du ska trivas med den, krävs det att du sköter om den ordentligt. Genom att underhålla den dagliga förbrukningen krävs spolarvätska, torkarblad, tvättutrustning, vaxning, service, däckbyten och olja. Det är många små kostnader som som tillsammans blir en ganska kostnad om man slår ut dem över ett år. Det är ett faktum som är svårt att undvika. I slutändan blir det betydligt dyrare att laga en trasig bil än att betala för att hålla den i gott skick!

När du ska köpa bil behöver du också fundera på var du ska ha den. För villaägare blir detta sällan ett problem, eftersom det oftast finns någon typ av garage eller parkeringsplats på hustomten. Det är oftast betydligt tuffare för de bilägare som bor i lägenhet, särskilt inne i städerna. Många gånger är det svårt att hitta parkeringsplats inne i städerna när man kommer hem från jobbet och kvällarna. Inte heller brukar man vara särskilt sugen på att köra runt och leta efter en parkering, när man är trött och hungrig efter en lång arbetsdag.

Alternativet som finns är att hyra garage- eller parkeringsplats. Då kan man vara säker på att det alltid finns någon stans att ställa bilen, vilket kan vara väldigt skönt. Detta kostar givetvis, ofta en hel del. Räkna med allt från ett par hundralappar i månaden upp till tusentals kronor. Priset är beroende på hur stor staden du bor i är, hur stort intresse det finns för parkeringsplatser, och vilken service som finns i anslutning till parkeringsplatsen. En månadskostnad för parkering kan alltså ge stor effekt på din privatekonomi – så se till att ta parkering med i beräkningarna när du ska köpa bil!

Service och underhåll

För att en bil ska vara hållbar, och fungera så länge som möjligt, är det viktigt att man vårdar den på bästa sätt. Precis som att vi människor går till allmänvården någon gång om året, så ska en bil in till sin motsvarighet – nämligen servicen. Genom att följa de riktlinjer som finns för att serva bil, antingen vid vissa miltal eller vid vissa tidpunkter, kan du underhålla bilen på bästa sätt.

Det finns möjlighet till att lämna in din bil hos en bilmekaniker på en certifierad verkstad, vilket är något vi på Allt om Spara rekommenderar att du gör. En normal bilservice går på ett par tusenlappar, men om något större skulle vara trasigt springer kostnaderna iväg snabbt. Att reparera bilar, speciellt av nyare modeller, är ofta mycket dyrt. Vissa bilmodeller behöver ibland genomgå en större bilservice, som ett kamremsbyte till exempel, som kan kosta mycket pengar. Många har koll på detta, och säljer därför sina bilar innan den utgiften kommer. Är du som köpare inte uppmärksam och tar reda på vad som är att vänta finns det risk att du får en dyr överraskning.

Hitta rätt försäkring

Läs mer om bilförsäkringar

Vi rekommenderar också att du väljer en bra försäkring. Prova gärna vårt jämförelseverktyg för att hitta bäst försäkring för dina behov. Tänk på att spara undan en summa pengar du kan använda om bilen skulle gå sönder – eller om den är i behov av en större bilservice.

Bilprovningen

I Sverige finns det olika lagar och regler, som reglerar bilars duglighet i trafik. Det statliga verket Bilprovningen kallar årligen din bil för kontrollbesiktning. Om din bil inte skulle gå igenom besiktningen kommer den få en anmärkning. Du är då skyldig att åtgärda felet inom en viss tid. När reparationen är utförd måste du åter till Bilprovningen för att häva anmärkningen. Kallelser skickas ut angående besiktning, men det är ditt ansvar som bilägare att boka besiktningstid.

Normalt gäller att sista siffran i bilens registreringsnummer anger i vilken månad du kan besiktiga bilen. I de flesta fall gäller en period om fyra till fem månader som du måste ha genomfört en besiktning från det att besiktningsperioden startade. Följ Bilprovningens råd på baksidan av kallelsen, och gör gärna en egen kontroll vad gäller lysen, varningstriangel, säkerhetsbälten och blinkers. Det är enkla åtgärder, som kan göra att du slipper återvända till kontrollen och betala onödiga pengar för detta.

Skatt på bil

För att ytterligare spä på de befintliga kostnader som kommer med att köpa bil, måste man även betala bilskatt. Alla bilar som är i bruk i Sverige måste skattas, och skatten varierar beroende på vilken bil det gäller. Normalt sett betalas skatten ett år i förväg, och den måste vara inbetald innan den siste den månad som skatten för bilen ska betalas. Skulle skatten för en bil överstiga 3600 kronor delas den dock upp i upp till tre omgångar som betalas inom loppet av ett år.

Skatten för en bil bestäms av en mängd olika variabler. Störst vikt läggs dock vid vikt, miljö, drivmedel, axlar på fordonet, samt för vilket område bilen ska användas. Det är, till exempel, billigare skattemässigt att ha en bil i glesbygd – eftersom den geografiska placeringen förutsätter att en bil finns i hushållet. Nä du ska köpa bil, kolla upp vad skatten ligger på för den, eftersom kostnaden kan bli stor.

Miljöbilspremie

Länge har regeringen valt att premiera personer som väljer att köpa bilar som är miljövänliga. Förut belönades alla som bestämde sig för att köpa bilar som drevs på annat än bensin eller diesel med en rabatt på 10 000 kronor. Nuvarande regering har dock valt att upphäva den förordningen. Resultatet av detta är att miljöbilspremier inte längre betalas ut. Istället belönas de som bestämmer sig för att köpa bil som är miljövänlig med fem skattefria år.

Det är endast privatpersoner som får ta del av miljöbilspremien, som alltså innebär skattefritt körande i fem år. Alla bilar kan däremot inte ta del av miljöbilspremien, utan det finns vissa krav som ställs på bilarna. Det finns två olika alternativ för att en bil ska klassas som miljöbil. Bilen måste antingen tillhöra någon av miljöklasserna 2005, 2005PM, El eller Hybrid – eller uppfylla gränsvärdena som finns för utsläppsnivå Euro 5 i EG-förordningen (715/2007).

De bilar som har automatisk växellåda, och drivs av alternativbränsle kan anses vara miljöbilar trots att förbrukningen överstiger gränsvärdet. Det undantag som finns i detta fallet menar att så länge bilen i originalutförandet, det vill säga med manuell växling, uppfyller kraven för miljöbilspremien. Det enda som egentligen skiljer bilarna åt i det fallet är växellådorna, vilket ger även den automatväxlade bilen rätt att omfattas av skattelättnaderna.