Mastercard

Mastercard, eller Mastercard Worldwide som det fullständiga namnet egentligen lyder, är ett multinationellt företag med bas i Purchase i New York, USA. Den huvudsakliga uppgiften som Mastercard har är att bistå medlemmarna i Mastercard, det vill säga aktieägarna, med rätten att dela ut olika typer av bankkort. Det kan handla om kreditkort, debetkort eller betalkort. Chefen för Mastercard heter idag Robert Selander.

Historia

Organisationen Mastercard bildades redan 1966 av United California Bank, Crocker National Bank, Wells Fargo och Bank of California. Tanken var att konkurera med BankAmericard som Bank of America utfärdade. Sistnämnda företag går numera under det mer välkänt klingande namnet Visa.

1969 fick Mastercard ett extra uppsving när the National City Bank också gick med i gruppen. I början hette Mastercard det långa Master Charge – the Interbank Card, men döptes i 1979 om till det enklare MasterCard. Under tidigt 90-tal köpte Mastercard upp British Access Card. Vidare i 2002 tog Mastercard ett ytterligare steg i sin erövring av världen när de gick samman med Europay International SA, ytterligare ett stort kreditkortsföretag, som länge var kända för sitt Eurocard. Men Mastercard var ännu inte färdiga. 2006 var året då Mastercard International återigen bytte namn, nu till MasterCard Worldwide, i tanke om en ännu mer global image. Samtidigt introducerade företaget en ny logga där en tredje cirkel lades till de två tidigare. Man lanserade också en ny slogan som löd The heart of commerce.

Fördelar med ett Mastercard Kreditkort

Det finns många fördelar med att äga och handla med ett Mastercard kreditkort . Bland annat kan du få förlängd garanti på varor inhandlade med Mastercard kortet, skadeförsäkring på bilar du hyr med hjälp av kreditkortet eller reseförsäkring under resor betalade med ditt Mastercard kreditkort.

Mastercard och reklam

Du har säkert sett reklam för Mastercard kreditkort i en rad olika sammanhang, både på tv och i tidningar. Även om Mastercards logga har ändrats genom åren är grunden i den i stort sett samma som på 60-talet, med de orangeröda och gula cirklarna. Känner du igen slogans som ”There are some things money can’t just buy. For everything else, there’s MasterCard.” och deras ”Priceless”- kampanjer? Faktum är att många parodier har gjorts på Mastercards reklamkampanjer och vi vet ju alla att just det är ett tecken på framgång. Särskilt välkända Comedy Club har gjort många skämt om Mastercard, trots företagets hot om stämningar

Mastercard som sponsor för olika sportevenemang

Mastercard vet vikten av att synas i populära sammanhang, varför de naturligtvis inte låtit sportens värld glömmas bort. För tillfället är Mastercard sponsorer Nya Zeelands rugbylag All Blacks, men har också sponsrat UEFA Champions League och FIFA World Cup. Sistnämnda drog dock tillbaka sitt kontrakt och tog istället VISA som sponsorer. Andra sportsammanhang som kan nämnas är Australien Cricket Team och UEFA Euro i 2008.