VISA

VISA Det är nog få som undgått Visa inc. som är världens största kreditkortsföretag. Organisationen har sitt säte i USA, närmare bestämt i San Francisco i delstaten Kalifornien. Kreditkortsbolaget har hela världen som sitt fält och består av mer än 21 000 finansiella institutioner. Själva ordet VISA står för Visa International Service Association. Enligt siffror från 2006 står VISA för 44% av kreditkortsmarknaden. VISA utfärdar dock själva inga bankkort utan ger istället sina medlemmar licens att dela ut kort där VISAs logotyp finns med. Korten fungerar sedan i VISAs nätverk.

VISAs historia

Redan 1958 tog VISA sina första steg inom kreditkortsvärlden. Grundarna var Bank of America (BofA) som lanserade sitt revolutionerande BankAmericard kreditprogram och totalt 60 000 kort skickades ut. Allt gick smidigt till den dag då BofA fick höra rykten om en konkurrent som var på väg att etablera sig på samma kaliforniska marknad som VISA. Kreditkortsbolaget ökade därför på tempot ordentligt och i oktober 1959 hade över 2 000 000 kreditkort delats ut och VISA accepterades av fler än 20 000 försäljare. Kanske gick det ändå lite väl snabbt då problem uppstod. Detta grundade sig mest i en alltför stor tillit till kundernas återbetalningsförmåga.

Det hela slutade med att själva huvudmannen bakom VISAs uppkomst, Joseph Williams, avgick i december 1959. Kredikortsbedrägerierna hade precis börjat och en ny marknad för kriminalitet hade etablerats. Politiker och media uppmärksammade problemen och speciellt det faktum att VISA inte avsåg att ge tillbaka de pengar som kunderna förlorade på grund av kortbedrägerierna. Ett uppror mot Bank of America blossade upp. VISA förlorade närmare 9 000 000 dollar i samband med detta, vilket naturligtvis var ett enormt nederlag.

Till slut lyckades BofA rensa upp i det hela och i slutet av 60-talet lanserade man VISA, eller BankAmericard som det fortfarande hette, i länder utanför USA. Canada, Frankrike och Storbritannien var några av dessa länder. Resten är historia och VISA är som sagt idag ett av världens största företag med miljontals utfärdade kreditkort

Jämför kort från VISA med Kortio

Vilka bankkort tillhandahåller Visa?

•    Debetkort eller betalkort där du betalar med pengar som du har på ditt bankkonto.
•    Kreditkort där du istället får en faktura varje månad med använt belopp plus ränta.
•    Förbetalda kort.

VISAs kort finns i olika nivåer, som guld, platina och infinite. Det sistnämnda kortet är ämnat för dem med minst sagt stadig ekonomi. För att få ett sådant kort måste du kunna uppvisa en årsinkomst på minst 2 000 000 svenska kronor.

VISA som sponsor

Precis som de flesta stora företag är VISA duktiga på att sponsra diverse arrangemang. Sedan 1988 är de exempelvis den enda möjliga kortbetalningslösningen på Calgary Winter Olympic Games. I samband med detta anordnar VISA också diverse tävlingar där priserna kan vara en resa till de olympiska tävlingarna. Även Argentinas nationella rugby team är sponsrat av VISA. 2007 tog VISA även över Mastercards sponsorskap i FIFA World Cup i Sydafrika.