Swedbank

Swedbank Swedbank är en av Sveriges största banker och man har verksamheter i hela Norden. Banken har idag över 7 miljoner privatkunder och man erbjuder alla tänkbara banktjänster. Innan namnet Swedbank kom till under 2006 så gick banken under namnet Föreningssparbanken som grundades så sent som 1997. Däremot har sparbankerna i Sverige funnits sedan 1820-talet och det var när dessa gick samman med Föreningssparbanken som Swedbank skapades. Inom koncernen ingår runt sextio olika banker som i vanligt tal benämns som sparbanker. Dessa utgörs bland annat av Sparbanken Syd, Falkenbergs Sparbank och Skurups Sparbank.

I Sverige finns det inte mindre än 470 Swedbank kontor och man har stor lokal förankring. Banken ägs bland annat av Sparbanksgruppen, Folksam, Alecta och AMF. Hos Swedbank finner kunder alla digitala lösningar som behövs för vardagsekonomin. Vidare erbjuder man finansiell rådgivning för både privatpersoner och företag. Därtill har man en Private Banking tjänst för de mer förmögna kunderna. Banken har även sina egna fonder samt tar fram rapporter om påverkan av politiska beslut och gör analyser av marknadsläget.

En enorm koncern med djupt engagemang

Som en av Sveriges största bankkoncerner tar Swedbank sitt ansvar genom att bland annat bidra till att den finansiella utvecklingen sker på ett sunt och hållbart sätt. Man arbetar med långsiktiga och nära relationer för att kunna hjälpa sina kunder på bästa sätt. Produkterna som erbjuds skapas med kunden i fokus då man anser att det som är bra för kunderna även är bra för banken. Vidare tar man hänsyn till både miljöaspekter och hållbarhetsaspekter i de investeringar som görs. Man anser dock att den största påverkan sker i den relation som banken har till sina affärspartners och kunder. Därför har man identifierat områden inom sina tjänster där man koncentrerar sitt hållbarhetsarbete. Dessa områden är hållbart sparande, hållbar kreditgivning, hållbara betalningar och hållbara inköp.

Inom Swedbank koncernen bedrivs flertalet verksamheter och förutom själva banken bedriver man även fastighetsförmedling. Detta gör man i sitt egna fastighetsbolag Fastighetsbyrån. Man agerar även försäkringsbolag i bolaget Swedbank Försäkring där man bland annat erbjuder riskförsäkringar och pensionsförsäkringar. Därtill är man en av Nordens ledande kapitalförvaltare i och med dotterbolaget Swedbank Robur. Swedbank Robur erbjuder en rad olika sparprodukter och ett stort fondutbud. Trots den popularitet Swedbank som koncern haft i Sverige genom åren har inte allt gått spikrakt uppåt. I inledningen av 2019 blev Swedbank anklagade för penningtvätt i Baltikum vilket först uppmärksammades av Uppdrag Granskning.

Andra sparbanker och sparinstitut
0.85% - 0.85%
0.40% - 1.00%

Spara pengar hos Swedbank

Sparkonto Swedbank Hos Swedbank erbjuder man många olika möjligheter för kunder att spara pengar. Bland annat kan kunder hos banken inneha en aktiedepå, ett ISK-konto eller en kapitalförsäkring. Detta för att investera och placera pengar på olika sätt. Investeringarna kan bland annat göras genom köp av aktier, strukturerade produkter, räntepapper samt optioner och terminer. Men man erbjuder såklart även traditionella sparkonton för den som inte vill ta några risker. I nuläget finns det tre olika sparkonton att välja mellan för kunder hos Swedbank. Samtliga konton innebär att du får ett tryggt sparande med stor flexibilitet. Samtliga sparkonton omfattas av den statliga insättningsgarantin. Detta gör att du får upp till 950 000kr av dina pengar tillbaks om banken skulle hamna på obestånd.

e-sparkonto

Swedbanks e-sparkonto är ett flexibelt konto med fria uttag. Med andra ord binder du inte dina sparpengar utan kan när du vill ta ut dessa om du är i behov av likvida medel. Överföringarna sker smidigt via internetbanken eller via Swedbanks app. Du väljer själv om du vill sätta in en större summa på en gång eller om du vill göra regelbundna överföringar. Som kund hos Swedbank har du möjlighet att öppna tre stycken e-sparkonton som du kan döpa till vad du vill. Notera dock att du inte kan koppla något kort till detta sparkonto. När denna recension skrivs är räntan på Swedbanks e-sparkonto 0,00% (2019-04-06).

Sparkapitalkonto

Det här sparkontot passar dig som söker ett långsiktigt sparande med stor trygghet. Med ett Sparkapitalkonto får du fria uttag och kan göra regelbundna insättningar. Skillnaden mellan detta konto och e-sparkontot är att du här får högre ränta ju mer pengar du sparar. Saldo som understiger 50 000kr är kopplat till en specifik ränta medan saldo som överstiger summan får en annan ränta. Med tanke på det rådande ränteläget är det dock 0,00% ränta som gäller oavsett hur stort sparkapital du har på ditt Sparkapitalkonto.

Fasträntekonto

Swedbanks Fasträntekonto är ett sparkonto med bindningstid. Skaffar du dig ett Fasträntekonto så binder du dina sparpengar mellan tre månader och upp till fem år. Ju längre du väljer att binda pengarna desto högre ränta får du. För närvarande ligger räntan på Swedbanks Fasträntekonto på mellan 0,05-0,65% beroende på hur lång bindningstid du har. För att skaffa detta sparkonto måste du sätta in minst 5000kr. Behöver du ta ut pengarna innan bindningstiden är slut så utgår en så kallad ränteskillnadsersättning.

Börja spara pengar idag

Låna pengar hos Swedbank

Hos Swedbank erbjuder man de flesta typer av lån för dig som är i behov av pengar. Bland annat kan du här låna pengar utan säkerhet, ta ett energilån för att sänka dina kostnader eller exempelvis ansöka om lånelöfte för ett framtida bolån. Man erbjuder även medlemslån för dig som är fackligt ansluten. Dessa lån har vanligtvis en mer förmånlig ränta än exempelvis ett vanligt privatlån. Du har därtill möjlighet att försäkra dina lån vilket kan ge dig en trygghet ifall något oförutsett skulle hända. Utöver de sedvanliga lånen som erbjuds hos Swedbank finns det även möjlighet att koppla en kontokredit till sitt privatkonto. En kontokredit tas vid när pengarna på ditt konto är slut. Krediten återbetalas igen genom att du sätter in pengar på kontot. Du betalar då bara ränta på den kredit du nyttjar.

PrivatlånDirekt

Swedbank erbjuder ett privatlån helt utan säkerhet. Detta lån går under namnet PrivatlånDirekt och är ett lån på mellan 20 000kr och 500 000kr. När du ansöker om ett PrivatlånDirekt hos Swedbank kan du använda pengarna till vad du vill. Du ansöker direkt på bankens hemsida eller i appen som du laddar ner från Apple Store eller Android Market. Efter du fyllt i ansökan görs en kreditbedömning av dig och din ekonomi. Detta innebär bland annat att Swedbank inhämtar en kreditupplysning på dig. Ser allt bra ut kommer du att få besked direkt och därefter kan du signera lånehandlingarna via BankID och få pengarna utbetalda direkt. För att få ta ett PrivatlånDirekt hos Swedbank behöver du ha en regelbunden inkomst. Därtill måste du vara över 18 år och får inte ha några betalningsanmärkningar.

Swedbank Bolån

Swedbank erbjuder även förmånliga bolån och du kan ansöka om ett lånelöfte direkt på bankens hemsida. Lånelöftet gäller i sex månader och ger dig information om hur mycket du får låna till din nya bostad. När du sedan ska köpa en bostad eller exempelvis renovera så kan du låna upp till 85% av bostadens värde. Resterande 25% består av handpenningen vilken du behöver du betala själv. Samtliga bolån hos Swedbank och andra banker som har en belåningsgrad över 50% måste amorteras. Detta enligt de nya amorteringskraven.

När det gäller räntan på Swedbanks bolån så ligger denna på mellan 1,59-3,33% (2019-04-07) beroende på hur länge du väljer att binda dina lån. Du kan binda dina bolån hos Swedbank i mellan tre månader och tio år. Räntan sätts individuellt efter faktorer så som dina ekonomiska förutsättningar och bostadens marknadsvärde. Du väljer själv om du ska ha rörliga eller bundna räntor. Swedbank erbjuder även det Gröna Bolånet för dig som bor i en bostad som är snäll mot miljön. Detta lån ger dig extra avdrag på räntorna.

Swedbank billån

Hos Swedbank kan du även låna för att köpa fordon så som en bil eller motorcykel. Du ansöker då antingen om ett PrivatlånDirekt eller så tar du ett lån där du sätter bilen som säkerhet. Du kan låna upp till 80% av vad bilen kostar. Resterande del måste du betala kontant eller bekosta genom att byta in en annan bil. För att få ta ett billån hos Swedbank måste bilen du köper säljas av en auktoriserad handlare. Därtill måste beloppet du lånar vara på 70 000kr eller mer.

Du kan ansöka om ett billån direkt via Swedbanks hemsida alternativt ringa in till banken. Billånet kan lösas när du vill utan att några extra kostnader tas ut. Du kan låna upp till 900 000kr med en återbetalningstid på mellan 1-8 år. Innan du köper bilen kan du ansöka om ett lånelöfte från banken för att se hur mycket du får låna med dina ekonomiska förutsättningar.

Byggnadslån för renovering

Slutligen erbjuder Swedbank även ett byggnadslån som du kan ta under tiden du bygger ditt drömhus. Fastigheten du bygger kommer fungera som säkerhet för lånet. Därför måste Swedbank göra en förhandsvärdering av denna innan du blir beviljad ett byggnadslån. Den värdering som framkommer kommer ligga till grund för hur mycket du får låna. Under låneperioden kommer Swedbank att hålla koll på ditt bygge för att säkerställa att värdet hela tiden ökar i takt med att du tar ut pengar. Är du intresserad av ett byggnadslån tar du enkelt kontakt med Swedbank som kommer begära in ritningar, kontrakt samt uppgifter om produktionskostnader. När du byggt klart ditt drömboende kommer lånet gå över till ett vanligt bolån istället.

Andra lånebanker
4.99% - 22.99%
2.95% - 29.95%
2.95% - 27.00%

Swedbank Försäkring

Swedbank erbjuder även olika typer av försäkringar som kan komma väl till pass för dig och din familj. Med en försäkring från Swedbank kan du alltid känna dig trygg om något oförutsett skulle hända. Försäkringarna kan tecknas direkt via dina sidor när du är inloggad hos banken. Men det går självklart även bra att ringa telefonbanken för att få hjälp. Du kan även teckna försäkringar genom att besöka närmsta bankkontor i din stad. Du som är befintlig kund hos banken kan få rabatter på dina försäkringar. Detta genom att bli så kallad nyckelkund som innebär att du samlar dina tjänster hos Swedbank.

Hemförsäkring

Hos Swedbank kan du bland annat teckna en hemförsäkring. Det finns olika hemförsäkringar beroende på vilken bostadsform du har. Oavsett vilken av Swedbanks hemförsäkringar du tecknar kan du alltid vara säker på att ditt hem och dina saker är skyddade för inbrott eller brand. Hos Swedbank återfinns bland annat försäkring för hyres- och bostadsrätt, fritidshus och villa. När du har din hemförsäkring hos Swedbank får du även ett utökat reseskydd som gör att du kan känna dig säker på resan. Reseskyddet gäller i försäkringarna hemBAS och PLUS samt villahemBAS och PLUS.

Fordonsförsäkring

Du kan även försäkra ditt fordon hos Swedbank för att känna dig trygg ute på vägarna. Swedbank erbjuder bland annat försäkringar för bil, snöskoter, husbil, släp, husvagn och lätt lastbil. Du ansöker om en kostnadsfri offert direkt via dina sidor i internetbanken. Notera att Swedbank inte står för alla försäkringar själv. Istället utöver man försäkringsförmedling vilket innebär att du som tecknar en fordonsförsäkring via banken kan bli försäkrad via Folksam eller Tre Kronor. Information om försäkringsförmedlingen framgår alltid i samband med att du kontaktar banken för försäkringsrådgivning.

Personförsäkring

Banken erbjuder även flertalet olika personförsäkringar. Genom att teckna en personförsäkring hos Swedbank är du och din familj ekonomiskt skyddade vid exempelvis olycksfall, arbetslöshet eller sjukdom. Bland personförsäkringarna som erbjuds återfinns bland annat livförsäkring, sjukkapitalförsäkring, sjukförsäkring, gravidförsäkring och arbetslöshetsförsäkring. För en komplett lista över de personförsäkringar som erbjuds hänvisar vi dig till Swedbanks hemsida.

Betal- och kreditkort hos Swedbank

Bankkort Swedbank Swedbank är en svensk bank som erbjuder ett stort utbud av kort. Det handlar både om vanliga bankkort som är kopplade till ditt personkort. Men du kan även ansöka om både betal- och kreditkort hos Swedbank. De sistnämnda korten är av typen Mastercard och kan användas i alla butiker och terminaler världen över. Köpen du gör med korten samlas på en månadsfaktura som kommer hem i din brevlåda. Du får alltid välja om du vill betala hela fakturan eller om du vill dela upp betalningen. När det gäller Swedbanks bankkort så sker istället betalningen direkt och pengar dras från ditt vanliga konto.

Betal- och kreditkort Mastercard

Med det här kortet får du samtliga inköp samlade på en månadsfaktura. På så sätt kan du enkelt hålla koll på ditt köpmönster och du får månatligen en faktura med alla transaktioner samlade. Årsavgiften för Swedbanks Betal- och kreditkort Mastercard ligger på 195kr. Men extrakort som du ansöker om är alltid gratis. Betalar du fakturan direkt så debiteras du ingen ränta. Väljer du istället att dela upp betalningen så får du betala en ränta som ligger på 10,70% (2019-04-07). Med ett Betal- och kreditkort Mastercard erbjuds du alltid upp till 55 dagars räntefri kredit. Väljer du att dela upp betalningen måste du ändå betala av minst 3% av den befintliga skulden varje månad.

Betal- och kreditkort Mastercard Guld

Även detta är ett kreditkort från Swedbank som passar dig som reser mycket. Kortet är kopplat till en rad tjänster som kan komma väl till pass när du vill få koll på vardagsekonomin. Med ett Betal- och kreditkort Mastercard Guld får du försäkringar när du reser. Du får dessutom drivmedelsrabatt vilket gör att du kan komma undan billigare när du tankar. Vidare tjänar du bonus på allt du handlar med kortet. Kortet kostar 495kr per år att inneha men är du nyckelkund hos Swedbank så får du 200kr rabatt. Du bestämmer själv vilken kreditgräns du ska ha på ditt Mastercard Guld och betalar 10,70% ränta för nyttjad kredit. Du har alltid 55 dagar på dig att betala innan räntan börjar ticka.

Betal- och kreditkort Mastercard Platinum

Swedbanks Betal- och kreditkort Mastercard Platinum är bankens premiumkort som både gör din semester och vardag mer bekväm. Priset per år för detta kort är 1700kr men då ingår även en rad förmåner. Bland annat får kunder en omfattande reseförsäkring. Därtill får du alltid personlig service vart än i världen du befinner dig. Detta genom den unika concierge servicen. Med ett Betal- och kreditkort Mastercard Platinum får du även fri tillgång till världens alla flygplats lounger. Detta genom tjänsten Lounge Key som är kopplad till kortet. Krediträntan på detta kort är något lägre än de övriga och ligger för tillfället på 10,20% (2019-04-07). Du väljer kreditgräns själv och erbjuds alltid 55 dagars räntefri kredit.

Övriga bankkort

Utöver de kreditkort som erbjuds av Swedbank så finns det även många möjligheter för den som vill ha ett kort utan kredit. I skrivande stund erbjuder banken tre olika bankkort vilka är Bankkort Mastercard, Bankkort Maestro och Bankkort Mastercard Ung. Samtliga bankkort är kopplade till ditt bankkonto och korten kan användas både för uttag och köp. Du kopplar ditt bankkort hos Swedbank till bankens app och erbjuds då funktioner så som snabbsaldo.

Swedbank fonder

Swedbank Robur Hos Swedbank kan du med fördel handla med både aktier och fonder. Banken har ett eget fondtorg där du finner ett stort utbud av attraktiva fonder. Bland dessa återfinns även Swedbanks egna fonder som du både kan handla och jämföra med fonder från andra förvaltare. På fondtorget får du även en bra överblick över de olika fonderna och kan se vad dessa haft för historisk avkastning. Vidare kan du se vad varje enskild fond förväntas generera för avkastning framöver. Är det någon fond du har ett specifikt intresse för så kan du välja att bevaka denna med hjälp av Swedbanks bevakningstjänst. Du har även möjlighet att söka fonder utefter bransch och andra kriterier. Bland de fonder som erbjuds på fondtorget hittar du bland annat indexfonder, räntefonder, aktiefonder, hedgefonder, råvarufonder samt blandfonder.

Swedbank Robur

Detta är en av landets enskilt största kapitalförvaltare och Swedbank Robur ägs helt och hållet av Swedbank. Swedbank Robur erbjuder ett av marknadens största fondutbud och man har sparprodukter för alla behov. Utöver förvaltningen så gör man även analyser av marknaden som kunder kan ta del av. Du hittar Swedbank Robur på Dinapensioner.se där du även kan välja fonder från denna förvaltare. Många svenskar sparar idag till sin pension i Swedbank Robur och många av dess fonder är utformade efter hur lång tid kunden har kvar till pension. Många av de fonder som Swedbank erbjuder är Svanenmärkta vilket innebär att stort fokus ligger på långsiktighet och hållbarhet.