Folksam

Folksam Folksam är ett traditionellt försäkringsbolag som de allra flesta svenskar känner till. Faktum är att nästan varannan svensk är försäkrad av Folksam. Folksam är dock mer än bara att försäkringsbolag. Hos detta bolaget kan du bland annat välja att spara pengar i fonder eller öppna ett sparkonto.

Folksam ägs av sina kunder vilket innebär att det är kunderna som är den centrala delen i företaget. Vinsten går alltid tillbaks till kunderna. Med anledning av detta blir försäkringar och andra produkter som Folksam tillhandahåller mer förmånliga. Försäkringsbolaget profilerar sig dessutom som ett miljömedvetet företag vilket går helt i linje med den moderna världens synsätt.

Det kundägda bolaget

En av de största fördelarna med att utnyttja Folksam och de produkter som erbjuds är faktumet att bolaget helt och hållet är kundägt. Detta innebär att pengarna som intjänas i slutändan alltid kommer att hamna i rätt fickor – kundernas. Folksam har inga andra ägarintressen att tillgodose. Därmed styrs inte bolaget av personliga vinstintressen. Allt det överskott som inte används för att förbättra kunderbjudandena går tillbaks till kunderna. Detta likt hur utdelningen i vinstdrivande företag ser ut.

Utdelning av överskottet sker i form av återbäring till Folksams kunder. Det innebär att när det går bra för bolaget så kommer Folksam årligen betala ut återbäring på många av de försäkringar som tillhandahålls. Detta gäller sådana försäkringar som du själv betalar för. Återbäringens storlek beror på hur sort överskottet blivit under året och omfattar bland annat boende-, fordons- och djurförsäkringar.

Du som kund får ditt återbäringsbesked med posten under april/maj. Det innehåller detaljer om vad återbäringen innebär för dig. Din återbäring kommer sedan föras över till dig via autogiro eller så dras den från din nästa premiefaktura. Anledningen till att Folksam över huvud taget delar ut återbäring på det viset beror helt enkelt på att de ser nöjda kunder och nöjda ägare som samma sak.
Försäkringar hos Folksam

Försäkringar är antagligen den mest kända produkten som Folksam erbjuder. På deras sajt hittar du alla försäkringar som erbjuds, vilka täcker det allra mesta. De erbjuder allt från hem- och djurförsäkringar, till olycksfallsförsäkringar och mer specifika försäkringar såsom utlandsstudieförsäkring. Med andra ord bör du inte ha några problem med att hitta en försäkring som täcker just dina behov. Några av de försäkringstyper du hittar hos Folksam finns listade här intill. Detta är dock långt ifrån alla försäkringar som finns att tillgå. Det finns också gott om olika tillägg och annat du kan addera till de olika grundförsäkringarna. Allt för att försäkringarna ska passa dig och dina behov. Så ta del av informationen och kontakta Folksam för att sätta ihop rätt försäkring utifrån dina behov.

Ett försäkringsbolag som tar sitt ansvar

Miljön är en central fråga för Folksam och har varit detta enda sedan bolaget började jobba med hållbarhetsfrågor på 60-talet. Ett stort företag har stor möjlighet att påverka och tack vare Folksams miljömedvetenhet har miljöstandarden höjts hos flera av deras underleverantörer. Man ser också mycket till miljön när det kommer till reparation av skador hos kunder. Mycket av företagets forskning läggs också ner på trafiken. Detta faller sig naturligt då Folksam erbjuder ett stort utbud av olika trafikförsäkringar.

Dina försäkringar

Mina sidor Folksam När du tecknar en försäkring hos Folksam så får du en sammanställning över alla dina försäkringar under Min Sida. Genom att samla alla försäkringar hos samma bolag kan du dessutom erhålla rabatt. I hemmet samlas allt som ditt hjärta klappar för och det är också hemförsäkringen som är nyckeln till dina rabatter hos Folksam. Har du ditt hem försäkrat hos detta försäkringsbolag så kan du få upp till 10% samlingsrabatt. Dessutom ger Folksam ytterligare 15%  rabatt på hemförsäkringen för den som skadeförebygger hemmet.

På Folksams hemsida finns det listor över vilka rabatter som kan fås beroende på vilken typ av hemförsäkring man har. Rabatten som erbjuds baseras bland annat på om man själv betalar hemförsäkringen eller om detta sker via ett förbund. Undersök vilka försäkringar som du har möjlighet att få samlingsrabatt på hos Folksam redan idag – det finns gott om hundralappar att spara!

Insurello

Folksams fonder

Folksam erbjuder sina kunder sparande i form av fonder. Detta trots att försäkringsbolaget är ett av få som inte har något eget fondbolag. Detta ger dock bolaget friheten att själva kunna välja ut speciella högpresterande fonder på marknaden. Det ger även möjligheten att välja bort de fonder som inte presterar över tid. Fonderna som erbjuds hos Folksam är alla kvalitetssäkrade, har låga avgifter och kommer med hållbarhetskriterier. Ambitionen som finns är att kunder alltid ska erbjudas mellan 60-80 fonder. Därtill ska dessa fonder representera olika kategorier. Folksam väljer själva ut högpresterande fonder som de anser vara passande i sitt utbud. Fondutvärderingsprocessen hos Folksam består av sex olika och noggrant framtagna steg. Dessa består bland annat av en kvantitativ analys, en kvalitativ analys och en marknadsanalys. Allt detta med syfte att Folksams kunder ska kunna ta del av de absolut bästa fonderna på marknaden.

Kapitalförsäkring fond

Kapitalförsäkring fond är en populär sparprodukt som erbjuds hos Folksam. Sparandeformen passar bra för den som vill spara till något som ligger längre än fem år framåt i tiden. När du sparar i en kapitalförsäkring med fondförvaltning är det du själv som bestämmer risken genom ditt val av fonder. Folksam erbjuder ett generöst utbud av olika fonder som alla kommer med låga avgifter. När du väljer kapitalförsäkring fond för ditt pensionssparande gäller nedanstående villkor.

Flexibelt sparandealternativ

Till skillnad från i en pensionsförsäkring så är du i en kapitalförsäkring aldrig låst. Du styr själv över när och hur du vill ta ut försäkringen vilket innebär att du helt bestämmer fritt över ditt sparande.

Ingen inkomstskatt eller avdragsrätt

Kapitalförsäkringar är inte avdragsgilla i deklarationen. Du kommer alltså inte behöva att betala någon inkomstskatt när du tar ut dina pengar. Detta sker istället löpande via en så kallad schablonskatt.

Återbetalningsskydd

Din kapitalförsäkring tecknas med ett återbetalningsskydd. Detta gör att upp till 101% av ditt försäkringskapitals värde betalas ut till förmånstagaren vid ett eventuellt dödsfall. Du väljer vem eller vilka som ska vara förmånstagare på din försäkring.

Traditionell kapitalförsäkring

Traditionell kapitalförsäkring är ett tryggt och enkelt sätt att spara pengar på. Oavsett hur börsen svänger kan du ta det lugnt. Detta är givetvis en stor trygghet. Denna typen av sparande innebär ett långsiktigt sparande på minst 10 år. Förvaltningen av dina pengar sker i detta fallet av Folksam och du är alltid garanterad ett specifikt pensionsbelopp. Det finns dock möjlighet att få ut mer pengar än så i form av avkastning.

Kapitalförsäkring med eller utan garanti

Du har också möjlighet att spara genom kapitalförsäkring med eller utan garanti hos Folksam. Det är upp till dig att välja hur du vill att dina pengar ska placeras – med garanti, utan garanti eller kanske både och. Du bestämmer upplägget och Folksams förvaltare sköter resten. Det finns chanser till god avkastning på den här typen av sparande.

Att spara i kapitalförsäkring med och utan garanti är lite som att kombinera det bästa av två världar. Garantin innebär att det finns ett visst belopp du är garanterad att få ut. När du sparar utan garantin har du chans till riktigt hög avkastning.

Pensionsspara hos Folksam

Pensionsspara hos Folksam Hos Folksam är det mer än en miljon svenskar som sparar till sin pension. Sparandet sker i olika fonder och det finns här ett upplägg som passar alla. Du väljer helt själv om du vill ha ett tryggt sparande eller om du själv vill bestämma risken genom val av fonder i exempelvis en kapitalförsäkring. Att börja pensionsspara kan kännas knepigt för många och därför erbjuder Folksam pensionsrådgivning helt kostnadsfritt. Rådgivningen kan ske via telefon eller genom ett personligt möte.

Folksams vision angående pensionssparande är att det ska kännas lika enkelt som att stoppa pengar i en spargris. Rådgivningen hjälper dig med att komma igång och hitta den typen av sparande som passar just dig. Detta för att du ska kunna uppfylla dina pensionärsdrömmar i framtiden.

Tjänstepension och avtalspension

Tjänstepensionen är oftast en stor del av ditt totala pensionsbelopp. Det är även den del som din arbetsgivare betalar åt dig. Är du anställd på ett privat företag med kollektivavtal kallas detta istället för Avtalspension SAF-LO. Avtalspensionen går ut på att din arbetsgivare betalar en årlig premie som motsvarar 4,5% av din lön från det att du fyllt 25. I korta drag så fungerar tjänstepension och avtalspension på samma sätt.

Du har möjlighet att själv välja var du vill placera din avtals- eller tjänstepension. Genom ett aktivt val och en stabil förvaltare kan du få pengarna att växa ännu bättre. Hos Folksam hittar du alternativ som passar både för dig som har kollektivavtal och för dig som saknar det.

För dig som har kollektivavtal finns det möjlighet att välja mellan olika avtalsområden som du kan välja för din tjänstepension. Där kan du klicka dig vidare till varje avtalsområdes respektive sida och läsa vad som gäller för just dig. Du kan välja Folksam på valblanketten som kommer hem till dig i brevlådan när din tjänstepension börjar betalas ut. Valcentralen ser sedan till att din framtida tjänstepension betalas in till ditt val.

Folksam LO-pension

Folksam LO pension är ett företag som samägs av Folksam och LO. De agerar som alla LO-medlemmars egen pensionsförvaltare och ser till att medlemmarna får de allra bästa förutsättningarna för sin pension. För Folksam och LO är det självklart att spararnas pengar ska placeras ansvarsfullt. Därför ser försäkringsbolagets styrelse till att all kapitalförvaltning sker på ett etiskt och ansvarsfullt sätt. Folksam LO-pension erbjuder dig som kund en låg avgift och hög avkastning på lång sikt. Därtill använder man en smart pensionslösning och ser till att ditt sparande bidrar till en bättre värld. Dina pengar investeras nämligen i företag som tar ansvar för människor och miljö.

Folksam LO Pension tycker också att pensionssparande ska vara enkelt. Därför hanterar de allting åt dig och för att förenkla upplägget erbjuder de fyra olika åldersbaserade entréfonder. Genom dessa sparas pengarna med högre risk om du är ung och med lägre risk desto närmre pensionen du är. På så vis kan du känna dig säker på att dina pengar placeras strategiskt för maximal avkastning utan alltför höga risker.