view counter

Energilån

Så tecknar du ett energilånOm ni vill investera i er villa genom att installera mer miljövänlig eller energibesparande lösningar kan ni ansöka om ett energilån Ett sådant lån är utformad och framtagen av banken för att främja energisparande och miljövänliga åtgärder. Ett energilån kan du teckna för investeringar upp till flera hundratusentals kronor dock så gäller vissa kriterier för att ett lån ska beviljas. Prata med din bank först så att ni kan beviljas ett energilån, innan ni sätter igång.

Så kan du teckna ett energilån

Ett energilån kan man teckna om man exempelvis vill minska sina elkostnader genom att installera fjärrvärme, pellets, solceller, solvärme och liknande installationer. Men det är också möjligt att bli beviljad ett energilån för att helt enkelt minska elförbrukningen genom att byta ut fönster, förbättra isoleringen, köpa energisnåla vitvaror med mera. Är du intresserad av att investera i ett vindkraftverk genom vinkraftsandelar? Detta täcks också av ett energilån.

Ingen säkerhet krävs

För att teckna ett energilån krävs det ingen säkerhet men ofta har banken ett minimibelopp för lånet som kan röra sig exempelvis mellan 30 000 till 50 000. Swedbank har i skrivandets stund ett minimibelopp på 50 000. Pengarna är sedan öronmärkta vilket innebär att ni inte får spendera dem på annat än för just den planerade installationen eller åtgärden. Lånet kan liknas vid ett vanligt privatlån men att pengar endast får användas till en visst ändamål.

Ansök om stöd från staten

Förutom att teckna ett energilån kan du även få stöd från staten för olika typer av energifrämjande installeringar eller åtgärder. Beloppet som ni kan erhålla beror på vad kostnaden för slutprojektet kommer att bli och vad för typ av installation som ni kommer att göra. För att läsa mer om vad som krävs för att få stöd eller vilket belopp som ni kan erhålla så hänvisar vi till Energimyndighetens webbplats.

Ett energilån kan hjälpa dig att spara pengar på sikt

Energibesparande installationer är oftast mycket kostsama i början men ju lägre tiden går ju mer lönsamt kommer det att bli för ert hushåll. Inte bara måste vi ta hand om miljön genom att minska elförbrukningen och hitta nya vägar att försörja våra hushåll på ett miljövänligt sätt. Men elpriserna kommer med all sannolikhet att stiga framöver vilket innebär att man inte kan räkna med dagens elpriser. Därmed blir det en långsiktig investering och att teckna ett energilån är ett bra sätt att komma igång. Lånet bör avbetalas så fort som möjligt för minska räntekostnaden, vilket i sin tur gör er investering än mer lönsam.

Omröstning
Hur blir din ekonomi 2017?:
Nyhetsbrev

Vill du få aktuella ekonominyheter och uppdateringar om vad som sker på Allt om Spara?

Registrera dig för vårt nyhetsbrev genom att fylla i din e-post i fältet nedan!

Lämna följande fält tomt

Låna pengar hos ICA Banken
view counter
view counter
view counter
view counter