view counter

Fritidshuslån

FritidshuslånEtt fritidshuslån är i mångt och mycket som ett vanligt bolån. Fritidshuset kan belånat upp till 85 procent av sitt värde, med huset som säkerhet. Ett fritidshuslån kan du teckna både vid köp av ett nytt hus eller om du behöver renovera den befintliga fastighet.

Eftersom man pantsätter huset vid ett lån är det viktigt att man vet värdet på fastigheten. Vid ett köp är det oftast köpesumman som bestämmer värdet av fritidshuset. I annat fall kan man helt enkelt göra en värdering av huset om man tror att värdet har stigit eller om köpesumman inte överensstämmer med det reella värdet.

Fritidshuslånet – bottenlån och topplån upp till 85% av värdet

Ett fritidshuslånet består av både ett bottenlån, upp till 75 procent av värdet, som man kan komplettera med ett topplån, till 85 procent av värdet. Precis som ett bolån med andra ord.

För bottenlånet kan du välja att binda räntan i tre månader upp till tio år och amorteringstiden är varierande från fall till fall och är anpassad efter din förutsättningar att betala tillbaka lånet. Ett topplån har däremot alltid en rörligt ränta och har en fast amorteringstid på 15 år. Det innebär att ett topplån oftast blir mer kostsamt för dig i längden och är därmed mer riskfyllt.

Förhandla fram en bättre ränta för ditt fritidshuslån

Räntan för ett fritidshuslån är också densamma som för bolån, därmed kan du själv kolla upp vad för ränta bankerna har innan du vilken vilken bank som ger dig mest för pengarna. En sådan jämförelse kan du göra hos oss på Allt Om Spara. Vi har listat räntorna för flera av de större bankerna, så att du vet att du gör rätt val.

När det gäller bolån och boräntor, nuförtiden, så är räntan förhandlingsbar. Detta gäller även fritidshuslån. Även om en annan bank ger dig en bättre ränta så vänd dig till din nuvarande och försök att förhandla fram en bättre ränta. Annars så kan du helt enkelt byta bank för att få en bättre ränta på fritidshuslånet, och får du en gynnsam ränta så kommer det att betala tillbaka sig i längden.

Bra att veta vid köp av ett fritidshus

Att tänka på när du ska köpa ett fritidshus är att du kommer att pantsätta fastigheten och använda den som säkerhet för lånet. Det innebär också att du måste lämna in ett pantbrev till banken. Ibland finns det redan pantbrev utfärdade på fastigheten som också följer med vid ägarbyte. Men det kan finnas anledning att ta fram ett nytt pantbrev, något som banken oftast kan hjälpa dig med.

Du kommer även att behöva betala en lagfart på fastigheten. En lagfart är en skatt som tas ut vid köpet på 1,5 procent av köpesumma. Lagfarten fungerar även som ett bevis på vem som äger fritidshuset. Vänd dig till banken för att få hjälp med lagfarten.

Omröstning
Hur blir din ekonomi 2017?:
Nyhetsbrev

Vill du få aktuella ekonominyheter och uppdateringar om vad som sker på Allt om Spara?

Registrera dig för vårt nyhetsbrev genom att fylla i din e-post i fältet nedan!

Lämna följande fält tomt

Låna pengar hos ICA Banken
view counter
view counter
view counter
view counter