Hemförsäkring

Hemförsäkring För dig som bor i en egen bostad är det viktigt att ha en hemförsäkring. Detta oavsett om du bor i villa, radhus eller lägenhet. En hemförsäkring täcker det mesta även om namnet antyder att skyddet bara gäller ditt hem. Men faktum är att både ditt hem, du och din familj får ett bra skydd genom att ha en hemförsäkring. Därmed är du och din familj även skyddade när ni befinner er utanför husets väggar. Med anledning av detta har de flesta svenska hushåll idag en hemförsäkring.

Exakt vad som ingår i försäkringen kan variera lite beroende på vilket försäkringsbolag du väljer. Det finns dock grundläggande skydd som ingår i samtliga hemförsäkringar på marknaden. Även premier och självrisker skiljer sig mellan de olika bolagen. Därför är det alltid bra att jämföra olika försäkringsbolag innan du tecknar din hemförsäkring. Vi på Alltomspara.se erbjuder tillsammans med Compricer ett kostnadsfritt verktyg för dig som vill jämföra hemförsäkringar.

ICA försäkring

Såhär gör du för att skaffa en hemförsäkring

Har du ingen hemförsäkring idag och har ett eget boende så är det hög tid att du skaffar dig en försäkring. En hemförsäkring ger dig nästintill ett komplett skydd till skillnad mot andra försäkringar som enbart täcker skador på specifika ägodelar. Så är det någon försäkring som du bör lägga vikt på så är det just denna. Nedan förklarar vi steg för steg hur du går tillväga för att skaffa ett bra skydd för dig och ditt boende.

  1. Jämför hemförsäkringar här
  2. Välj den försäkring som passar dig och ditt boende bäst
  3. Välj till eventuella tilläggsförsäkringar du behöver
  4. Välj hur hög självrisk du vill ha (ju lägre självrisk desto högre premie)
  5. Teckna försäkring

Försäkringen börjar gälla vid det tillfälle du tecknar försäkringsavtalet. Se bara till att du betalar fakturan som kommer dimpa ner i den brevlåda några dagar efter. Fakturan kommer tillsammans med ditt försäkringsavtal som du bör förvara på en säker plats. Du väljer själv hur du vill betala fakturan. Många försäkringsbolag erbjuder både månatlig, kvartalsvis och årsvis betalning.

Det här ingår i hemförsäkringen

Oavsett vilken hemförsäkring och vilket försäkringsbolag du väljer så finns det vissa skydd som alltid ska ingå. Nedan listar vi de skydd som alltid återfinns i hemförsäkringen oavsett bolag som står bakom.

Överfallsskydd

Det här skyddet kan du ha hjälp av om du utsätts för misshandel eller rån. Överfallsskyddet ger dig ersättning för fysiska eller psykiska skador som uppstår. Men du får även ersättning för saker som förstörs i samband med rånet eller misshandeln. I flesta fall måste dock värdet på de saker som förstörs överstiga det belopp som självrisken ligger på.

Egendomsskydd

Det här skyddet ger dig ersättning för så kallat lösöre. Egendomsskyddet går in om du eller ditt hem utsätts för stöld eller brand.

Rättsskydd

Rättskyddet innebär att du får ett juridiskt ombud om du skulle hamna i en tvist. Eller snarare så ersätts dina kostnader för ombudet men det innebär ändå att du med hjälp av rättsskyddet har råd att överhuvudtaget ha ett juridiskt ombud.

Ansvarsskydd

Skulle du hamna i en situation där du krävs på ett skadestånd så går ansvarsskyddet in. Detta innebär att försäkringsbolaget kan ta den kostnad som skadeståndet innebär för dig.

Reseskydd

En hemförsäkring innehåller också ett reseskydd. Detta reseskydd gäller i minst 45 dagar och ersätter kostnader som uppstår om du blir sjuk utomlands. Reseskyddet täcker alltså sjukvårdskostnader men även ambulansflyg om det skulle krävas.

Insurello

Avvikelser

Villaförsäkring Det finns emellertid avvikelser när det gäller hemförsäkringar. Det fulla skyddet som presenteras ovan gäller ofta enbart om du bor i hyresrätt. Du som bor i en bostadsrätt, radhus eller villa behöver därmed teckna ytterligare en försäkring. Det finns både specifika villaförsäkringar och bostadsrättstillägg. Läs noga igenom vad som gäller för just din hemförsäkring innan du skaffar eventuella tillägg eller ytterligare försäkringar. Nedan kan du läsa vad som täcks i villaförsäkring och bostadsrättstillägg.

Villaförsäkring eller villahemförsäkring

Det finns två olika försäkringar för dig som bor i hus eller villa. Det första är en ren villaförsäkring som kan lämpa sig om du redan har en bra hemförsäkring. Villaförsäkringen ersätter skador på både tomten och de byggnader som finns på din tomt. Du tecknar villaförsäkringen separat från din hemförsäkring. En villahemförsäkring täcker det som en vanlig hemförsäkring gör men inkluderar även det skydd som ingår i villaförsäkring. Skillnaden är att du här har allt samlat i en enda försäkring. Villahemförsäkringarna kan skilja sig åt beroende på vilket försäkringsbolag du har.

Bostadsrättstillägg

Du som bor i en bostadsrätt bör utöver hemförsäkringen även skaffa ett bostadsrättstillägg. Detta tillägg ger dig skydd för den fasta inredning som finns i din lägenhet eller i ditt radhus. Med andra ord får du med ett sådant tillägg ersättning om exempelvis den fasta inredningen i badrummet går sönder.

Få ner kostnaden på din hemförsäkring

Hemförsäkringar kan vara dyra och det finns ingen anledning att betala mer än du måste. Trots detta ska du såklart se till att du är skyddad så gott det går. Utan att tumma på skyddet kan man få ner kostnader med andra enkla lösningar. Bland annat ger de flesta försäkringsbolag rabatt på premien för den som installerar ett larm i bostaden. Självklart kostar det att göra detta men då får både ett tryggare hem och en billigare försäkringspremie så det kan helt vara värt det.

En annan åtgärd för dig som vill ha en billigare hemförsäkring är att installera en vattenfelsbrytare. Med en sådan kommer allt inkommande vatten att sängas av vid en eventuell vattenskada. Vattenskador kostar väldigt mycket att reparera vilket gör att försäkringsbolagen mer än gärna ger rabatt för åtgärder som kan minska dessa.

För att minska premien ytterligare så kan du se till att låsen som finns installerade i din bostad är godkända av Stöldskyddsföreningen. Slutligen så kan du även spara pengar på att samla alla dina försäkringar hos ett och samma bolag. Det brukar exempelvis kunna ge lite lojalitetsrabatt att ha både bil och hem försäkrat hos ett enskild försäkringsbolag.