Låna pengar direkt

Hur mycket vill du låna?
LånekontoTidBeloppRänta
LendoPrivatlån1-15 år10000-500000 kr2.95-29.95% Besök
re:memberprivatlån1-12 år10000-350000 kr4.95-19.95% Besök
IKANO BankBanklån3-12 år10000-350000 kr3.75-11.95% Besök
SveaDirektKonsumentlånet2-15 år10000-400000 kr6.90-25.95% Besök
SveaDirektSamlingslån2-15 år16000-400000 kr6.90-25.95% Besök

Låna pengar - enkel och snabb information

Att låna pengar är inte en självklarhet för alla människor. Många ser det som ett misslyckande, att de inte kan finansiera sina egna investeringar. Man vill helt enkelt inte vara skyldig någon annan pengar, som är en så stor del av sitt liv. Detta är dock inte alltid fallet, och det är idag inte lika farligt att låna pengar som det var förr i tiden. Idag finns bättre lagar och regler kring det, större möjligheter och mer flexibla lösningar. Att ta ett banklån idag är mycket vanligt, och kan hjälpa en bit på vägen till att förverkliga en dröm. Få har råd att köpa en bostad eller en ny bil kontant, och ett banklån med bra villkor kan komma väl till pass. Här kommer vi att förklara lite mer om banklån, vad det egentligen är och vad som kan vara bra att tänka på. Kanske går du i tankarna på att ta ett banklån eller lån från ett kreditinstitut, eller så har du ett lån som du vill få lite bättre koll på. Oavsett vilket hoppas vi att du kommer få nytta och glädje av det du läser. Vill du gå direkt på att räkna ut en lånekostnad använder du våra verktyg. Nedan kan du också välja att läsa mer om en specifik typ av lån t.ex. bolån eller privatlån.

Räkna ut lånekostnad

Här i vårt verktyg kan du enkelt räkna ut lånekostnaden och vad din månadskostnad kommer bli. Knappa in ränta, avgifter och ditt lånebelopp, så får du en snabb lånekalkyl. Detta är ungefär vad du kan vänta dig, men ingen garanti. Räntan kan du hitta via vår ruta ”jämför låneräntor”, för att du ska få en uppfattning om vad som kan väntas. När du känner dig nöjd kan du gå vidare till banken för att göra en låneansökan. Läs även vår information om den så kallade effektiva räntan.

Räkna på ditt lån

Låna pengar gör i stort sätt alla människor någon gång under sin livstid. Det är dock inte alltid helt enkelt att förstå de kalkyler kommer med lånet. Använd vår kalkylator för lånekostnad för att enkelt se vad lånet kostar.
kr

Privatlån

> Ansök om privatlån

> Jämför banker

> Jämför låneräntor

Bolån

> Ansök om bolån

> Jämför banker

Jämför bolåneräntor

Kreditkort

> Ansök om kreditkort

> Jämför kreditkort

> Jämför räntor 

Smslån

> Ansök om sms-lån

> Jämför kreditinstitut

> Jämför räntor

Inför möte med banken

När du ska ta ett banklån för att låna pengar behöver du nästan alltid gå till någon på banken för ett bankmöte. Här kommer en banktjänsteman prata med dig om dina förutsättningar, ditt banklån och vad du kan förvänta dig för villkor. Det är också här du tecknar lånet, såvida det inte är ett snabblån på nätet. Oavsett om du tecknar lånet här eller på nätet, så är det bra att ha lite fakta med sig innan. Vissa saker är nödvändiga att känna till, för att du ska få ett bra lån med schyssta villkor. Här får du lite tips på vad du ska tänka på och känna till om du är i startgroparna för att ta ett lån.


Olika typer av lån

Du har säkerligen också hört talas om flera olika sorter lån. Bolån, billån, båtlån och privatlån är bara några, och de passar alla vid olika tillfällen. Samlingslån, som vi skrev om här ovan, är också en typ av lån. Varje lån har sina villkor, förutsättningar och lösningar. De varierar i storlek och omfattning och alla institut har olika villkor för dem. Även räntan varierar beroende på lån, likaså tiden man binder lånet. Här berättar vi snabbt om vad de olika lånen innebär. Mer information hittar du i våra artiklar om de olika varianterna. Klicka på det lån du vill läsa mer om, så kommer du direkt till den sidan. Efter att ha tagit del av vår information hoppas vi att du ska känna dig trygg i att boka ett möte med banken och lämna in en låneansökan.

Bolån

Bolån

Ett större lån med längre avbetalningstid för dig som ska köpa eller bygga hus.

Båtlån

Låna pengar till båt

Ett lån som passar om du ska köpa båt. Inte för stort, och inte heller för litet.

Privatlån

Läs mer om privatlån

Mindre lån som ofta kan tas utan säkerhet. Det kan vara för en resa eller dyl.

Billån

Jämför billån

Ett lån  avsett för bilköp. Bilen blir ofta säkerhet för själva lånet.

Studielån

Vad är ett studielån

Kommer ofta från CSN för att ta dig genom studierna. Finns även som privatlån.

Läs och jämför

Först ska du såklart bestämma vilken bank eller vilket kreditinstitut du ska ta lånet hos. Här är det viktigt med en bakgrundskoll, eftersom olika aktörer kan ge dig olika avtal och villkor. Du bör till exempel jämföra räntan mellan de olika bankerna och instituten, hur mycket de vill att du amorterar per månad och liknande. Vi har sammanfattat information om flera olika banker i våra artiklar om just dessa. Där kan du också läsa om vilka lån som finns att tillgå hos de olika bankerna, samt vad du kan förvänta dig av dem.

Jämför låneräntor

Viktigt att tänka på gällande räntor: Det hjälper inte mycket om villkoren är bra om räntan är skyhög. Ju mer du undersöker vad som gäller för just dig och ditt lån, desto bättre. Här hos oss kan du också jämföra låneräntor, så du ser var du kan få den bästa räntan på ditt lån. Olika banker och institut ger såklart olika räntor, och det kan vara svårt att se vilken som är bäst. En låg ränta är såklart att föredra, men det är inte allt.

Fast eller rörlig?

Du har säkert hört talas om både fasta och rörliga räntor, och undrat vad skillnaden är. Vad är den bästa låneräntan egentligen? Jo, det beror lite på, om det är bäst med rörlig eller fast ränta. En rörlig ränta ger dig möjlighet att utnyttja de låga räntorna när landets ekonomi ser så ut. Du får då en lite lägre månadskostnad, och kan komma undan lite billigare. Det blir dock en dyrare månadskostnad när räntan är högre, och det kan slå ganska hårt. Med en rörlig ränta får du helt enkelt en ganska ojämn månadskostnad, men kan ibland komma undan lite billigare.

En fast ränta ger dig istället samma ränta under hela lånetiden. Det blir en fast månadskostnad och en mer stabil ekonomi. Du slipper oroa dig för de dyra månaderna med höga räntor. Samtidigt kanske du betalar lite mer än du hade behövt de månader som den rörliga räntan är låg. Det finns också en tredje variant av detta, som kallas för rörlig ränta med tak. Det innebär att du har en rörlig ränta, men att den aldrig överstiger den satta gränsen. Detta är ett bra sätt att utnyttja de lägre räntorna, men samtidigt veta att man har en högsta månadskostnad.

Läs mer om begreppet ränta

Samla dina lån

Om du har många små lån, som något privatlån på ena banken och något på andra, så kan det vara skönt att samla dem. Du kan få en enda ränta att fokusera på, hos en enda bank, och du sänker kostnaderna en aning. Innan vi går in mer på detta ska vi dock varna att detta blev nästa fälla, efter sms-lånen. När samlingslånen först dök upp var det många som såg det som en räddning, utan att se över villkoren. Många började samla lån och fick ändå problem på grund av dåliga villkor. Detta slipper du dock om du är noga med vad det är för lån, lånegivare och villkor.

Att samla sina lån och krediter innebär kortfattat att du tar ett större banklån, för att kunna betala av de små lånen och slippa de höga räntorna. Säg att du har tre eller fyra små lån som ligger och kostar i ränta varje månad. Den totala summan är 300 000 kr, med ränta och avgifter inräknade. Du kan då ta ett lån hos en bank eller ett institut, med summan 300 000 kr för att betala av alla de andra lånen. Du betalar då de små lånen i förtid, och har endast ett stort banklån - med en summa att amortera på - att fokusera på. Du har en aktör att betala in till, en ränta att betala och du kan spara lite pengar om du får en lägre ränta. Detta kan vara smidigt om dina kostnader för de små lånen kostar för mycket, och om du märker att du kan sänka din månadskostnad. Dock är det inget du ska göra om du inte vet säkert att du kommer sänka din månadskostnad. 

Gör upp en månadsbudget och skriv ned siffrorna på dina nuvarande lån. Ta sedan kontakt med en banktjänsteman och visa på hur mycket du har möjlighet att betala per månad för att se om ett samlingslån kan vara till din fördel.

Läs mer om amortering

Räntor för privatlån just nu hos svenska banker och kreditinstitut

Belopp
Uppl. avg.
Ränta
5000 - 500000
0
2.95% - 29.95%
10000 - 400000
0
2.95% - 18.95%
10000 - 350000
395
4.95% - 19.95%
5000 - 600000
0
3.25% - 18.15%
10000 - 300000
399
5.27% - 15.52%
50000 - 500000
395
3.25% - 11.25%
5000 - 600000
0
1.95% - 30.00%
5000 - 600000
399
4.99% - 22.99%
10000 - 500000
495
3.45% - 9.95%
10000 - 500000
0
2.95% - 35.70%
10000 - 250000
695
5.45% - 32.00%
25000 - 350000
495
3.50% - 18.95%
5000 - 100000
495
9.84% - 21.60%

Syna kraven

Lånegivarna, alltså bankerna och instituten, ställer en del krav på låntagaren. Ofta krävs det att du har fast jobb eller en lägsta årsinkomst, är över 18 år, svensk medborgare och inte har några tidigare betalningsanmärkningar. Utöver detta är det lite olika villkor för de olika bankerna. Dessutom är villkoren också olika beroende på lånets storlek. Är det ett stort bolån kanske det finns fler och högre krav, till exempel att du själv betalar in den del av summan som är kontantinsatsen. Till större lån behöver du också ett lånelöfte, för att visa att banken tycker du är lämplig för lån. Är det ett mindre lån är det oftast andra villkor, och lite lägre krav. Bäst är att jämföra de olika bankernas lån sinsemellan, för att hitta det som är bäst för dig.

Akta dig för fällor

När SMS-lån var nytt och populärt satte många sig i stor skuld, eftersom de tog lån efter lån och inte hade en chans att betala tillbaka allt. I Sverige har vi en lag om ockerränta, alltså att ta ut högre ränta än vad som kan verka skäligt, och utnyttja en persons utsatta position. Trots detta har den knappt använts mot sms-låneföretagen. Nu har denna trenden lugnat sig en del, men det finns fortfarande de som sitter djupt i skulderna från de snabba och lockande lånen. Än en gång, var källkritisk och fundera på vad det här lånet egentligen innebär. Kommer du kunna betala tillbaka det? Behöver du det verkligen? Finns det andra sätt att lösa det på?

Tänk över ditt lån

Tänk alltid över ditt lån och vilken aktör du lånar hos. Självklart är det bäst att spara ihop sina pengar själv, men går inte det bör du vara noga med vart du tar lånet och vad du får för villkor. En del aktörer på marknaden erbjuder dig att låna pengar direkt, kanske 500 kr eller 1000 kr, vilket kan verka som ett bra erbjudande för att få lite snabba cash. Vad som dock inte står med i erbjudandet, som ofta lockar med ”låna pengar snabbt” och ”låna pengar utan UC” är räntan och villkoren på lånet. UC (upplysningscentralen) innebär bankernas gemensamma kreditupplysning. Dessa lån har ofta en mycket hög ränta och kort avbetalningstid, vilket gör det till en riktig fälla för låntagaren.

Ta reda på fakta

Vad är amortering? När behöver man borgensman som går i borgen för en? Tänk på att större banklån påverkar din privatekonomi en lång tid framöver. Ta därför hjälp att reda ut krångliga begrepp. Det finns många begrepp i lånevärlden som du behöver ha koll på. Ränta, amortering, lånelöfte, kredit och borgensman för att nämna några. Här på vår site har vi en hel del bra fakta kring ord och begrepp, som kan vara väl till hjälp. Vi har också en ordlista som du kan använda, om du vill leta upp ett ord eller två. Att ha koll på dessa ord och begrepp är viktigt, för att du ska kunna förstå vad lånet egentligen innebär.

Medlemslån

För dig som är ansluten till ett fackförbund finns det ofta förmånliga medlemslån där facket redan förhandlat om villkor och ränta åt dig. Kolla med ditt fack vilken bank de förhandlat med och hur du ska gå tillväga.

Medlemslån finns även på exempelvis Coop MedMera Bank och Villaägarna.