Elbranschen kan prisregleras

Elbolag kan tvingas prisreglera om inte förändring sker, skriver DN i en artikel 21/9. Prisskillnader inom elbranschen handlar om de anvisade avtalen som ofta kostar elkunder 20-30 procent mer. 

De som inte aktivt gör ett val när deras elavtal går ut får ett ”anvisat avtal”, ett tillsvidare avtal som ofta är 20-30 procent dyrare än ett vanligt avtal. Det här har regeringen kritiserat och anser att dessa prisskillnaderna är ologiska. För en villaägare kan det handla om uppemot 5000 kr om året och för en lägenhetskund runt 1000 kronor om året.

– Det finns ingen anledning att det ska vara sådana prisskillnader, säger energiminister Ibrahim Baylan (S) till DN.

Regeringen tvingar nu elbolagen att redovisa vad det handlar om på fakturorna, annars kan det bli tal om prisreglering. Den här diskussion har längre förts med elbolag för att de dyra avtalen ska minska för kunder. En förändring har krävts men efter att ingen förändring skett har man nu lämnat in en proposition som ska innebära skärpta regler för elbranschen. Propositionen förslår att nya regler i så fall ska träda i kraft från 1 april.

– Tanken är att sätta tryck på branschen och få den att ta tag i det. Sker det inte får regeringen gå vidare, fortsätter Baylan till DN i en artikel som publicerades onsdag 21/9.