Skydda ditt Bank-ID mot bedragare

Skydda-dig-mot-bedragare Det har blivit allt vanligare med bedrägerier som involverar Bank-ID. Bara i år har polisen upptäckt 5-6 olika varianter på hur man försöker lura folk att lämna ut sina inloggningsuppgifter.

Genom att att göra det kan bedragarna komma åt hela kontot och snabbt föra pengarna vidare. De använder sig av knep som vid en första anblick kan verka trovärdiga så det gäller som privatperson att tänka efter en gång extra innan man agerar. Nyligen slog skatteverket larm om att någon skapat en falsk Facebook-sida i deras namn och därmed lyckats lura av en person inloggningsuppgifter och rensat dennes konto. Tack vare snabbt agerande och uppmärksamhet i media hann de få bort sidan innan fler blev drabbade.
Ett annat tillvägagångssätt har varit att kapa ett Facebook-konto för någon och sedan kontakta vänner i dennes kontaktlista där man bett om hjälp med identifiering för att skapa ett nytt Bank-ID.

Lämna ej ut inloggningsuppgifter

Ett annat tillvägagångssätt är att du får ett sms av din bank där de ber dig om dina inloggningsuppgifter. Banken gör aldrig detta, lägg det på minnet.

Stor skada

Med ett Bank-ID riskerar du inte enbart att bli av med varenda krona på kontot. Bedragaren kan dessutom logga in på dina privata sidor på exempelvis Skatteverket och Försäkringskassan. Spärra och anmäl alltid ett kapat konto.

Så skyddar du dig

  • Lita aldrig på förfrågningar via sociala medier. Om en vän ber om hjälp eller en bank vill ha dina inloggningsuppgifter. Ring upp och kolla så att allt är riktigt.
  • Använd inte lösenord som kan ledas tillbaka till dig, exempelvis personnummer eller barnens födelseår.
  • Byt lösenord med jämna mellanrum.
  • Med Bank-ID i mobilen kan man shoppa, kolla bankkontot och dyl. precis vart som helst. Många glömmer att skydda sin kod när de rör sig bland folk. Var uppmärksam.
  • Använd inte samma lösen till flera tjänster såsom mail och medlemskap på olika sidor.
  • Ha koll på din vanliga post, skaffa låsbar låda.

Viktigt att poängtera är att det är inte tjänsten i sig som är osäker. Vi kan fortsätta att använda våra Bank-IDn men ställ er kritiska till alla fall då någon ber att få era inloggningsuppgifter.

Källa: Expressen/dina pengar