Att göra en offertförfrågan

Offertförfrågan En offert är ett kostnadsförslag som företag kan ge sina kunder. Genom att du som kund gör en offertförfrågan kan du snabbt få ett förslag på priser för arbete som ska utföras eller en produkt som ska skapas. Genom att samla in offerter från flera olika leverantörer kan du enkelt jämföra priser och tidsåtgång. I offerten från de olika företagen kan det även framgå vilken leveranstid som utlovas samt hur omfattande själva arbetet kommer att vara.

Att göra en offertförfrågan och ansöka om offert från olika företag och privatpersoner är i regel helt gratis. Skulle du mot förmodan behöva betala för offerten så ska företaget i fråga meddela om detta innan arbetet med offerten inleds. Ett företag kan alltså inte i efterhand komma och kräva betalning för själva offerten. Du kan med fördel be om offerter oavsett vad det är för arbete som ska utföras. Vanliga situationer där man ansöker om offerter är när man ska utföra olika typer av renoveringar. Det kan även handla om att du ska byta ut värmesystem och vill veta vilket företag som erbjuder bäst pris på värmepumpsinstallationer. Kunden i fråga kan då jämföra leverantörerna emellan och i bästa fall spara tusenlappar genom att välja företaget med bäst pris och minst tidsåtgång.
Detaljerad offert ofta bättre

Att tänka på vid offertförfrågan är att du ska vara tydlig med att du vill ha en så detaljerad offert som möjligt. Detta gör att du enkelt kan undvika missförstånd och andra obekvämligheter som ofta inte framkommer förrän i efterhand. Det kan exempelvis handla om hur och när betalning ska ske samt vad som egentligen ingår i priset och inte. Se också till att alla uppgifter om både beställare och utförare är korrekta. Vad många kanske inte vet är att offerter är juridiskt bindande så fort dessa når beställaren.

När du sedan väljer att acceptera offerten så ingår både du och leverantören ett avtal utifrån de uppgifter som finns samlade i offerten. Detta innebär att du är bunden till att uppfylla din del av avtalet vilket i de flesta fall är att du ska betala för det arbete som ska utföras. Leverantören å sin sida är bunden till att utföra arbetet som beskrivs samt att göra det för det pris som står med i offerten.

Då offerter är juridiskt bindande ska du se till att alltid be om en skriftlig offert när du gör en offertförfrågan. Även om muntliga avtal också är bindande så är det alltid svårare att bevisa vad som gäller om det väl uppstår ett missförstånd. De flesta företag som skickar offerter idag gör detta skriftligt så det brukar sällan vara några problem. Men det är alltid bättre att förekomma än att förekommas i sådana här fall.

Så gör du en offertförfrågan

Så gör du en offertförfrågan Att göra en offertförfrågan på ett arbete som du vill ha utfört är riktigt enkelt. Idag finns det många kostnadsfria tjänster online som du med fördel kan använda dig av. Flertalet av dessa tjänster är även behjälpliga när det gäller att hitta företag som kan utföra arbetet. Servicefinder.se är en av många tjänster på internet där du kan få hjälp med din offertförfrågan. Använder du dig av denna tjänst kommer du att få fem offerter samtidigt. På så sätt sparar du tid och slipper själv leta upp lämpliga leverantörer. Man har därtill färdiga mallar för offertförfrågan vilket gör att du själv slipper att upprätta en sådan.

De mest populära tjänsterna är anslutna till tusentals olika företag och det finns hundratals olika kategorier att välja mellan. Nedan kan du se exempel på kategorier och tjänster där det kan vara bra att skicka en offertförfrågan innan du bestämmer vilken leverantör du ska använda dig av. Om du inte vill använda dig av en tjänst för upprättandet av en offertförfrågan så finns det även enkla excel mallar att ladda ner från nätet.

Exempel på kategorier/tjänster

Administration

Data / IT

Mark & Trädgård

Bokföring/Redovisning Datorhjälp & Service Asfaltering
Ekonomi Grafisk design Dränering
Juridik Programmering Markarbete
Kontorstjänster Systemövervakning Sten/Plattsättning
Marknadsföring Sökmotoroptimering Stängsel
Revision Webbdesign Trädfällning
Skrivbyrå   Trädgårdsarbete
Översättning

Flytt / Transport

 
  Bud

Marknadsföring

Bygg

Distribution Profilreklam
Badrum / Våtrum Entreprenadtransport Reklambyrå
Betong Flytthjälp Textiltryck
Elektriker Frakt Tryckeri
Fasad Kontorsflytt  
Fönstermontering Kranbil

Städning

Glasmästare Kyl / frystransport Byggstädning
Golvläggning Magasinering Dödsbostädning
Isolering Maskin/Specialtransport Eventstäd
Kakel / Klinkers Palltransport Flyttstäd
Kontrollansvarig Piano- och flygeltransport Fönsterputs
Köksrenovering Transport inom Sverige Gardin / Möbeltvätt
Målning / Tapetsering Utlandstransport Golvvård
Nybyggnation Övriga transporter Hemstädning
Plåt   Hemtjänst
Pool & swimmingpool

Foto / Bild

Industristäd
Rivning Bildredigering Kontorsstädning
Sanering Fotograf Lokalstäd
Snickeri Videoinspelning Restaurangstäd
 Stambyte   Trappstädning
Ställningsmontage

Hus & Hem

Tvättning / Strykning
Svets/smide Arkitekt  
Tak Bergvärme

Utbildning

Totalentreprenad Brunnsborrning Ledarskapsutbildning
Trappor Fasadtvätt / Högtryck Språkutbildning
Ventilation Fastighetsskötsel Säljutbildning
VVS & Rör Hissar  
  Homestaging  

Catering & Event

Husbesiktning  
Catering Inredning  
Eventhjälp Larm / Säkerhetssystem  
Kock Låssmed  
Konferens Markis  
Limousine Mäklare  
Servering Persienner  
  Snöskottning/röjning  
  Solpaneler  
  Taktvätt  
  Värmepump