E-faktura – enkelt och smidigt

När konceptet E-faktura dök upp för första gången på marknaden gick det under namnet E-giro. Systemet är ett koncept som är framtaget för svenska företag och kunder. Den betalande får kontroll över sina inkomna fakturor helt digitalt via sin Internetbank. Betalaren får med E-faktura möjlighet att godkänna betalningen innan pengarna dras på kontot. Detta till skillnad från ett autogiro där pengarna dras direkt utan någon kontroll. Fakturan visas i sin helhet i anslutning till ditt konto på din Internetbank. Efter att betalaren har godkänt fakturan så betalas den per automatik då sista datum för betalning inträffar. Det finns också vissa banker som erbjuder E-faktura vilket gör att betalaren själv kan avgöra om man manuellt skall granska fakturan innan den betalas eller om man vill ha en funktion likt autogiro. I det senare fallet dras pengarna automatiskt på förfallodatumet utan att något godkännande har gjorts.

E-faktura togs fram i ett samarbete mellan bankerna SEB, Handelsbanken, Danske bank och Skandiabanken 1998/1999. E-faktura administreras idag av bankgirocentralen. De flesta bankerna i dagens Sverige är på ett eller annat sätt anslutna till systemet. 2002 harmoniserades systemet så att företagen kunde nå privatpersoner oavsett bank som användes. 2005 fick systemet nuvarande namnet E-faktura mot E-giro som det då hette tidigare.

E-fakturans fördelar

E-faktura har många fördelar och smidiggör bankhanteringen avsevärt. Det går aldrig fel med ifyllnad av OCR-nummer, betalningsdag och belopp eftersom dessa värden är ifyllda på förhand. Som betalare behöver du bara kontrollera väldigt översiktligt för att vara på säkra sidan. Generellt sett är det aldrig någon siffra som är fel när de fyllts i automatiskt. När en faktura inkommer till din Internetbank brukar de flesta bankerna har en informationsruta på förstasidan där det påtalas att du har obetalda fakturor som ligger och väntar. Tänk på att sista betalningsdatum brukar vara förinställd så om du vill betala omgående eller någon dag tidigare måste du ändra detta innan du godkänner fakturan. Så fort de är registrerade för betalning eller rent av betalda så försvinner de från förstasidan och läggs i arkivet för utförda betalningar. Det här är också något som är väldigt smidigt då du inte behöver föra någon form av register i hemmet utan allt finns lagrat på ditt konto via internetbanken och kan enkelt nås om du skulle vilja kontrollera en faktura som betalats bakåt i tiden.

E-fakturans nackdelar

För att en E-faktura skall fungera måste dels företaget som du får fakturan ifrån ha ett fungerande system för E-faktura medan du också skall bli godkänd som mottagare av systemet. När båda dessa krav är uppfyllda så kan du mottaga fakturorna elektroniskt. De nackdelar som kan ses med E-faktura är att dels blir man som betalare mindre uppmärksam på fel som görs från företagets sida. Dessutom blir man som betalare begränsad till sin dator och skulle denne inte funka så kan man heller inte betala. Det här bör dock inte hindra speciellt många från att använda sig av E-faktura eftersom de flesta ändå använder Internetbanken för att betala alla sina räkningar och vid ett datorhaveri skulle även övriga betalningar bli drabbade.