Alandia försäkringar

Alandia Alandia är ett åländskt försäkringsbolag som specialiserat sig på marin- och båtförsäkringar. Bolaget ingår i en känd åländsk koncern som grundades 1938. Försäkringsbolaget skapades av redare så redan från start har bolaget genomsyrats av ett stort intresse för sjöfart. Initialt arbetade Alandia enbart för den åländska rederinäringen men detta är något som ändrats. Med anledning av detta har privatpersoner i hela norden möjlighet att teckna en båtförsäkring hos Alandia. Koncernen som försäkringsbolaget ingår i består av tre olika bolag. Samtliga bolag har ett stort utbud av både fritidsbåtsförsäkringar och marinförsäkringar. Alandia är för den stora massan känt för att vara en trygg försäkringspartner med stor lyhördhet för sina kunder.

Detta försäkringsbolag har sitt huvudkontor i Mariehamn på Åland. Men man har även kontor i både Göteborg, Helsingfors och Stockholm. Man vänder sig både till privatpersoner och företagare så vill du ha ett försäkringsbolag som kan sin sak så är Alandia ett bra val. Alandia finns tillgängliga för dig dygnet runt och hjälper dig med allt skydd som hör din båt till.

Beräkna pris på din båtförsäkring

På Alandias hemsida kan du med fördel beräkna pris på din båtförsäkring. Därtill kan du teckna försäkringarna direkt via hemsidan vilket gör allt mycket smidigare. För att räkna på pris på den försäkring du är ute efter går du bara till Alandias hemsida och väljer vad för typ av båt du vill försäkra. Därefter fyller du i märke, årsmodell, motortyp och antal hästkrafter. För att Alandia ska kunna ge dig ett korrekt pris måste du även ange din hemmahamn samt ditt personnummer. Därefter kan du gå vidare i formuläret för att ange vilket skydd du vill ha för din båt. Slutligen ger Alandia dig ett pris för premien som du kan ta ställning till.

Om du istället vill prata med en försäkringsrådgivare så kan du välja att bli uppringd av Alandia. För dig som fyller i formuläret finns det möjlighet att spara uppgifterna till ett senare tillfälle eller välja att bli kontaktad. Då vet den som kontaktar dig vilken båttyp det är du har samt vilken försäkring du är intresserad av att teckna. De båttyper du kan beräkna försäkringspris på är motorbåt (utombordare), motorbåt (inombordare), segelbåt och vattenskoter.

Alandia Båtförsäkring

Oavsett vilken specifik båtförsäkring du väljer hos Alandia kan du alltid räkna med ett bra skydd där du själv har möjlighet att påverka din premie. Detta gör du genom att välja en självrisknivå som passar just dig. Du väljer även själv huruvida du vill betala din premie varje månad eller om du vill betala den årsvis. Med en båtförsäkring från Alandia ingår alltid Alandia Assistans vilket innebär att du får ersättning för kostnader för bärgning. Försäkringen täcker även ägodelar som hör båtlivet till så som båtutrustning och släpjolle.

Hos Alandia kan du få rabatt på självrisken om du förvarar och hanterar din båt på ett säkert sätt. Det handlar bland annat om att förvara motor och båt i ett låst garage samt andra säkerhetsåtgärder. Utöver de hel- och halvförsäkringar som erbjuds hos detta försäkringsbolag har du även möjlighet att teckna tilläggsförsäkringar. Innan du tecknar en försäkring hos Alandia rekommenderar vi dig att läsa igenom var och när försäkringen gäller. Det handlar bland annat om giltighetsområden och hemmahamnar. Nedan går vi kortfattat igenom de olika båtförsäkringar som Alandia erbjuder just nu.

Motorbåtsförsäkring

Hos Alandia kan du själv anpassa din motorbåtsförsäkring för att få det skydd du är ute efter. Du väljer även själv huruvida du vill teckna en halv- eller helförsäkring. När det gäller halvförsäkringen så täcker denna exempelvis kostnader för brand, stöld och skadegörelse. Vidare får du ansvar och rättsskydd och försäkringsbeloppet är båtens marknadsvärde. Tecknar du istället en helförsäkring för din motorbåt så får du allt detta skydd plus ersättning vid grundstötning samt andra sjöskador som kan uppstå. Försäkringen gäller bland annat på sjöar och i vattendrag i Sverige och närliggande länder. Den gäller även på Östersjön och tillhörande vikar samt vid förvaring på land i Sverige, Danmark, Finland och Norge.

Segelbåtsförsäkring

För dig som äger en segelbåt finns det en skräddarsydd segelbåtsförsäkring hos Alandia. Hos detta försäkringsbolag har man heller inga vindgränser på dessa försäkringar vilket är ett stort plus. När du tecknar en segelbåtsförsäkring här så försäkras både ditt rigg och ditt segel. Därtill gäller försäkringen året om oavsett om segelbåten är till sjöss, på land eller transporteras. Tävlar du i kappsegling så gäller försäkringen även under tävling dock med en extra självrisk. Med Alandias segelbåtsförsäkring får du alltid ersättning vid skada på motor, segel, rigg, bom, mast, verktyg, släpjolle, båtreservdelar samt navigationsutrustning.

Vattenskoterförsäkring

Har du en vattenskoter så är det viktigt att denna är försäkrad på rätt sätt. För att behålla din körglädje och din frihetskänsla kan det vara en god idé att teckna en vattenskoterförsäkring. Gör du detta hos Alandia får du bland annat skydd mot skadegörelse och stöld. Du väljer din självrisknivå själv och kan betala försäkringen årsvis eller delbetala så som det passar dig bäst.

Båtförsäkring för sportfiskare

Hos Alandia finns det även en unik båtförsäkring för dig som är sportfiskare. Det handlar om ett tillägg som du köper till din vanliga båtförsäkring. Genom att göra detta får du ett komplett skydd för din lösa sportfiskeutrustning som är skyddad mot brand, stöld och skadegörelse. Skaffar du detta tillägg så gäller det att du har utrustningen i låst förvar i båten när den inte används. Som mest kan du få 30 000kr i ersättning för skadad utrustning och självrisken ligger på 1500kr.

Alandias garanti mot dolda fel

När du tecknar en båtförsäkring hos Alandia så ingår det en garanti mot dolda fel. Detta innebär att du som köper en begagnad båt som visar sig ha dolda fel kan få ersättning för dessa. För att denna garanti ska gälla måste säljaren till båten haft båten försäkrad hos Alandia tidigare. Därtill ska ett besiktningsprotokoll ha upprättats innan köpet. För att få garantin mot dolda fel behöver du inte teckna något tillägg. Så länge kriterierna uppfylls så gäller garantin. Skulle den begagnade båten ha dolda fel söker du ersättning genom att kontakta Alandia. Du får då ersättning för skador och fel som kostar över 10 000kr att fixa. Det kan handla om fel så som skadat däck, skriv eller elekontrik.

Kontakta Alandia

Alandia kontakt Om du vill teckna en båtförsäkring hos Alandia så kan du med fördel göra detta direkt via försäkringsbolagets hemsida. Det är även där du anmäler skador genom att fylla i en skadeanmälan som du sedan skickar in till Alandia. Om det uppstått ett akut skadeärende så kan du även ringa 0706-20 63 00 oavsett vilken tid på dygnet det är. Om ditt ärende inte är brådskande så kan du istället ringa in till kundtjänst under ordinarie öppettider. Dessa är måndag till fredag mellan 8:30 och 16:30.

Numret du ska använda dig av beror på vilket kontor du vill nå. Stockholmskontoret har telefonnummer 08-630 02 45 och Göteborgskontorets nummer är 031-49 20 60. Du kan även maila in till Alandia på stockholm@alandia.se eller goteborg@alandia.se. Behöver du skicka en skadeanmälan eller andra dokument så gör du detta till: Alandia, Löjtnantsgatan 17, 6 tr, 115 50 Stockholm.