Handpenningslån

Handpenningslån När du ska köpa en bostad är det vanligt att man initialt betalar en handpenning på cirka 10 procent av priset i samband med att du skriver på köpeavtalet. Handpenningen fungerar som en säkerhet för säljaren om att köpet kommer att genomföras. Skulle köparen dra sig ur efter det att handpenningen är betalad kan den gå förlorad. Handpenningen räknas som en första delbetalningen av bostaden och resten av köpesumman betalas när bolånet är godkänt.

Köper man en villa eller bostadsrätt på över miljonen blir denna handpenning oftast relativt stor. Ddet är många som inte har råd att betala handpenningen med endast sparade pengar. Dessutom kan mäklaren ibland vilja att kontaktskrivandet sker med kort varsel och då kan man behöva pengar fort.

För att betala handpenningen är det flera banker som har tagit fram ett speciellt handpenningslån för att lösa situationen. Ett handpenningslån är ett kortfrisiskt lån som kommer att gälla fram till dess att bolånet är godkänt. När bolånet sedan har godkänns så kommer handpenningslånet att övergå till ett bolån. Därmed så kommer du endast att betala en högre ränta under tiden som köpet ska godkänna och bolånet godkänns.

Alternativet till ett handpenningslån är att ta ett privatlån. Men har du redan kontaktat en bank som har utlovat ett bolån för köpet av fastigheten så ligger det även i bankens intresse att du kan betala handpenningen. Ta då kontakt med din bank om hur du kan lösa situationen med handpenningen och om det finns ett handpenningslån att teckna.

Ingen säkerhets krävs för teckna ett handpenningslån

Ett handpenningslån är ett blancolån vilket innebär att ingen säkerhet krävs för att teckna lånet. Det finns ingen krav på amortering med tanke på den korta tiden som lånet gäller. Det finns oftast både en nedre och övre gräns för hur mycket du kan låna för din handpenning och detta är helt beroende på vilken bank du väljer, dock kommer banken aldrig att godkänna ett lån som överstiger handpenningen du behöver betala. Även löptiden kan variera från bank till bank men oftast rör det sig om en löptid på upp till sex månader som du är beviljat detta lån, innan du behöver betala tillbaka eller omvandla det till ett bolån i och med köpet av fastigheten.

Om det skulle vara så att köpet inte går igenom, av vilket anledning det må vara, så måste handpenningslånet betalas tillbaka per omgående.

Räntan på ett handpenningslån

Räntan på ett handpenningslån är självklart olika beroende på bank. Men generellt sett så kan räntan på ett handpenningslån ligga på 1 – 2 procent över boräntan. Det kommer med andra ord nästan alltid löna sig att välja ett handpenningslån framför exempelvis ett privatlån. Det vill säga, om möjligheten finns.