Kalkylator för effektiv ränta

En årsränta visar på vad lånets kostnad är utifrån den procent som kunden får betala för att inneha lånet. En effektiv ränta tar utöver årsräntan även hänsyn till övriga kostnader som är knutna till lånet. Det kan bland annat handla om uppläggningsavgift och aviavgift. Använd vår kalkylator för effektiv ränta för att se vad ditt lån egentligen kostar. Kalkylatorn är i första hand anpassad för smslån och mindre privatlån.

Den effektiva räntan måste enligt kreditkonsumentslagen anges i alla sammanhang där kreditinstitut marknadsför lån och krediter. Detta efter att branschen för smslån och mindre blancolån växte sig stark i Sverige. Dessa lån innebar väldigt dyra kostnader som ofta inte framgick vid själva låneansökan. Numera är det enklare att se vad ett lån egentligen kostar genom att titta på den effektiva räntan.

Räkna på din effektivränta

En årsränta visar på vad lånets kostnad är utifrån den procent som kunden får betala för att inneha lånet. En effektiv ränta tar hänsyn till alla övriga kostnader så som uppläggningsavgift och avikostnader, inklusive årsräntan. Använd vår kalkylator för effektiv ränta för att se vad din lån verkligen kostar.

Effektiv ränta hos Lendo

Beräkna den effektiva räntan

Det är inte helt enkelt att beräkna den effektiva räntan på egen hand. Av den anledningen har vi tagit fram en kalkylator för effektiv ränta som är helt kostnadsfri för dig att använda. Du använder vår kalkylator genom att skriva in storleken på lånet samt den totala kostnaden och hur lång återbetalningstid du har. När detta är gjort kommer kalkylatorn att redovisa årsränta och effektiv ränta för ditt lån. En ränta anges normalt på årsbasis. Däremot har det blivit allt vanligare med små lån med kort återbetalningstid. Dessa lån är menade att betalas av på ett par månader.

Vad du bör vara medveten om när det gäller dessa lån är att den effektiva räntan är betydligt högre än på större lån. Därför gäller det att vara uppmärksam på hur mycket man faktiskt måste betala för ett snabbt och litet lån.
Låt dig inte luras av nominell ränta

Det är lätt att låta sig luras när banker och kreditinstitut skyltar med nominell ränta. För även om det är lag på att redovisa den effektiva räntan så är denna ofta inte särskilt synlig på bankernas hemsida. Istället kan du ofta finna den effektiva räntan i ett finstilt avsnitt längre ner på sidan. Istället är det den nominella räntan som får ta stor plats på hemsidorna. Detta är inte helt utan anledning. En bank kan nämligen erbjuda ett lån med 0% nominell ränta men ändå tjäna stora pengar på dig som låntagare. Detta då man istället höjer avgifterna som är knutna till lånet.

Dock ska man vara medveten om att även den effektiva räntan kan verka lite missvisande. Detta då det handlar om en årsränta medan de mindre lån som erbjuds på marknaden idag ofta har återbetalningstid på ett par månader. Tar du exempelvis ett smslån så betalar du i regel tillbaks detta månaden efter. Detta bör man ha i åtanke när man tittar på den effektiva räntan på högkostnadskrediter. Däremot är den effektiva räntan en bra måttstock att använda sig av när man jämför lån som har samma förutsättningar. Enkelt menat lån på samma summa med samma återbetalningstid men från olika långivare.