Kalkylator för effektiv ränta

En årsränta visar på vad lånets kostnad är utifrån den procent som kunden får betala för att inneha lånet. En effektiv ränta tar hänsyn till alla övriga kostnader så som uppläggningsavgift och avikostnader, inklusive årsräntan. Använd vår kalkylator för effektiv ränta för att se vad din lån verkligen kostar. Räknaren är i första hand anpassad för smslån och mindre privatlån.

När de dyra smslånen eller blancolånen, det vill säga lån utan säkerhet, blev vanliga i Sverige så växte också kravet på att bankerna och kreditinstituten skulle redovisa den effektiva räntan på lånen. Idag ser man just det här begreppet ständigt i samband med just mindre lån som inte kräver någon säkerhet. Den effektiva räntan påvisar en ränta utifrån alla kostnader som kan knytas till lånet utöver den vanliga räntan. Det innebär att alla uppläggningsavgifter, aviavgifter och andra kostnader som är knutna till lånet tas med, fast översatt till procent och ränta.

Beräkna den effektiva räntan

Det är inte helt enkelt att beräkna den effektiva räntan . Av den anledningen har vi tagit fram en kalkylator för att beräkna just den effektiva räntan. Fyll i storleken på lånet, kostnaden för lånet samt hur lång tid lånet skall amorteras tillbaka på. Du kommer då dels att se vad den vanliga årsräntan ligger på samtidigt som den effektiva räntan redovisas. En ränta anges normalt på årsbasis men mindre lån som skall betalas tillbaka på endast ett par dagar eller månader har alltså en bra mycket högre ränta än många andra lån. Därför gäller det att vara uppmärksam på hur mycket man faktiskt måste betala för ett snabbt och litet lån.

Räkna på din effektivränta

En årsränta visar på vad lånets kostnad är utifrån den procent som kunden får betala för att inneha lånet. En effektiv ränta tar hänsyn till alla övriga kostnader så som uppläggningsavgift och avikostnader, inklusive årsräntan. Använd vår kalkylator för effektiv ränta för att se vad din lån verkligen kostar.