Kalkylator för elkostnad

Här kan du räkna ut din elkostnad och energiförbrukning med hjälp av vår kostnadsfria kalkylator. Vi svenskar har otaliga elektronikprodukter hemma och alla dessa produkter står ofta och tickar pengar. Med vår kalkylator för elkostnad får du en större inblick i vad dina elprodukter egentligen kostar. Många är helt ovetandes om dessa kostnader samt hur mycket man kan spara genom att vara lite mer eftertänksam. Med vår kalkylator för elkostnad hoppas vi att du ska få upp ögonen för hur du med enkla medel kan minska energiförbrukningen. Detta kommer göra gott för både miljön och din plånbok!

För att få ut det mesta av uträkningen bör du redan på förhand veta hur mycket du betalar per kWh. Detta kan du enkelt se på din elräkning. Du behöver även veta hur stor effekt i watt dina olika elprodukter har. Därefter behöver du bara ange hur många timmar om dygnet din produkt används.

Teckna ett elavtal hos Fortum

Räkna på din elkostnad

I de flesta hushåll finns det otaliga mängder med elektronikprodukter men vet vi egentligen vad det är för produkter som kostar mycket pengar? Räkna enkelt ut din elkostnad för elektronikprodukter med vår kalkylator för elkostnad.




 

Elförbrukning i hemmet

Kalkylator elkostnad Elräkningen dyker regelbundet ner hos alla svenska hushåll. Trots att fakturorna brukar vara väldigt bra specificerade kan det vara svårt att få en överblick över sin elförbrukning. Det du däremot kan ta med dig ifrån räkningen är hur mycket du betalar för varje kilowattimme. Du kan dessutom se om du betalar ett fast eller ett rörligt elpris vilket kan göra skillnad i hur stor kostnad du har varje månad. Huruvida det är bäst med fast elpris eller rörligt elpris för dig kan inte vi svara på. Detta är högst individuellt och du bör själv göra avvägningar utifrån din situation när du bestämmer detta. Väljer du ett rörligt elpris så kommer det vara svårare att förutse hur mycket du kommer få betala för din el. Med andra ord passar det inte den som har en snäv ekonomi. Då är det bättre att ha ett fast elpris så att du varje månad vet på ett ungefär vad du kommer behöva betala. Fördelen med det rörliga elpriset är att detta ofta är billigare. Däremot är det såklart känsligt för fluktuationer i marknaden.

Det du inte kan se på din elräkning är vad i hushållet som står och drar mest el. Du kan enbart se hur den totala elförbrukningen sett ut. Därför är det upp till dig att hålla koll på vilka elprodukter som kostar dig mest. Därefter kan du justera användandet av dessa för att påverka din månatliga elkostnad.

Jämföra elavtal och elpriser

Även om man som elkund vet vad man tycker är viktigt när man väljer elavtal kan det fortfarande vara svårt att leta upp elavtal och elpriser. Det enklaste kan vara att använda sig av en jämförelsetjänst som jämför elbolagen tillsammans med priser. Här märks det ofta även ut vilken energikälla som elen kommer från och vilka certifieringar den har.

Beräkna elkostnad för elektroniska produkter

Genom att använda dig av vår smidiga kalkylator får snabbt en överblick av elkostnaderna. Du kan dock enbart kalkylera energiförbrukningen för en produkt i taget. Vi på Alltomspara.se erbjuder också en tjänst för att spara energi med vår sparkalkylator för elektronikprodukter. Kalkylatorn för elektronikprodukter är lite mer avancerad och innehåller fler reglage än kalkylatorn för elkostnad. Det kan dock vara värt att ta sig tid att lära sig hur man använder den. Detta då du kan spara flera hundralappar i månaden genom att byta ut gamla elprodukter mot nya mer miljövänliga sådana. Men för att veta hur stor skillnaden i förbrukning är behöver du alltså jämföra de olika produkterna. Detta kan du med fördel göra med vår kalkylator.

Förnybar el utan bindningstid

Att tänka på när du tecknar elavtal

Teckna elavtal Det finns ett par saker som kan vara bra att tänka på innan man tecknar ett nytt elavtal. Som vi redan har varit inne på så bör du alltså ta ett beslut om du ska ha fast eller rörligt elpris. Men det finns även elavtal med så kallat mixpris. Detta innebär att avtalet både innefattar fastna och rörliga delar. Med hjälp av mixavtal sänker du risken för skyhöga elpriser. Samtidigt får du ta del av de fördelar som prisvariationer kan innebära. Många föredrar till exempel att ha fasta priser under vintern då elräkningen annars riskerar att dra iväg rejält. Däremot kanske man vill ha ett rörligt pris under resterande del av året. Då kan ett mixavtal vara ett lämpligt alternativ och detta är något som erbjuds av de flesta elbolag idag.

Innan du tecknar elavtal är det även en bra idé att jämföra de olika elbolagen emellan. Det skiljer sig mer än man tror och genom att välja rätt elbolag kan du spara pengar i längden. Slutligen så vill vi även nämna miljöaspekten när det kommer till elförbrukning. Idag finns det möjlighet att teckna så kallad grön el. Detta innebär att elen är producerad av förnybara källor. Det kan handla om vindkraft, vattenkraft och biobränsle. Värnar du om miljön så bör du alltså kolla runt bland de leverantörer som erbjuder just grön el.