Kilowattimme (kWh) – Vad är det?

KilowattimmeDagens energianvändning och energikostnader brukar relaterat till enheten kilowattimme. Den här grundar sig alltså i enheten wattimme där kilo kommer till för att användningen blir för detaljerad i wattimmar. En kilowattimme är alltså 1000 wattimmar. En wattimme definieras som en effekt på en watt under en timme och motsvarar 3600 wattsekunder. En wattsekund är en joule som i sin tur är storheten för energi. Känns det rörigt? Om man ställer upp det på rad ser det alltså ur så här;

1 Wattimme = 3600 Wattsekunder = 3600 joule

1000 Wattimmar = 3 600 000 joule = 1 Kilowattimme (kWh)

Teckna ett elavtal hos Fortum

Vad motsvarar en kilowattimme?

För att sätta en relation till hur mycket en Kilowattimme motsvarar i faktiskt energianvändning brukar en spisplatta användas eftersom förbrukningen på den brukar ligga på 1 kWh. Att ha igång en spisplatta i en timme drar alltså 1 kWh och priset för el är ofta definierat som öre / kWh.

Vidare kan man definiera en kilowattimme på många olika sätt i faktiskt energianvändning. Här nedan följer några olika definitioner som går att använda i det vardagliga livet. På frågan ”Hur länge räcker en kilowattimme” är svaret alltså:

En kilowattimme räcker till:

Kilowattimmeatt ha igång en adventsljusstake i 48 timmar
att basta i 12 minuter
att rosta bröd i en timma
att dammsuga i en timme
att ha en glödlampa tänd i 25 timmar
att ha en lågenergilampa tänd i 111 timmar
att ha en handdukstork igång i 11 timmar
att värma upp uteplatsen med infravärme i 30 minuter
att torka håret med hårtork i 40 minuter
att använda en vattenkokare i 40 minuter
att använda kaffebryggaren i en timme och 15 minuter
att ha igång en LCD-TV på 128 watt i dryga 7 timmar
att ladda mobiltelefonen i 200 timmar
att använda sig av mikrovågsugnen i 40 minuter

Man kan generellt säga att ungefär 60 procent av energianvändandet i ett hushåll används av uppvärmning. Cirka 20 procent går till varmvatten, disk och dusch medan resterande 20 procent går till hushållselen som kyl/frys, tvätt, belysning, matlagning och andra elektroniska apparater.